Petya virüsü diğerlerine benzemiyor. Kopyala yapıştır haberlerinde Fidye yazılımı ile ilgili yapılması gerekenler basında yer aldı. Bu tavsiyeler ise yine her zaman olduğu gibi güncel virüs programı kullanın demekten öteye gitmiyor. Fidye yazılımları zaten bilgisayara kurulan ve bir çok anti-virüs yazılımını egale eden tarzda bir kripto yazılımı yani eğer yeni geliştirilmiş bir fidye yazılımı ile karşı karşıya iseniz yapabileceğiniz çok da fazla aksiyom bulunmuyor. Bir diğer popüler ve gereksiz durum ise sık sık yedek almanızla ilgili eğer yedekleriniz içinde de yine fidye yazılımı bulunuyor ise yedekleri farklı disklere almak yada dijital ortamda farklı bölümlerde tutmak gibi bir takım profesyonel klasörlemeler kullanmanız gerekiyor.
Bilişim uzmanı olan ve ülkemizde önde gelen çalışmalarda bulunan kişiler yıllar önce bu tarz yazılımlar hakkında insanları uyarmıştı. Detaylı bir fidye yazılımı incelemesi için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
Kievden yayıldığı ön görülen virüs Çarşamba günü binlerce bilgisayarı iletişimsiz bırakarak Hindistan’dan Amerika’ya kadar geniş bir yelpazede kullanıcıları etkiledi. Ulusal yazılım firmalarını da etkisi altına alan fidye yazılımının en güncel versiyonu olarak tabir edilen Petya virüsü ise en zeki kripto yazılımlarından biri olarak adlandırılıyor. Neredeyse her işletim sistemi için farklı bir versiyonu olduğu düşünülen virüs, diğer benzerlerinin aksine dosya yedeklerini upload etmiyor ve dosya yollarını tutan ve dosya formatlarında kriptolar saklayan ve bunu sadece kendi ürettikleri bir şifre ile kırabilen bir yöntem izliyorlar.
En çok e postalar ile yayılan virüs şimdilik ülkemizde ses getirir nitelikte bir kayıba neden olmadı fakat internette sorulan sorulardan da anlaşılıyor ki ülkemizde de bu virüs tiplerinden etkilenen bir çok kullanıcı bulunuyor. Klasik önlemlerin yanı sıra, güvenilmeyen sitelere girmemeli, bilgisayara dosya indirmemeli ve dosya paylaşım sitelerinden indirilen setupların kontrol edilmesi gerekiyor. Manuel olarak taratmadığınız bu tarz dosyalar ileride bir kripto virüsü ile karşılaşmanıza neden olabiliyor. Kullanıcılar unutmamalı ki taradığınız dosyalarda virüs bulunamaması ileride sorunsuz bir disk yönetimine sahip olacağınız anlamına geliyor.
İlk örneklerini Şubat aylarından itibaren görmeye başladığımız Petya virüsünün en büyük saldırısı olarak nitelendirilen ve merkez üssü Ukrayna olarak tespit edilen saldırı sonucunda ise fidye yazılımlarına karşı uluslararası önlemler alınması gerektiği bir kez daha anlaşıldı.
Ayrıca bir kaç gün önce Kanada ile Çin’in siber güvenlik önlemleri adına bir anlaşma yapması da akıllara bu saldırının önceden bilindiğine dair soru işaretlerini de getirdi.
[…] şarj sürelerinde yeterli gelmiyorsa, bilgisayarınız uzak masaüstü ile izleniyor olabilir. Petya virüsü isimli yazıda da benzer bir konuyu […]
[…] Petya virüsü gibi saldırılarla karşılaşıldığında kişisel bilgisayarlarda antivirüs kullanımının önemini her kullanıcı anlamıştı. Maalesef Petya virüsü gibi kişisel bilgisayarlara giren ve direkt maddi kayıba dolaylı olarak yol açan virüsler antivirüs kullanımını artırdı. […]