Mobil cihazlarda daha çok zaman geçirmeye başladığımız dönemler yaşıyoruz. Telefonum hacklendi mi nasıl anlaşılır diye soranlar için uzmanların ilk kontrol listeleri yazımız içerisinde. Belki de ilerleyen süreçlerde bilgisayarların yerini tamamen mobil cihazlar alacak. Birçok kişi bilgisayarını artık açmak yerine mobil cihazlarda zamanını geçiriyor. Böyle bir yükselişi teknolojiyle iç içe olanlar zaten bekliyordu.
Şimdilik ofis işlerini bilgisayarlardan yapanlar için de durum farklı değil. Ofis yazılımlarının da mobil cihazlarda daha kolay kullanılacağı geliştirmeler yapılırsa, mobil cihazlarda geçirilen süre daha çok artacak.
Telefonları bu kadar uzun süre kullanınca, mobil cihazlar üzerinde geçirdiğimiz süre ve depoladığımız bilgi de artıyor. İşte kişisel alanının bu en özel bölgesine ise birilerinin girmesi düşüncesi şüphesiz herkesi tedirgin eder. Bilgisayarlarda olan ve çoğunlukla; şifre çalma, girilen siteleri izleme, sosyal medya hesaplarındaki mesajlara erişme gibi aktiviteler içeren eylemleri sıkça duyduk. Mobil cihazlarda gerçekleşen hırsızlık ve spam aktiviteleri ile ilgili ise çok fazla bilgi sahibi değiliz.
Akıllı telefonlar sürekli olarak kaybolabilecek veya çalınabilecek potansiyeldir. Her zaman suçluların hedefi öncelikle telefonunuzu fiziksel olarak ele geçirme olacaktır. Dolayısıyla telefonunuzla ilgili önlemleri almadan önce telefonunuzu kimseyle paylaşmamanız gerektiğini unutmayın. Bilinmeyen web sitelerine telefonunuz üzerinden girilmesine izin vermeyin ve telefonunuzu bilmediğiniz bilgisayarlara bağlamayın. Bunlara dikkat ettikten sonra telefonum hacklendi mi nasıl anlaşılır diyorsanız işte öncelikli olarak kontrol etmeniz gereken parametreler.
Telefonum Hacklendi mi Nasıl Anlaşılır ?
(telefonum hacklendi mi nasıl anlaşılır kontrol listesi )
- Pil kullanımında ani düşüşler : Eğer telefonunuzun pili gayet sağlıklı bir ömre sahipken aniden bitmeye başlamışsa bu konuya dikkat etmelisiniz. Kötü amaçlı yazılımlar telefonunun pil ömrünü en az yarı yarıya düşürür. Cihazınızdaki pil süresinin hızlı düşüşün ana sebebi cihazınızın taranması ve bilgilerinizin bir sunucuya gönderilmesidir. Cihazdan sürekli olarak bilgi taraması yapıldığını düşünün. Bu bilgilerin ise belirli bir sunucuya yüklendiğini düşünün. Telefonunuzun sürekli açık olması durumu gibi arka planda bu yenilemeler devam edecek ve pil ömrü önemli ölçüde azalmış olacaktır. Hackerlar belirli bir dosyanın cihazınızında olup olmadığını da arayabilir. Örneğin bir belge veya belirli tarihlerde çekilmiş fotoğraflar da hackerların öncelikli hedefi olabilir.
- Performansta Yavaşlama : Telefonunuzda yaşanan yavaşlama problemlerini irdeleyin. Bazı saatlerde fotoğraf galerinizde yavaşlama bazı saatlerde hızlanma olabilir. Bu durumda siz birşey yapmadan yaşadığınız yavaşlama sorununa odaklanın. Bu problem cihazınızda arka planda çalışan başka bir yazılımla da çakışma olması durumunda yaşanabilir. Bu soruna ek olarak bazı uygulamaları kapatırken telefonunuzun durmasını görüyorsanız ve yavaşlama sorununun artmasına şahit oluyorsanız. Telefonunuzdaki uygulama ve dosyaları tek tek kontrol etmenizi öneririm.
- İstem dışı açılan tarayıcılar ve yönlenen siteler : Kötü niyetli kişiler her zaman bilgilerinize ulaşmayı hedeflemez. Esasında binlerce kişinin fotoğraf, video veya ofis dökümanlarına ulaşmak oldukça maliyetli bir süreçtir. Bu maliyetin en büyük nedeni bu dosyaların tamamının bir sunucuda saklanıyor olmasıdır. Dolayısıyla hackerlar her zaman dosya saklamak ve mobil cihazlardaki şifrelere ulaşmak için saldırılarda bulunmaz. Farklı web sayfalarına mobil cihazdan girdiğinizde sürekli aynı URL yönlenmelerini görüyorsanız bu tarz bir virüsle karşı karşıya olabilirsiniz. Yeni pencerede istediğiniz dışında açılan siteler farklı bir isimde olsa bile mobil cihazınızdaki tarayıcıları yeniden yükleyerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.
- İstem dışı aramalar ve gönderilen mesajlar : Birkaç numara sizi arayıp telefonunuzdan çağrı aldığını mı söyledi veya fatura dökümünüzde istem dışı aramalar yaptığınızı mı görüyorsunuz? Merak etmeyin hafıza kaybına uğramadınız. Cihazınıza bir Arayan Kimliği virüsü yerleştirilmiş. Bazı hackerlar kendilerinin işlettiği ücretli arama servislerine sizin gibi binlerce kişiden çağrı alarak geçimlerini sağlıyor. Benzer durumlarda günlerce operatörü aramaktan vazgeçin. Hemen telefonunuzu fabrika ayarlarına geri getirin. Faturanızı tekrar günlük olarak kontrol edin. Sorunun çözüldüğünü göreceksiniz.
- Cihaz içerisindeki uygulamalarda olağan dışı aktivite : Bir e-posta bildirimi alıyor fakat e postayı görüntülerken kaybolduğuna şahit oluyorsanız dikkatli olun. E-posta uygulamanıza gelen postalar birileri tarafından kontrol ediliyor olabilir. Diğer uygulamalarda özellikle sosyal medya uygulamalarında da benzer bir durumla karşılaşıyor olabilirsiniz. Örneğin Twitter hesabınız isteğiniz dışında tweet gönderiyor olabilir. Bu sosyal medya hesabınızda izin verilen uygulamalar içerisinde bir güvenilmeyen uygulama bulunmuyorsa, cihazınızda çalışan bir zararlı yazılım olabilir. Hackerlar cihaz bilgilerini alarak sizin cihazınızı bir simülatörde aynalayabilir. İşte bu tür bir durumda da cihazınızda bir zamanlar zararlı yazılımlar çalıştırıldığını anlayabilirsiniz.
Cihazınızın yavaşlaması sadece içerisinde zararlı yazılım içerdiği anlamına gelmez. Cihazınızdaki pil süresini uzatmak isterseniz yazımı kontrol edin.
Bu adımların cihazınızda gerçekleştiğinden şüpheleniyorsanız telefonum hacklendi ne yapmalıyım başlıklı yazımı okuyun.
2020 Eylül ayı haberlerinde, bazı kullanıcıların telefonlarının hacklendiği ile ilgili önemli veriler paylaşıldı. Ancak bu konunun hackten daha çok telefon takip yazılımları aracılığıyla yapıldığını hatırlatmakta yarar var. Bu sebeple telefonunuzun hacklendiğini düşünmeniz gayet normaldir. Benzer şikayetleriniz varsa öncelikle telefonunuzu tekrar fabrika ayarlarına getirmeyi deneyin.