Artık en güvenli mesajlaşma uygulamaları hangileridir öğrenmek neden önemli biliyoruz. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz güvenlik açıkları, kişisel alanımızı etkiliyor. Hackerlar ve art niyetli kişilerden özel verilerimizi korumak için araştırmalar yapıyoruz. Dünya kısa mesaj çağını ise çoktan geride bırakıyor.

Aslında toplu mesaj şirketleri halen firmalar için önemli bir reklam kanalı hizmeti veriyor. Yine de birkaç yıl içerisinde SMS sistemlerinin daha az kullanılacağını biliyoruz.

kriptolu mesajlaşma
şifreli mesajlaşma uygulamaları

Teknolojiyle yakından ilgilenenler ise teknoloji devlerinin güvenlik açıklarını sadece izlemelerine hayretle karşılık veriyor. Biliyoruz ki bir güvenlik açığı yayılmadan önce aylarca exploit ve 0day gruplarda kullanılıyor. Bu sebeplerle kullanıcılar izlenmediklerinden emin olmak için mobil uygulamalar edinmek istiyorlar.

Yıllar önce Instant Messenger gibi uygulamalarla başlayan serüven ve ICQ gibi kült uygulamalar yerini gerçekten iyi çalışan çok sayıda uygulamaya bıraktı. Anlık mesajlaşmanın bu hızlı evriminde; GB dosya yollamak, grup konuşmaları yapmak, kesintisiz saatlerce konuşma yapmak ve görüntülü aramalar yapmak artık sinir bozucu değil.

mesaj güvenliği
mesaj güvenliği önerileri

Bu hızlı gelişim aslında yeni bir boyut daha ortaya çıkardı. Bu kadar çok kullandığımız bir alan herşeyin paylaşıldığı bir alan olarak da kendini göstermeye başladı. Artık temelde ihtiyacımız olandan daha fazla seçeneğimiz var.

Hangi mesajlaşma uygulamaları en iyisidir? Hangi mesajlaşma uygulamaları en güvenli seçenektir? Dünyanın en güvenli mesajlaşma uygulamaları gibi birçok konuya daha önce değindim. Aşağıda yer alan listede Android ve IOS için en güvenli mesajlaşma uygulamalarını ve sohbet uygulamalarını sıralayacağım. Listeyi tamamladıktan sonra da kriptolu mesajlaşma ne anlama geliyor, güvenli uygulamaların kendi kendilerine yaptıkları şifreleme mantığı nasıl ilerliyor bundan bahsedeceğim.

sohbet verisi gizliliği
sohbet verisi güvenliği

2020 Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları

  1. Whatsapp : 2016’dan bu yana, WhatsApp uçtan uca şifrelemeyi etkinleştirdi ve uyguladı, böylece kullanıcılar daha güvenli bir iletişimin tadını çıkarabiliyor. 2 milyardan fazla kullanıcısıyla, platform Facebook tarafından satın alınmıştı ve küçük-orta ölçekli ve kurumsal işletmeler için ücretsiz bir uygulama özelliği sunmaya devam ediyor.
  2. Line : En sıradışı hikayesi olan uygulama diyebiliriz. Başlangıçta Japon mühendislerden oluşan bir ekip tarafından oluşturulan uygulama, meydana gelen yıkıcı Tōhoku depreminden sonra kullanıcıların birbirleriyle iletişim kurmalarını amaçlayarak ortaya çıkarıldı.
  3. Snapchat : Uluslarası Af örgütü snapchat uygulamasını kullanıcı verilerini korumak için mücadele vermediği konusunda uyarsa da 2016 yılından sonra end-to-end kripto sistemine geçen ilk uygulamalardan biri Snapchat oldu.
  4. Threema : Çıktığı günden bugüne end to end encryption yani uçtan uca şifreleme kullanan uygulamadır. Threema ayrıca sadece yan yana olduğunuzda diğer cihazdan veri alarak tanıma yapan bir sohbet özelliğine sahiptir. Bu özellik sayesinde diğer kullanıcının QR kodunu okur ve sohbeti başlatırsınız.
  5. Signal : Signal uçtan uca şifreleme özelliği sunan uygulamalardan biridir. Kaybolan mesaj özelliğine sahiptir. Diğer uçtan uca şifreli uygulamalar gibi mesaj depolamaz.

Güvenli Mesajlaşma Uygulamalarını Kim Kullanıyor?

Tüm dünyada, sohbet güvenliğini üst düzeye çıkarmak isteyen kullanıcılar ticari kurumlar oluyor. Çoğu zaman bir kişiden çalınan veri, binlerce kişinin çalıştığı organizasyonların durmasına sebep olabiliyor. Çok önemli pozisyondaki yöneticilerin, bir girişim veya proje hakkındaki görüşleri ve gelecek planlarının sızdırılması oldukça tehlikeli bir durum. Benzer sebeplerle her organizasyon kurum içi güvenliğini sağlamak istiyor.

güvenli mesajlaşma uygulamaları
güvenli mesajlaşma uygulamaları tavsiyesi
  1. Ticari Organizasyonlar : Dünyanın en büyük şirketlerinden yerel firmalara kadar çeşitli büyüklükteki firmalar için veri güvenliği çok hassastır. Teknolojinin kişisel ve ticari kullanımının iç içe geçtiği günümüzde ise organizasyonlar, özellikle kritik görevlerde çalışan kişilerin verilerini güvenli bir halde saklamak istiyor. Bunun için uluslarası birçok firmanın kendilerine özel mesajlaşma uygulamaları geliştirdiği biliniyor. Bunun yanında ise iş görüşmeleri genellikle yukarıda belirttiğimiz beş uygulama üzerinde gerçekleşiyor.
  2. Devlet Kurumları : Ülkelerin ve ülkelerdeki kritik organizasyonların kendi içlerindeki konuşmalarında üçüncü taraf uygulamalar kullanılmıyor. Devletler genellikle kendi mesajlaşma sistemlerini kullanıyor. Birçok devlet ise halen dijital platformlarda çok kritik görüşmelerin yapılmamasını destekliyor. Rastgele anahtar, benzersiz kimlik doğrulama veya başka bir güvenlik doğrulama yöntemi kullanan uygulamalar dahi bazı devletler tarafından halen güvenli bulunmuyor.
  3. Bireysel İlişkiler : Hiç kimse mesajlarının başkaları tarafından okunmasını istemez. Bu sebeple arkadaşlarla yapılan görüşmelerden, aile yazışmalarına kadar mesajların güvenli bir şekilde iletilmesi önceliklidir. İnsanlar bu sebeple, yakınlarıyla güvenli bir platformda iletişim kurmak isterler.
  4. Gizli Organizasyonlar : Terör örgütlerinin birkaç tanesinin oyun konsollarını güvenli mesajlaşma platformu olarak kullandığı öğrenilmişti. Bu tarz gizli yapılar, yapacakları eylem ve toplantılarda yer alan bilgileri kurumlardan saklamak istiyor. Benzer sebeplerle güvenli bir mesajlaşma uygulaması arıyorlar.

Sohbet Uygulamalarının Güvenli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Sohbet uygulamalarının güvenlik kriterlerinde önemli bir köşe taşının uçtan uca şifreleme olduğu bilinir. Uçtan uca şifreleme ve anlık iletim protokolleri, profesyonel yazılım mimarilerinin kullanılması sonucu ortaya çıkar. Her ne kadar en güvenli uygulama için tercih kişiden kişiye değişse de, kişisel görüşüm internete bağlı olan hiçbir verinin güvende olmadığı yönündedir.

güvenli sohbet uygulaması
güvenli sohbet uygulaması

Aslında bu değerlendirmem bir hipotetikal senaryo içeriyor. Şu anda yaşıyoruz, aynı zamanda ölüyoruz yani kalan süremizden yiyoruz. Bu durum bulunduğumuz boyut dolayısıyla da gerçekten yadsınamaz. Aynı habitat dijital dünya için de benzer bir soyutlama ile kurulabilir.

Bir platformun güvenli olduğunu tanımlarken kullandığımız ifadeler/standartlar, onun güvenliğini test ederken geliştirdiğimiz standart/ifade ölçüsünde yetkindir.

Yani gelişimi için bir öncekinin geçilmesi gerekir. Birikimli ilerleyen bir ekosistemdir. Sohbet uygulamaları, kullandıkları mimari ve veriyi sakladıkları platformlar bakımından her geçen yıl yenilikler ediniyor. Bu yeniliklere uygun güvenlik standartları da gelişiyor.

uçtan uca güvenli mesajlaşma
uçtan uca güvenlik standardı

Ancak; Messenger, iMessage, WeChat, Twitter gibi platformlardaki hackerlar tarafından elde edilen veri ihlalleri güvenli birebir mesajlaşma uygulamalarındaki standartlara gölge düşürdü.

Bir hacker ayrıca belirli bir hedef için doğrudan çalışmak isterse bu saydığımız güvenlik tanımlarına ek önlemler almak geliyor. Telefon nasıl hacklenir, hackerlar nasıl telefona girer konusunu anlatmaya çalıştığım diğer yazılarda benzer araştırmalar adına bilgi edinmenizi tavsiye ederim.

Eğer mesaj güvenliği hakkında kaygılanıyorsanız, dünyadaki veri güvenliği ihlallerini çok hızlı bir şekilde duyuran Cyware isimli haber sitesini aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.

https://cyware.com/category/breaches-and-incidents-news

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz