IBM Kuantum bilgisayarının hızını 2 kat daha artırdı. Kuantumda hedeflenen hızlara ekip bir adım daha yaklaşmış oldu. 28 Kuantum bilgisayar ve 4 yıllık deneyim sonucunda IBM bugün itibariyle tarihteki en hızlı imkana sahip bilgisayarla çalıştığını duyurmuş oldu.

Kuantum Hacmi bir işlemcinin içerisindeki transistör sayılarını simgeleyen bir değerdir. IBM bir işlemci içerisindeki sayıların arttıkça performansının artmasına odaklanıyor. Bu sayede transistörler ne kadar küçültülürse o kadar iyi performans alındığı biliniyor. IBM bu hacimi her yıl ikiye katlama hedefine sahip. Bu hedef doğrultusunda IBM’in her yıl mucizevi geliştirmelerini takip ediyoruz.

IBM Kuantum Bilgisayarı Kapasitesi

IBM’in daha yeni 27 kübitlik sistemlerinden birini yükselttikten sonra teknik ekip, 64’lük Kuantum Hacmine ulaştı. IBM’in bulutunda konumlandırılan 28 kuantum bilişim sisteminden yalnızca sekizinde 32’lik Kuantum Hacmi var. Bu yeni güncelleme önceki kilometre taşını ikiye katlayarak gelişimi yeni bir düzeye taşıdı.

Bu mucizevi yenilikteki Quantum Volume seviyesi için, ekibin Quantum Volume adı verilen devreleri kullanması gerekiyordu. Bu devrelerin kullanımı ise bazı yöntemlerin gelişmesi gerekiyordu. Bu gelişme, yeni özellikleri geliştirirken eski yöntemlere göre benzersiz avantajlar sağladı.

IBM, kuantum bilgi işlem geliştirme hedefiyle ilgilenen herkes için açık kaynaklı bir yazılım geliştirme kiti (veya SDK) olan Qiskit’i sağlıyor. IBM’e göre, bu yeni teknikler açık kaynaklı SDK’da her son kullanıcı için kullanıma sunulacak. Eğer bu tarz açık kaynak geliştirmelerle ilgilenen biriyseniz SDK içeriğine odaklanan haberleri takip etmenizi öneririm.

Alphabet: Google Kuantum Bilgisayarı
Google Kuantum Bilgisayarı

Kuantum bilgisayar olarak adlandırılan bu bilgisayarlar, klasik bir bilgisayara göre daha hızlı olmasının yanında aynı zamanda daha verimli çalışma imkanı sunuyor. IBM bu durumu kuantum avantajı olarak adlandırıyor. Google ise buna kuantum üstünlüğü adını verdi ve IBM’in itirazlarına rağmen geçen yıl bunu başardığını iddia etti. Bu iki teknoloji devinin kuantum bilgisayarlar üzerindeki çekişmeleri, konunun ne kadar önemli olduğunun bir yansımasıdır.

IBM Üyesi ve IBM Quantum Başkan Yardımcısı Jay Gambetta, bir açıklama yaptı. Açıklamasında “Sistemlerimizin sınırlarını zorlamak için her zaman yeni yollar buluyoruz, böylece daha büyük, daha karmaşık kuantum devreleri çalıştırabilir ve daha hızlı bir Kuantum Avantajı elde edebiliriz” dedi.

IBM kuantum bilgisayarı hedefleri doğrultusunda, tam yığın yaklaşımı dediği bir metodoloji geliştirdi. Full stack olarak adlandırılan, tam yığın yaklaşımı sayesinde IBM donanım ekibi çeşitli çalışmalar üretiyor. Bu geliştirmeler sayesinde üretimde ve kullanımda yeni alanlar ve teknoloji denemeleri yapılıyor.

Kuantum bilgisayar kapasitelerinde, klasik bilgisayarlara göre verimlilik konusuna odaklanılması gerekiyor. Kuantum bilgisayarın klasiklere göre neden verimli olduğuna dair şu bakış açısı her zaman iyi bir yaklaşım sunuyor. Klasik bilgisayarlarda, daha duyarsız bir donanım türü yer alıyor. Klasik bilgisayarlarda, işlemcilerin RAM ve anakart hatta ekran kartı uyumlarında çeşitli standartlar yer alıyor. Bu standartlar geniş kullanım açısı sebebiyle geniş bir çevre sağlamıyor. Oysa kuantum bilgisayarlar birlikte çalıştıkları diğer donanım ürünlerine daha duyarlı bir yapı için geliştiriliyor. O sebeple klasik bir işlemciden alınan verimle kuantum bilgisayar işlemcilerinin verimi kıyaslanamayacak ölçüde büyük fark ortaya koyuyor.

ibm kuantum bilgisayar
ibm kuantum bilgisayar

Kuantum bilgisayarlar ile ilgili ise asılsız bazı bilgiler de teknoloji severlerin dilinde diyebiliriz. Günümüzdeki klasik bilgisayarların, 90’lı yıllardaki kuantum bilgisayarlar olduğu konuşuluyor. Oysa ki bu oldukça yanlış bir söylentidir. IBM kuantum bilgisayarlar ile ilgili hedeflerini 2005 yılından itibaren netleştirdi. Şu anda kullanılan teknoloji ise her yıl iki kat performans elde etmeye yönelik hedefler içeriyor.

Kuantum bilgisayarların hızlı gelişimi ile gündelik bilgisayarlarda da gelişmeler oluyor. Ancak bu iki gelişimin birbiriyle sıkı bir ilişkisi olduğunu söyleyemeyiz. Fiyatlar açısından bakacak olursak, 2005 yılında üretilen bir işlemci ile 2010 yılında üretilen işlemcilerin fiyatları arasında büyük farklar bulunuyor. Ancak son yıllarda, çıkan her yeni işlemci ortalama aynı oranda artış gösteriyor veya benzer fiyatlarla piyasada yer ediniyor.

IBM kuantum bilgisayarı geliştirme ekibi, diğer teknoloji firmalarıyla da birlikte geliştirmeler yapıyor. Örneğin NVIDIA ekibindeki geliştirmelere hemen adapte olunması IBM ekibinin NVIDIA ile sıkı bir işbirliği yaptığını gösteriyor. IBM kuantum bilgisayarı geliştirmelerine San Francisco’da bulunan laboratuvarlarında devam ediyor. Gelecek günlerde Google gibi devlerin bu alandaki duyurularından sonra ise kuantum bilgisayarlar hayatımızda daha sık yer edinmeye başlayacak.

Bu konudaki açık kaynak geliştirmeler ve kuantum bilgisayarlar konusunda haberleri takip eden biriyseniz, aşağıdaki link işinize yarayacaktır.

IBM Qiskit SDK :

https://github.com/Qiskit

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz