Facebook akıllı bileklik modelini piyasaya sürdü. En çok kullanılan sosyal medya platformu olmayı yeterli görmeyen Facebook, giyilebilir teknolojiler üzerinde çalışıyor. Facebook üzerinde çalıştığı akıllı bileklik sayesinde sanal dünyayı ve gerçek dünyayı bir bütün haline getireceğini söylüyor. 

Facebook dijital bilekliği

Facebook’un yeni bilekliği, alıştığımız diğer bileklikler gibi nabzımızı ölçmeyecek, adımlarımızı ve kalorilerimizi hesaplamayacak. Bileklik, sanal ve gerçek dünyayı bir bütün haline getirecek özelliklerde tasarlanıyor. Alışkanlıkların ötesinde tasarlanan bu bileklik, kullanıcılar için sanal bir arayüz vadediyor.

Facebook Akıllı Bileklik Dönemi

Araştırmalara göre Facebook 2019 yılında böyle bir cihazın patentine başvuruda bulundu. O zamanlar CTRL-Labs da bu tür bir çalışma yapıyordu. Benzer projeler üzerinde ar-ge çalışmaları yürüten Facebook ve Ctrl-Labs, 2019 sonbaharında bir araya gelerek güçlerini birleştirmeye karar verdiler. 

facebook dijital bileklik

Üzerinde çalıştıkları akıllı bileklik için Facebook Reality Labs Yöneticisi Sean Keller, “Facebook Reality Labs olarak amacımız insan odaklı bir arttırılmış gerçeklik dünyası yaratmak. Bu dünyanın ilk adımını ise işte bu akıllı bileklik ile atıyoruz.” diyerek ileri teknolojinin büyük adımlarını bu cümleler ile ifade etti.

Facebook Reality Labs yakın zamanda gerçekleştirdiği bir sunumda, büyük ses getirecek olan bilekliğin prototipini gösterdi. Facebook Reality Labs Araştırma Bilimi Direktörü Thomas Reardon, ellerimizi kontrol etmeye çalışan nöronların sayıca daha fazla olduğunu bu sayede projenin daha başarılı olabileceğini belirterek neden bileklik üzerinde çalıştıklarını açıkça ifade etti. Bilekliğin nasıl çalıştığını açıklamak gerekirse elektromiyografi cihazına benzerliği açısından açıklanabilir. EMG vücuttaki sinirlerin, yeteri kadar elektrik akımı uygulanarak incelenmesidir. Bileklik, beynimizden elimize gönderdiğimiz sinirleri okuyarak yapmak istediğimiz hareketleri bilgisayar ortamına aktarabilecek. Tüm bunlar insanın aklına elini boşlukta hareket ettiren ve sanalla etkileşim kurabilen film kahramanlarını getiriyor. Bu özel bilekliğin kullanım kolaylığı sayesinde kullanıcılar, film kahramanları gibi her an  her yerde çevrim içi olabilirler. 

Facebook Akıllı Bileklik İle Sanal Dünya Parmaklarınızda !

Ya sanaldayız, ya gerçekte. 

Bu keskin ayrıma odaklanan Facebook akıllı bileklik ile, ”Bir VR gözlüğünü takınca elleriniz tamamen kaybolur. Bir çift denetleyici alarak oyun oynayabilir veya sanal nesneleri kavrayabilirsiniz. Ancak öte yandan not alma veya hassas bir şekilde çizim yapma becerinizi kaybedersiniz.” diyerek sanal gerçeklikte var olmanın eksikliklerini gözler önüne seriyor.

Facebook akıllı bileklik, bu keskin çizgiyi aradan silerek sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçekliği bir araya getirmeyi hedefliyor. Facebook bu çalışma ile teknoloji alanında büyük bir devrime imza atmış olacak. Akıllı bileklik diye bahsettiğimiz bu bileklik gerçekliğin sınırlarını yeniden çizecek. 

facebook bileklik

Facebook akıllı bileklik dışında başka araçlar kullanmamıza gerek kalmadığını belirtiyor. Facebook’un akıllı bileklik teknolojisi sayesinde artık gerçek bir mouse ya da klavyeye ihtiyacımız olmayacak. Sanal nesnelere, sanal arayüzler ile erişim sağlanabilecek. 

Klavye, kumanda ve mouse gibi donanımsal araçlar yerlerini başkalarına devretmeye çoktan başladı. Facebook’un akıllı bilekliği ile bu gibi yardımcı araçları tamamen unutacağımız netlik kazanıyor. Günümüzde kullandığımız cihazların sensörleri ile mouse kullanmadan sanalda eylemler gerçekleştirilebiliyor. Smart Tv’de de rastladığımız bu sensörler ile kullanıcılar elini ekrana göstererek kanallar arası geçiş sağlayabiliyor. Bu ve benzeri uygulamaların gittikçe artacağı görülüyor.

Bilekliğin kullanım konusu kafaları karıştırmaya devam ediyor. Bilekliğin kullanımından bahsetmek gerekirse elimizi sanki bir klavyeyi tuşlar gibi hareket ettireceğiz. Bileklik sinirlerimizi yakalayarak sonrasında bu hareketleri sanal bir klavye vasıtası ile sanal ortama taşıyacak. Ya da sanal menülerde gezinmek için parmaklarımızı hareket ettirmek yeterli olacak. Hatta paylaşılan bilgilere göre parmağımızı hareket ettirmemize bile gerek kalmayabilir. Sinir sistemimize duyarlı olan bu bileklik, daha biz hareket etmeden ne yapmak istediğimizi anlayabilir ve düşüncelerimizi harekete geçirebilir.

Facebook paylaştığı sanal bir demoda, bileklik takan bir kullanıcıya gözleri çevirdi. Bu kullanıcı, parmaklarını bile hareket ettirmeden oyundaki karakterleri aktif olarak kullanabiliyordu. Andrew Bosworth bu durumu, “Bu teknoloji aslında, zihnin başparmağı hareket ettirecek olan sinyalleri cihaza aktarıyor. Bu sayede bileklik sinir aracılığıyla bu hareketi tahmin ediyor. Böylece parmak bile hareket etmeden işlem somut olarak gerçekleşiyor. Bu tarz demolar aslında zihin okuma teknolojisine geçişin örnekleridir” şeklinde açıkladı. Andrew Bosworth, yaptığı bu açıklama ile  bilekliğin eğitilebileceğini böylece hareket etmeye bile gerek kalmayacağını ifade ediyor. Bu da bilim kurgu filmlerinin artık daha yakınındayız demektir. Tıpkı bilim kurgu filmlerinde ki gibi gerçekleştirmek istediğimiz eylemi fiziksel ve somut bir hareketle değil, soyut ve düşünsel bir güç ile geçekleştirebileceğiz.

Facebook’un Bilekliği Yeni Tehdit mi ? 

Bilekliğin okuma gücü hangi sınırlar çerçevesinde gerçekleşecek? Bileklik zihnimizi okuyabilecek mi? 

Facebook’un üzerinde çalıştığı akıllı bileklik, insanların aklında bazı soru işaretleri oluşturuyor. Haklı olarak veri güvenliğini sorgulayan insanlar, bilekliğin düşünceleri okuyabileceğini ve yeni bir tehdit unsuru haline geleceğini iddia ediyor. 

facebook Mark Zuckerberg

Facebook, yaygınlaşmaya devam eden bu iddialar için bir açıklamada bulundu. Facebook yaptığı açıklamada tüm bu iddiaları reddetti. Bilekliğin sadece sinirleri okuduğuna vurgu yapan Facebook, endişelenmeye gerek olmadığını belirtti. 

https://www.youtube.com/watch?v=PnszOcc5tc8

Kafaları bir hayli kurcalayan bu bilekliğin sadece ne yapmaya çalıştığımızı anlaması mümkün olacak. Bu sayede sanal nesneleri kullanabilecek ve sanal arayüzlerle etkileşime girilebilecek. Facebook, bileklikte AR ve VR kullanan ilk şirket olacak. Bu yüzden oluşabilecek gizlilik ihlallerine karşı hassas davranacağını söylüyor. Akıllı bileklik kullanıcılarına karşı şeffaf olacaklarını belirten Facebook, istenen verilerin neden ve nasıl kullanılacağını da paylaşmayı düşünüyor. Şirketin mahremiyet geçmişine bakacak olursak bu paylaşımın gerekli olduğunu söyleyebiliriz.

Facebook Bileklik Ne zaman Hazır Olacak ?

Adı sanı olmayan bileklik, bu tür sorulara gizemli yaklaşımını sürdüyor. Gelişme aşamasında olan bu bilekliğin maliyetini, ne kadara alınacağını ve en önemlisi ne zaman hazır olacağını bilemiyoruz. Bilekliğin, her insanda çalışabilmesi için kuşkusuz ince hesaplamaların yapılacağı söylenebilir. Chris Harrison bu konuyla ilgili olarak  “Her bir insanın sinirleri, kolları ve bilek şekilleri birbirinden farklıdır, dolayısıyla bu teknolojiyi stabil bir şekilde kullanmak zaman alacaktır. “ şeklinde bir açıklama yaptı. Facebook’da arttırılmış ve sanal gerçekliğin başkan yardımcısı olan Andrew Basworth, bu ürünün önünde 5 -10 yıl kadar daha zaman bulunduğunu söylüyor. Parmakları boşlukta aşağı yukarı hareket eden bileklik kullanıcılarını görmek için birkaç yıl daha beklemek gerekiyor.

Giyilebilir Teknoloji : Artık Teknoloji mi Giyeceğiz ?

Giyilebilir teknoloji, geleceğin teknolojisi diyebileceğimiz kadar hızla gelişen bir sektördür. Spor yaparken taktığımız kemerlere, ışığa karşı duyarlı giysilere, kaybetmekten korktuğumuz her şeye takabildiğimiz konum takip cihazlarına, sağlık durumumuzu ölçen akıllı saatlere artık alıştık. Gün geçmiyor ki yeni bir teknoloji daha duymayalım. 

Giyilebilir teknoloji alanında Facebook’un akıllı bilekliğine benzer bir bilekliğe rastlanılmamaktadır. Tahminlere göre, Facebook ‘un ilk kez sunacağı bu akıllı bileklik yalnız kalmayacaktır. Her geçen gün rekabetin arttığı bu piyasada bu bilekliğinde benzerleri çıkacaktır. Şimdilik çok uzak görünse de çıkartılan bu ürünlerin tıpkı akıllı telefonlar, akıllı saatler gibi piyasayı hareketlendirmesi ve piyasada büyük yer alması bekleniyor.

Bu teknoloji yarışında en önemli şey ise kimin piyasaya erken girdiği değil kimin kendini güncel tuttuğu olacaktır. Kullanıcılar hep en güncel olanı tercih edecektir. 

Yarın akıllı bir eldivenden konuşmayacağımızı kim bilebilir? Facebook kullanıcılarını dinliyor mu? diye bir haberi yakın zamanda duyurmuştuk. Akıllı bileklik ile bu söylentiler tekrar gündeme gelebilir. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz