Nasıl bilgisayar toplanır merak edenler için derledik. Yeni bir bilgisayar sahibi olmak herkesin hoşuna gider. İlk kez açıp çalıştırılacak bir PC karşısında herkes heyecanlanır.

Diğer taraftan gidip tam paket bir bilgisayar almaktansa PC toplamak çok daha fazla tercih edilen ve çok daha avantajlı bir seçenektir. Zaten işin uzmanları uzun yıllardır yeni PC almak yerine, yeni PC toplama yöntemine başvururlar. Bu tercih özelleştirilmiş bir deneyim elde etmeyi sağlıyor. beğendiğiniz modellerin her birisinin farklı bir yanı öne çıkıyor. Her şeyi ile “işte bu” diyeceğiniz bir PC her zaman da olmuyor.

bilgisayar nasıl toplanır

Nasıl bilgisayar toplanır? İpuçu: önce bilgisayarda ne yapacağınızı belirleyin sonra bir bütçe belirleyin. Bu hedef ve bütçe doğrultusunda ancak seçimlerinizi başarıya ulaştırırsınız. Bu hedefleri belirlemezseniz her zaman optimum bir kasayı değil en iyi performansa odaklanmayı seçmiş olursunuz.

Üstelik PC toplama yöntemi, bir perakendeciden bir PC satın almaktan çok daha ekonomik olabilir. 30.000 TL PC bütçesi ile alabileceğiniz bir bilgisayarı toplayıp 20.000 TL’ye mal edebilirsiniz. Ya da daha uyguna toplama bilgisayar almak mümkün oluyor. Yine 30.000 TL PC toplama bütçeniz ile 40.000-50.000 TL’lik bir bilgisayarın özelliklerine sahip olabilirsiniz. Peki nasıl PC toplamaya başlanabilir?

bilgisayar toplama işlemi nasıl yapılır

İşte bu yazımızda adım adım nasıl bilgisayar toplanır konusunu anlatacağız. Sonunda siz de ihtiyacınız olan bir bilgisayarı nasıl toplayacağınızı öğrenmiş olacaksınız.

Nasıl Bilgisayar Toplanır? Adım Adım PC Toplama

Yeni PC toplama bir süreç gerektirir ve bu sürecin başlangıcı, parçaları toplamaktır. Parçaları toplama noktasında şu adımları takip etmeniz sizi sonuca ulaştıracaktır:

