Programlama kitapları alırken dikkat edilecek 10 kural aslında genellenmiş bir içerik yazısı. Program veya daha genel tanımıyla yazılım kavramı günlük hayatımızda daha sık duymaya başladığımız kavramlar. Günümüzde dünyanın farklı ülkelerinde farklı yaş ve eğitim gruplarından kitleler yazılım dünyasının büyülü atmosferine bir şekilde girmeye çalışıyor.
Büyülü atmosfer diyoruz çünkü bir zamanlar sanat, futbol ve magazin dünyası bir çok genç için nasıl ilgi çekici bir hedefti, şimdilerde yazılım ve teknoloji dünyası da gençler için benzer bir durumda. Tabi ki geçmişte sesi güzel olan herkesin ses sanatçısı olmak istemesiyle bilgisayar kullanabilen herkesin yazılımcı olmak istemesi sosyolojik olarak benzerlikler içerse de son durumda yazılımcı olma kisteyen gençlerin artması aileler ve toplum için daha faydalı bir gelişme diyebiliriz. Peki gerçekten yazılımcı olmak için mi programlama öğrenmek isteniyor, yoksa kişinin mesleğine bir artı katmak için mi… Sebepler çok ancak burada bazı tespitler üzerinden programlama öğrenmek için önemli bir adım olan programlama kitabı tercihini nasıl yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağız.
Alt Başlıklar
Programlama kitapları alırken dikkat edilecek 10 kural
- Diğer kitaplarda olduğu gibi programlama kitapları da ticari kaygılarla yazılmakta. Bazen güncel ve ilgi çekici bir kitap ismiyle satışa sunulan kitabı aldığınızda içerik sizi tatmin etmeyebilir. Kitap ismine aldanmayın içeriğe göz atın.
- Aynı programlama dilini anlatan farklı yayınevi ve yazarların en güncel basım kitaplarını karşılaştırın. İçerik ve anlatım yönünden yaptığınız kıyaslama sonucuna göre tercihte bulunun.
- Programlama dilini teorisini anlamak mı yoksa o programlama diliyle somut projeler geliştirmek mi? Bazı programlama kitapları işin teorisi hakkında bilgiler verirken, bazı programlama kitapları çok detaylı örnek projelerle dili anlatabiliyor. Bazı programlama kitapları ise iki işi de birlikte yapmaya çalışıyor. Tavsiyemiz bir programlama dilinin temellerini örneklerle güçlendirmiş bir kitap almanız bu kitabı bitirdikten sonra ise gelişmiş örneklerde o dilin derinliklerini anlatan yeni bir kitapla devam etmeniz.
- Bazı yayınevleri belli alanlarda gerçekten uzmanlaşmış diyebiliriz. Ya da programlama kitapları açısından iyi bir yazar ve okuyucu kitlesine sahip. Öyleyse doğru yayınevini ve yazarı bulmak için biraz araştırma yapın.
- Peki o kadar çok programlama dili ve bu alanda yazılmış kitap var ki hangisinden başlamalıyım? Bir programlama dilini öğrenmeden önce içinde programlama temelleri, algoritmalar, akış şemaları, problem çözme vb ifadeler yer alan bir programlama dili öğrenmeden önce gerekli olan bilgilerin anlatıldığı kitaplarla işe başlayın.
- Programlama dilleri düşük, orta ve yüksek seviyeli diller olarak gruplandırılırlar. Eğer programlama öğrenmeye yüksek seviyeli dil ailesinden bir dili anlatan kitapla başlarsanız ilk anda hızlı ilerlediğinizi zannedebilirsiniz. Ancak uzun vadede bu durum bir çok soruna yol açacaktır. Bu nedenle düşük seviyeli bir dil anlatan kitapla işe başlamak konsol uygulamaları ile biraz daha işlemleri manuel yapmaya imkan sağlayan bir dilin kitabını almak programlama alanında daha emin adımlar atmanızı sağlayacaktır.
- Bir programlama kitabını bitirdiğinizde dünyadaki her sorunu o dille çözeceğinizi zannetmeyin. Sadece çözüme giden yolda önemli bir mesafe kat etmiş olacaksınız. Çünkü bir programlama kitabını bitirdikten sonra o dile yakın aileden dillere ait kitaplar alarak işe devam etmelisiniz.
- Programlamayı özellikle hangi alanda kullanacaksınız, buna karar verin ve kitap tercihlerinizi bilinçli yönlendirin. Örneğin programlama öğrenmeye C diliyle başlarsanız, ikinci tercihiniz Java, üçüncü tercihiniz Android olabilir. Bu kitap serisi daha hızlı ilerlemenize ve somut projeler üretmenize katkı sağlayacaktır.
- Mobil programlama, web programlama, masaüstü programlama, veritabanı programlama vb kategorilerden bir başlık seçip o başlık altında kitaplar tercih edebilirsiniz.
- Mobil programlama, web programlama, masaüstü programlama, veritabanı programlama vb kategorilerinin her birinden birbiriyle yakın olan en az bir programlama dili seçip o dilleri anlatan bir kitap serisi ile programlamayı öğrenebilir ya da bilgilerinizi artırabilirsiniz.
Yukarıda saydığımız kriterler dışında; kitabın boyutu, anlatım tarzı, yazı tipi ve boyutu, renkler, sayfa yapısı vb bir çok etmen de kişilerin programlama kitabı tercihinde etkili olabiliyor. O nedenle mümkünse alacağınız kitaba dokunmak ve sayfalarını incelemek sizin için faydalı olabilir. Ayrıca bazı programlama kitapları içinde yer alan örnekleri web ortamında paylaşmakta ya da kitapla birlikte bir cd/dvd içerisinde verebilmektedir. Programlama kitapları alırken dikkat edilecek 10 kural yazım programlama kitabı seçiminizde yardımcı olmuştur diye umut ediyorum. Şimdiden iyi kodlamalar.
Programlama Nasıl Öğrenilir? Eğlenceli Bir Başlangıç Yapmak Mümkün Mü?
Programlama nasıl öğrenilir her sektörden insanın kendine sorduğu soruların başında geliyor. Bilgisayar programcılarının en çok duyduğu soruların da başında gelir diyebilirim. Ne varki bu sorunun çözümü birçok zaman uygulanmaya başlandığında tatsız sonuçlar veriyor. Bunun nedeni kişinin ihtiyaçlarına uygun çözüm yolunun sunulmamasından kaynaklanıyor. Bir tekstil mühendisi programlama öğrenmek isteyebilir, aynı şekilde bir kuaför de programlama öğrenmek isteyebilir. Zaten her meslek grubunun temel matematik bilgisi gibi programlama öğrenmesi gerektiği günlere uzak değiliz.
Kuaför olarak programlama öğrenmek istiyorsunuz diyelim. Amacınız; kişiye özgü bir saç modeli oluşturmaya çalışmak da olabilir, bir web sayfası aracılığıyla randevu sistemi oluşturmak da olabilir. Bu iki amaç arasındaki yol oldukça farklıdır. Kişiye özgü saç modeli seçimi için programlama öğrenmek ve çözüme oluşmak yıllar alabilir fakat bu amaç uğruna çalışanların sonuca ulaşmasının uzun zaman alması motivasyonunuzu bozmasın. Sizin mesleki tecrübeniz belki de çok kısa yönlendirmeler bulmanıza da avantaj sağlayacaktır. Dolayısıyla hedef ve ne için programlama öğrenildiği çok önemlidir.
Programlama öğrenmek isteyenler genellikle üç platforma doğru yönlendirilir. Bunlar; masaüstü, web ve mobil programlama platformlarıdır. Masaüstü olarak tabir ettiğimiz programlar işletim sisteminizde çalışan yazılımlardır. Web programlama ise internet sitelerini kapsar. Mobil programlama platformları ise mobil uygulama ortaya çıkarmak için kullanılan yazılımlardır.
Dolayısıyla platform seçimlerine göre farklı izlenceler edinmek en akılcı yoldur diyebiliriz. Genellikle programlama öğrenen kişiler bu işi kendi kendilerine öğrenerek geliştirmektedir. Yalnız bu istatistik yanlış değerlendiriliyor. Üniversite yıllarında araştırmaya çok fazla zamanı olan günümüz insanı, çalışma hayatına başladıktan sonra aynı motivasyona her zaman sahip olmuyor. Dolayısıyla ben de ilk defa programlamaya başlayacak kişilere bir kursa gitmelerini öneriyorum. Daha sonra kitaplar ve bir proje ile kendilerini geliştirmeye çalışmaları çok hızlı ilerlemelerine neden olacaktır.
Bir kursa gitmeden de programlama öğrenmek mümkün. Hatta ben ve tanıdığım bir çok yazılımcı arkadaşım herhangi bir kursa gitmeden programlama öğrendik ve profesyonel yazılımlar geliştirdik. Burada başarıya giden tek yol, motivasyondur. Eğer araştırmayı seviyor ve zaman kaybı olarak görmüyorsanız, bir sorunla karşılaştığınızda ilgileniyorsanız herhangi bir kursa gitmenize de gerek yoktur.
Bu yazı bir kurs sonrası edineceğiniz kitapları alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğine odaklanıyor. Aynı zamanda programlama nasıl öğrenilir, kendi kendime nasıl programlama öğrenirim gibi sorulara cevap niteliğindedir. Eğer programlama ile ilgili temel bilginiz var ve şu sıralar popüler olan bir konuyu öğrenmek istiyorsanız da çeşitli yazılarımıza ulaşmanız mümkün. Yapay zeka nasıl öğrenilir sorusunun cevabı için diğer yazımızı okumanız yararlı olacaktır. https://teknofesor.com/yapay-zeka-nasil-ogrenilir-5-kaynak-onerisi/