En iyi kulaklıklar yazımızda 2020 da dahil en son teknolojiyle üretilmiş kulaklıkları inceledim. İşte veya evde her zaman kulaklık kullanıyoruz. Yapısı gereği bu ses yardımcılarına çok fazla yenilik gelmedi. Kulak içi, klasik ve headset olarak üç ana tipte biliniyorlar. Airpod hayatımıza girmeden önce, spor ve outdoor kullanımlar için headset dediğimiz kulak üstünden kafayı saran kulaklıklar çok tercih edilirdi.
Kulak içi kulaklıklar ise birçok kullanıcı tarafından sevilmedi. Havasız ve sıkıcı bulunduğu da oluyor. Ancak çok sesli ortamlarda müzik dinlemek isteyenler için halen en iyi yöntem, bu tip kulaklıklardan ses dinlemek oluyor.
İnceleme yaparken fiyat ve performansı öncelikli değerlendirdim. Daha sonra kullandığım markalar ve kullanıcı yorumlarına göre bir liste çıkardım.
En iyi Kulaklıklar
Daha birkaç yıl öncesine kadar en iyi kulaklık seçimi yaparken, kablonun uzunluğuna bakmak normal bir alışkanlıktı. Artık kablosuz kulaklıklar da kablolular kadar sorunsuz ve aynı düzeyde ses kalitesi veriyor. Bluetooth bağlantı sorunlarının da neredeyse hiç çıkmaması kulaklık seçimi yapacaklar için kablosuz tercihleri arttırdı. İşte en iyi kulaklık modelleri:
- Bose Noise Cancelling 700 : Boyut: 8 x 6.5 x 2 inches, 8.8 ounces (yaklaşık 320 gr) | Batarya Ömrü: 20 saat (NC on) | Bluetooth Aralığı: 30 feet (10 metre) | Sanal Asistan Desteği: Evet
Bose markası hakkında çok fazla şey konuşuluyor. Modelin en çok eleştiren tarafı genelde görünümü olmuş ancak bu son tasarımda görünüm olarak da beğeni aldı. Bose Noise kulaklıklar dışardaki sesi bastıran yapısı ve bu amaç için geliştirilmiş yazılım desteği ile övgüleri topluyor. En büyük rakiplerinden olan Sony ile arasındaki fark ise Sony dış sesi bastırmak için başka bir ses dizisi üretmiyor. Ancak başarı konusunda şu anda Bose Noise Cancelling model kulaklığın daha fazla tercih edildiği söylenebilir. - Sony WH-1000XM3 : Boyut: 254g| Frekans yanıtı: 4 Hz-40,000 Hz | Hassaslık: 104.5 dB / mW (1 kHz) | Batarya Ömrü: 30 saat | Bluetooth Mesafe Aralığı: 33 ft (11 metre) Sony diğer tüm markalardan farklı bir yöne sahip. Aynı zamanda TV, eski laptop üreticisi ve müziğin enleri arasındaki efsane walkman ile sese dair algılarda her zaman olumlu bir yöne sahip. Bu olumlu algıyı zedeleyecek büyük bir eksiklikle de hiçbir zaman karşılaşılmadı.
- Bose QuietComfort 35 II : Ağırlık: 7.1 x 6.7 x 3.2 inches, 8.2 ounces | Batarya Süresi: 20 hours (NC on), 40 saat (NC off) | Bluetooth Aralığı: 30 feet (10 metre). Bose kulaklık için en çok tercih edilen ikinci en iyi model Bose QuietComfort oluyor. İlk sırada yer alan Bose’a göre daha avantajlı bir görüntü çiziyor.
- Sennheiser HD 4.40 BT Kulaklık : Ağırlık: 7.1 x 3.9 x 10.2 inches, 7.8 ounces | Batarya Ömrü: 25 saat | Bluetooth Aralığı: 30 feet (10 metre). Fiyat olarak diğerlerinden daha uygun bir değere sahip. Sennheiser markası da özellikle 2017 yılından sonra çok fazla satış yapan kulaklıklardan bir tanesi. Kablolu modelleri de Sennheiser markasının oldukça iyi fiyat/performans seçeneği sunuyor.
Kulaklık seçimi yaparken, kulak üstü ve kulak içi ayrımından bahsetmiştik. Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir husus genelde nerede kullanılacağı olmalıdır. Örneğin yazılımcılar ofiste kullandıkları kulaklıklar için kablosuz ve kulak içi olmalarını genelde tercih ediyor. Ofiste bazen bir tanesini takarak kullanım için uygun olması, bazen de dışardan çok fazla ses gelmemesi sebebiyle bu tercih mantıklı bir seçim oluyor.
Sesli bir ortamda çalışan kişiler için de kulak üstü kulaklıklar önerilir. Dışarıdan gelen sesi kapatması için daha iyi bir alternatif bulunmuyor. En iyi kulaklıklar bu değişkenler ve bakış açısıyla kişiden kişiye elbette değişkenlik gösterecektir. Sporda kullanım için de kulak içi kulaklıklar genelde önerilir. Terden daha az rahatsız olunması ve yer kaplamaması tercih edilmesi için en büyük sebeplerden bir tanesidir.
Telefonlar İçin En İyi Kulaklıklar
Telefonları için kulaklık arayan kullanıcılar Apple kullanıcılarıysa genelde tercihlerini AirPods modellerden yana kullanıyor. Diğer cihaz kullanıcıları da benzer şekilde kulaklık tercihlerinde yukarıda saydığım kriterleri göz önünde bulunduruyor. O kadar çok seçenek var ki hangisi daha iyi bir seçim olur tercih etmek oldukça zorlaşıyor. Bilgisayar kullanıcıları genelde kulak üstü kulaklık modelleri tercih ediyor. Tam tersi bir durum ise telefon kullanıcılarının seçimlerini oluşturuyor. Yani telefonlar için kulaklık seçimi yapmak isteyenler kablosuz kulaklık tercih ediyor.
Bu konuda fiyat/performans yanında bir de tasarım olarak iyi bir kavramaya sahip olan modelleri sıraladım. Spor yaparken veya hareketli bir gün içerisinde rahatsız etmeyecek tasarımda bir kulaklık seçimi oldukça keyifli zaman geçirmeyi sağlıyor.
Jabra Elite Active 75t
Spor Kulaklık denildiğinde ilk akla gelen marka ve en çok tercih edilen modeli Jabra Elite Active 75t kulaklık modelidir.
Sennheiser 508524 Momentum True
Sennheiser markasının hem kulak üstü hem kulak içi kulaklıklarda bu kadar fazla tercih edilmesinin nedeni belki de her kategoride karşımıza çıkıyor oluşudur. Neredeyse her markanın kaliteli modellerinde yüksek ses ve kaliteli deneyim elde etmek aşağı yukarı aynı duyguyu yaşatıyor. Ancak Sennheiser bunu bütün kullanıcı taleplerine değer vererek sunan markaların önünde geliyor.
Nasıl bir kulaklık almalıyım
Kulaklık gibi ürünlerde ayrı ayrı ürün incelemesi yapmadıktan sonra teknik detayları kıyaslamayı çok fazla doğru bulmuyorum. Desibel olarak veya tasarım olarak iyi görünen bir kulaklık ilk müzik dinlemenizde dahi sizin için sorun olacak bir deneyim hissi verebiliyor.
Diyelim ki sporda kullanmak için kulak içi bir kulaklık modeli tercihi yaptınız. Ancak başınızı hareket ettirdiğinizde kulağınıza çok iyi oturmadığını anladınız. İşte ne kadar iyi teknik performans olursa olsun bu rahatsızlık hissi maksimum verime ulaşmanıza engel olacaktır.
Kulaklık almak isteyen kişiler için en doğru seçimin seçtikleri modelleri deneyimlemeleri olduğuna inanıyorum. Bu sebeple en az bir kez o kulaklıkla sesi dinledikten sonra tercih yapılmalıdır. Deneyim için tercih yapanlar için bu durumun çok fazla bir alternatifi olduğunu söyleyemem. Ancak tek kriterleri fiyat olanlar için burada hazırladığım listenin güncel ve yeterli olduğunu düşünüyorum.
Oyuncu kulaklıkları diye ayrı bir liste yapmak istemedim. Mouse veya klavye gibi donanımlar için genelde fiyat ve tasarım ile iletim hızlarını kıyaslamak tercihi netleştiriyor. Ancak en iyi kulaklıklar araştırması yapan bir gamer için benzer bir kıyaslamayı yapmak yanlış yönlendirme olacaktır. Burada zamanla alışılacak bir kullanım yapısı mevcut değil. Zamanla kulağın şeklini değiştiremeyiz😅. Oyuncular genelde kulak üstü kulaklık tercihi yapıyorlar. Bu listedeki kulaklık modellerinin işe yaracağını düşünüyorum. Ayrıca en iyi laptoplar yazısını bir oyun severin mutlaka okumasını öneririm.
[…] için en iyi kameralar yazımı beğendiyseniz, en iyi kulaklıklar içeriğini okumanızı tavsiye […]