toplama bilgisayar ek masrafları
  • Nasıl bilgisayar toplanır sorusunun en net cevabına ulaşmak için öncelikle bilgisayarın işlevini belirleyin. Oyun oynamak, evde, ofiste kullanmak ya da çalışma istasyonu olarak tercih edeceğiniz bilgisayarların her birisinin detayları farklı olacaktır. Bu yüzden toplayacağınız PC’yi hangi işlevde kullanacağınızı belirleyin. Bununla birlikte işlevi fark etmeksizin her bilgisayarda bazı temel noktaları göz ardı edemezsiniz. Bunların başında bütçeniz gelir. Örneğin şu an 30.000 TL bilgisayar için oldukça yüksek bir fiyat gibi görünebilir ancak bütçeniz elverirse hemen her işinizi rahatlıkla görecek bir bilgisayara bu bütçede sahip olabilirsiniz. Eğer sadece ofis işlerinizde, internette dolaşmak için bir bilgisayar toplamak istiyorsanız daha uyguna mal edebilirsiniz. Oyun oynamak için bir bilgisayar istiyorsanız en azından 720p-1080p arasında özelliklere sahip olması gerekir. Çok daha üst düzey oyunlar oynamak isterseniz de en yüksek kalitede 1080p/4K düzenleyen bir makinaya ihtiyacınız vardır. Buna göre de harcamanız gereken tutar artar. Bütçenizden elinizde bulunmayan monitör, fare, kulaklık, mikrofon, işletim sistemi gibi diğer çevresel ürünlere de pay ayırmanız gerektiğini unutmamalısınız.
  • Bir işlemci (CPU) bulun. İşlemci, bilgisayarın beyni niteliğinde olduğu için çok önem vermelisiniz. Güncel, yeni nesil, yeterli soğutmayı yapan bir işlemci seçmelisiniz. Intel, iki çeşit işlemci sunuyor. Bunlar K ve K olmayan olarak ayrılır. Eğer hız benim için çok önemli diyorsanız mutlaka K tipi işlemci seçmelisiniz. Orta veya üst seviye bir PC açılışı elde etmek isterseniz Intel Core i5/i7 veya AMD Ryzen 3900x işinizi görecektir. Çok ağır işler yapmayacaksanız i9 ya da Threadripper serisine ihtiyacınız olmayacaktır. ROG RYUJIN 360 bu alanda en çok tercih edilenlerden birisidir. Bu noktada amd vs intel kıyaslama içeriği kararınızda size yardımcı olacaktır.
  • Yine işlemcinize (CPU) uygun bir anakart satın almalısınız. Anakart, bilgisayarın dahili parçalarının bütününü birbirine bağlayan elemandı. İşlemci tercihiniz aynı zamanda nasıl bir anakarta ihtiyacınız olduğu konusunda fikir verecektir. Piyasada çok sayıda anakart bulabilirsiniz. En yaygınları micro ATX ve ATX’tir. Tipik kasalı bir bilgisayar toplamaktaysanız ATX sizin için ideal olacaktır. Kimi zaman işlemci ile anakart birlikte satılır. Bunlar daha ekonomik olabilir. Fakat birkaç kuruş için özelliklerden taviz vermemelisiniz. Bu noktada X570 Pro Anakart değerlendirilebilir. (Nasıl bilgisayar toplanır yazılarını yazan editörler genelde ATX kasa tipini önerirler.)
  • Artık işlemciniz ve anakartınızla uyumlu belleği (RAM) bulmaya sıra geldi. RAM, kullanmakta olduğunuz verileri depolar. Eğer yeterli depolama alanınız yoksa programlarınız yavaş çalışır. Satın alacağınız RAM’e anakartınız karar verir. Anakartın kurulu RAM hızını desteklemesi gerekir. Bunun için araştırırken üretici firmaların sayfalarından detaylara bakmalısınız. Eğer birden çok RAM alıyorsanız hepsinin aynı hızda ve aynı markaya, modele sahip olması gerekir. Mesela 8 GB RAM istiyorsanız 4-4 ya da dört adet 2 GB bellek takmalısınız. 32 bit işletim sistemleri 4 GB RAM’den fazlasını desteklemez. Bu yüzden 4 GB RAM’den fazlasını istiyorsanız 64 bit işletim sistemi kurmalısınız. GSKILL TRIDENT Z NEO son dönemde en çok tercih edilen RAM’lerden birisidir.
  • Sıra geldi bütün verilerinizi saklamaya yeterli büyüklükte bir sabit disk tercih etmeye. Sabit diskin içerisinde işletim sistemi, kurulu olan programlar ve diğer veriler saklanır. Disk seçerken öncelikle iyi bir marka tercihi yapmalısınız. İyi üretici iyi sabit disk sunar. Sabit disk aradığınızda pek çok hızda mevcut olduklarını göreceksiniz. En yaygın olanlar 5400, 7200 ya da 10000 RPM olanlardır. Standardı 7200 RPM’dir. Bunlar dışında hareketli parça bulundurmayan katı hal sürücüler de var. Bunlar daha da hızlı oluyor. Fakat paket açılışı fiyatları çok daha pahalı ve depolama alanları sınırlı. Samsung 970 Evo Plus rahatlıkla ihtiyacınızı karşılayabilir. Yine müziklerinizi, filmlerinizi ve oyunlarını sabit disk yerine HDD’ye koyarak bilgisayarınızın daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz. 
  • HD film düzenlemeleri ve oyunlar için bir video grafik kartı satın almalısınız. Paylaşımlı ve paylaşımsız ekran kartı seçeneği vardır. Hemen bütün Intel CPU’lar entegre grafik kartı ile geldiği için internette gezinmek, günlük işlerinizi yapmak veya az da olsa online oyun oynamak için paylaşımsız ekran kartına ihtiyacını yoktur. Fakat çok sayıda HD video izlemek, düzenlemek ve oyun oynamak için paylaşımsız ekran kartına ihtiyacınız vardır. Intel CPU’larda kutu açılışı zayıf da olsa dahili ekran kartları varken AMD CPU’lar dahili GPU’sız gelir. Bu yüzden bir GPU almalısınız. 

Nasıl bilgisayar toplanır merak edenler en çok işlemciler üzerinde duruyor. Bu durumsa tesadüf değil. İşlemciler bilgisayarların ana parçalarıdır. AMD bütçe dostu ve orta düzey ekran kartları sunarken Nvidia daha yeni nesil ekran kartları çıkarıyor. 4K film düzenleme, çalışma istasyonu, Bitcoin madenciliği, petrol ve maden keşfi, uzay keşifleri gibi işlemler için Nvidia’nın geliştirdiği Quadro serisi vardır. Oyun oynamak için de oldukça iyidir.

toplama bilgisayar nasıl hazırlanır

Eğer İngiltere’de yaşam masrafları konusunda tasarruf edebiliyorsanız ve imkânınız elveriyorsa Gigabyte 2070 Süper, RX Vega56 veya 64 seçeneklerine yönelebilirsiniz. Bunlar gerçekten üstün performanslı bir oyun ya da düzenleme bilgisayarı toplamanıza olanak sağlayacaktır. Biraz pahalı olsalar da karşılığını veriyorlar. 

  • Elbette bütün saydıklarımızı toplayacağınız bir kasaya ihtiyacınız var. Kasanızın hem fonksiyonel hem de estetik olmasına özen gösterin. Bazen kasalar güç kaynağı ile birlikte satılır. Fakat iyi bir oyun kurulumu hazırlıyorsanız ayrı bir güç kaynağına yönelmeniz daha iyidir. Kutu açılımları kasalarla beraber gelen güç kaynaklarının pek yüksek olmadığını gösteriyor. H500p kasa ya da diğerleri arasında seçim yaparken kasanın boyutunda kaç sürücü yuvası veya kart slotu bulundurduğu yanında daha fazla veya daha az sayıda sürücüyü ve kartı destekleyebileceği anakartının boyutuna göre değişecektir. Ucuz ve işlevsel bir kasa da alabilirsiniz. Sadece görüntüsü için pahalı seçenekler de bulabilirsiniz. Kasanızın optimal hava akışına izin vermesine dikkat edin. Gerekirse ekstra fanlar ekleyin. Bu sayede daha hızlı ısı çıkışı elde edersiniz 
  • Bilgisayarınız için bütün yükü kaldırabilecek bir güç kaynağına ihtiyacınız vardır. Bütün bileşenlere güç sağlayacak olan güç kaynağı, bazı kasalarda kasa içinde satılır. Bunu düşünebilirsiniz. Fakat teknik özelliklerine iyi bakmalısınız. Olabildiğince güçlü olmalıdır ve PC kutu açılımı, yetersiz bir güç kaynağı ile olursa ve kusurlu ise bütün parçalara zarar verebilir. Bu yüzden güç kaynağında paradan kısmamalısınız. 

EVGA ya da Corsair gibi itibarı yüksek üreticileri tercih edebilirsiniz. Corsair AX860 modeli işinizi görebilir. Eğer paket açılımı oyun amaçlı bir bilgisayar istiyorsanız 550 ve daha yüksek güce sahip bir güç kaynağına ihtiyacınız olacaktır. Fakat bu güç, özellikle donanıma bağlı olacaktır. Çoğu güç kaynağı 450W ve daha fazla güç sağlar. Grafik kartınızda 1 veya daha fazla güç soketi yer alıyorsa güç kaynağında da aynı sayıda güç bağlantısı olmalıdır. Bunlar daha çok 6-pimli ve 8-pimli olmaktadır.

  • İyi bir bilgisayar toplamak için nelere ihtiyacınız olduğunu artık öğrendiniz. Fakat daha bitmedi. Artık satın almayı düşündüğünüz bütün bileşenleri detaylı olarak araştırmaya geçebilirsiniz. Sakın aceleye getirmeyin. Çevrimiçi tüketici forumlarını, dergi sitelerini okuyun. İngiltere’de yaşamak bu konuda oldukça avantaj sağlar. Fakat internette aradığınıza her yerden ulaşabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz bilgiler için soru-cevap forumlarından da yararlanabilirsiniz. Her şey donanıma bağlı olduğu için bu adım, en az diğerleri kadar önemlidir. Fakat tüketici yorumlarında ve dergilerde bolca talimat göreceksiniz. Sadece yorumlara bakarak seçim yapmanız doğru olmaz; fakat iyi yorumlar parçalarda herhangi bir sorun olmadığını ifade eder. 

Bileşenleri araştırdıkça daha çok bilgi sahibi olacaksınız ve eğlenceli hale gelecek. Bu yüzden de sakın ola acele etmeyin. Parçaları listeleyin. Eleyin, ekleyin… ortaya bir şaheser çıkarmak için malzemelerinizin ne kadar iyi olması gerektiğine ve paranızın tam karşılığını almaya odaklanın. Ayrıca nasıl bilgisayar toplanır merak edenler için toplama bilgisayar vs marka bilgisayar yazısını mutlaka okumalarını tavsiye ederim.

  • Ne alacağınıza karar verdikten sonra bunları nereden alacağınıza karar vermelisiniz. Online alışveriş yapmanız elbette sizin için gerek donanım çeşitliliği gerekse maliyet açısından daha avantajlı olacaktır. Fakat perakende mağazası seçerken bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Bunların başında mağazanın güvenilirliği gelir. Dolandırılmamak adına popüler mağazaları seçebilirsiniz. Eğer yurt dışından kargolanacaksa mağazanın ülkenize gönderip yapıp yapmadığına dikkat etmelisiniz. Parçaların fiyatlarını ve kargo masraflarını bilmelisiniz. Tercihiniz aynı üründe en iyi fiyat ve en güvenilir mağazaya göre olsun. Özellikle uluslararası ise kargo fiyatlarında sürprizle karşılaşmamak adına dikkati olmalısınız. Eğer ek kargo ücreti olmayacaksa farklı farklı mağazalardan ya da satıcılardan satın alabilirsiniz.

Donanımların Bir Araya Getirilmesi

İhtiyacınız olan bilgisayarı toplamak için donanımlarınızı belirleyip temin ettikten sonra bunları bir araya getirmeniz gerekiyor. Parçaları bir araya getirmek az da olsa uzmanlık gerektirir. Fakat her parçanın kullanım kılavuzunda nasıl bağlanacağı, nereye yerleştirileceği açıklanmaktadır. Yine takıldığınız noktada internete başvurabilirsiniz. Gerek genel bilgilendirme içerikleri bulabilir gerekse doğrudan elinizdeki donanımın marka ve modeli ile ilgili içerik bulabilirsiniz. 

Donanımlarınızı bir an önce birleştirip bilgisayarınıza kavuşmak istemeniz son derece doğal. Ayrıca nasıl bilgisayar toplanır üzerine öğrendiklerinizi de aceleye getirmeyin. Her parçanın son derece hassas olduğunu unutmayın. Bu yüzden deneme-yanılma yöntemi ile doğruyu bulmaya çalışmayın. Her parçanın nereye, nasıl yerleştirileceğinden emin olduktan sonra uygulamaya geçin. Gelen evraklar, keyler daha sonra da lazım olabileceği için atmayın. 

Bilgisayar kurulumunuzu kasa hazırlama, anakart kurulumu, ekran kartı kurulumu, sürücüleri ekleme, kablo bağlantılarını yapma, fan kurulumu ve son olarak cihazınızı çalıştırma şeklinde yapın. Her aşamada kendi güvenliğinize öncelik vermeyi, elektrik çarpmalarına karşı tedbir almayı unutmayın. Bilgisayar nasıl toplanır merak edenler için mutlaka incelenmesi gereken bir siteyi paylaşıyorum. Bu site üzerinden toplama bilgisayar ile ilgili tüm teknik araştırmalara ve güncel bilgilere ulaşmak mümkündür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz