Android telefon yavaşlama sorunu çözümü için akla gelen ilk kontrol listesini hazırlamaya çalıştım. Bir Android telefon yavaşlama sorunu çözümü arıyorsanız, yazımız tam size göre.

Yavaşlama problemi, acele bir iş olduğunda dayanmak için çok zor zamanlar geçirmenize neden olur. Fotoğraf çekerken kamera takıldı, fotoğraflardan birini ararken donma sorunu, uygulamayı indirirken yaşanan sorunlar. Bunlarla ve daha fazla sorunla uğraşırken, genellikle birkaç saat veya daha fazla çözmeye odaklanmayız. Bunun yerine günlerdir yavaşlayan telefonu kullanmaya odaklanıyoruz.

Android akıllı ekipman cihazlarındaki yavaşlama, medya öğelerini medyanın tam adıyla buluta taşırken sorunun en çok arttığı zamanlarda yaşanıyor. Telefonunuzda gereksiz yer kaplayan Whatsapp ve sosyal medya medyasını unutmayın.

6 methods of android slowdown problem solution
6 methods of android slowdown problem solution

Android telefon yavaşlama sorunu çözümü

  1. Depolama canavarına dur deyin: Dizüstü bilgisayarlar gibi Android cihazlar, depolama alanları dolduğunda da sınırlı bir hareket aralığı sağlar. Aynı donanım altyapısına sahip bu cihazlarda depolama alanlarının kullanımı arttıkça önbellek kullanımı artmaktadır. Cihazınızın yavaşlamasının ana nedeni budur. Gereksiz dosya ve uygulamaları cihazınızdan silmeden yavaşlama probleminizin çözüleceğini düşünmeyin. Telefonunuzdaki belleğin 3 / 4’ünden fazlasını kullanmamaya dikkat edin.
  2. Boşluk açın hafıza nefes alsın : Android cihazınızda depolamayı buluta yönlendirdiğinizde sorunun çözümüne ulaşmazsınız. Cihazınızı hemen etkin hale getirmek isterseniz, hafıza yönünden bir çözüm bulmanız öncelikli hedefiniz olmalı.  Hafızadaki boş yer cihazın temel işlemleri hızlı bir şekilde yapabilmenin en temel yoludur. Nedeni ise android işletim sistemi Linux kernel denilen temelden uygulamalar katmanına kadar bazı bileşenlere ihtiyaç duyar. Örneğin internet tarayıcıda bir video izlerken media player web sitesinin içerisinde görünmesine rağmen telefon içerisindeki uygulama bileşenlerine de ihtiyaç duyar. Bu gibi evrensel kullanımlar hafızada boş yer oldukça daha hızlı sonuçlar verir. Ayarlar> Uygulamalar> Uygulama Yöneticisi menüsüne gidin ve düşünün, son 30 günde kullanmadığınız bir uygulama var mı? Cevabınız evetse hemen silin. Ayarlar > Depolama menüsüne gidin ve Boş Alan kısmına basın. Burada da boş alanı artırmaya odaklanın. Bu işlemler telefonunuzdaki hızın artması için en temel işlemleri içeriyor.
  3. Medyayı Yönetin : Google müzik dinleme uygulaması olan Play Music android kullanıcılarının en uzun soluklu tercihi denilebilir. Bu uygulama içerisinde satın alınmış veya cihaza yüklenmiş müzikler de telefonun dolmasına neden olmuş olabiliyor. Abone olunan podcastler de otomatik indirme yaparak cihazınızın dolmasına neden olabiliyor. Bu sebeple müzik bölümündeki hafızayı kontrol etmek başlı başına bir iş süreci. Eğer uzun bir gün geçirecek ve  internet bağlantısız yaşayacaksınız, cihazınızdan bu dosyaları silmeyin. Çoğumuz her an 4G veya Wi-fi bağlantıya sahibiz. Bu sebeple bu dosyaların cihaz içerisinde durması tamamen gereksiz. Play Music > Ayarlar > İndirme kısımlarından cihazınıza ne kadarlık dosyanın indiği ile ilgili ayrımı yapabilirsiniz. Bu bölümdeki azalmalar cihazınızın rahatlamasına neden olacak.
  4. Fotoğrafların Gizli Liderliği : Android cihazlarda fotoğrafların otomatik olarak yedekleniyor olması fotoğrafların yavaşlama eylemi için şüphesini azaltıyor. Oysa ki durum beklenenden biraz farklı, Fotoğraflar bölümüne girildiğinde sol üst köşede yer alan menüden örneğin “Aygıt Klasörleri” kısmına gidebilir ve cihazınızda sadece bir kere kullandığınız ve artık ihtiyaç duymadığınız dosyaları görüntüleyebilirsiniz.
  5. Cacheleri Kısıtlayın : İşlem sırasında uygulamalar önbellek dosyaları oluşturuluyor. Uygulamaların hızlı çalışması için uygulamayı kullanırken ihtiyaç duyulan bu veri parçacıkları dosyalar halinde ön bellekte tutulur. Bu dosyalar büyüdükçe uygulamanın hızlı çalışması sağlanır fakat bu işlem diğer işlemler sırasında yavaşlık yaşanmasına da sebep olur.  Ayarlar > Depolama > Diğer menülerine giderek ne kadar depolama alanı kullanıldığını gözetleyin. Ayarlar > Depolama > Ön Belleğe Alınmış Veriler bölümünden de cihazınızın cachelerinde yer kaplayan dosyalardan kurtulun. Bu alan beyindeki temporal bölgeye benzetilebilir. Bir şeye çalışırken sürekli olarak başka bir sorunu düşündüğünüzü hayal edin ne kadar hızlı ilerleyebilirsiniz? Cihazınız da bu sorunu yaşıyor. Sorunlarını kısıtlayın, cachelerin büyümesine izin vermeyin.
  6. Bir İhtimal Daha Var : Yukarıdakileri denediniz ama yine de istediğiniz sonucu alamadığınızı düşünürseniz, bunu deneyin. Telefonunuzu ilk kurulum ayarlarına geri getirin. Bu işlemden önce telefon yedeğinizi almanız gerektiğini ise kesinlikle unutmayın. Ayarlar > Yedek > App Data yolunu izleyerek otomatik geri yükleme yapabilirsiniz. Telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmek cihazınızı en hızlı şekilde kullanmak için yapacağınız son işlem.

Tüm bunları yaptıktan sonra yine kısa bir süre içerisinde yavaşlama sorunu yaşarsanız, hemen işletim sistemi kontrolü yapın. Son android güncellemelerini yükleyin. Eğer işletim sisteminiz de güncelse, cihazınızdaki uygulamaların temel gereksinimlerini karşılamıyor olabilirsiniz. Bu sebeple hemen yeni bir cihaz için araştırmalara başlamanızı öneririm. Android telefon yavaşlama sorunu çözümü yazımda genelde hafızaya odaklandım. Bunun sebebi ise Android işletim sisteminin temel çalışma prensipleri idi. Telefon için antivirüs uygulamaları zararlı uygulamaların hafızaya ve veriye dayalı ögelerde yavaşlamanın nedenlerini gösterebilir.

Yukarıdaki videoyu izlediğinizde Android işletim sisteminde hafızanın ve boş yer olmasının sistemi nasıl etkilediği ile ilgili biraz daha fazla detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Telefonu yavaşlayan kişilerin en çok şüphelendiği ilk konuyu ise biliyoruz. Telefonum hacklendi mi nasıl anlayabilirim başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

uçurumu sevenin kanatları olmalı

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz