Windows İşletim Sisteminin Geçmişi Bugünü ve Yarını teknolojinin kullanımının artmasında ve son kullanıcı davranışlarında çok önemli bir parametre. Çoğu insan ilk olarak bilgisayar kullanmaya Windows işletim sistemleri ile başladı.

Windows işletim sisteminin tarihsel gelişimini internet üzerinden bir çok kaynaktan kronolojik olarak öğrenebilirsiniz. Bu yazımızda windows işletim sistemleriyle ilgili genel değerlendirmeler yaparak sizleri tarihler ve sürüm numalarıyla boğmayacağız. 

windows işletim sisteminin dünü bugünü ve yarını
windows işletim sisteminin dünü bugünü ve yarını

Windows İşletim Sisteminin Geçmişi – Pencereler Doğuyor

İlk bilgisayarların üretilmeye başlanmasından itibaren işletim sistemi yazılımları da geliştirildi. 1970li yılların ortalarına gelindiğinde bugün MS-DOS olarak bildiğimiz işletim sistemi kullanılmaya başlandı. . DOS, Disk Operating System yani Disk İşletim Sistemi IBM bilgisayarlarında kullanıldığında 70li yılların sonlarına gelinmişti. 80li yılların başında ise Microsoft firması MS-DOS u temel alan grafiksel arayüze sahip Windows işletim sistemini oluşturmaya başladı. Windows İşletim Sisteminin Dünü Bugünü ve Yarını içerisinde geçen dün buradan doğdu 🙂

windows işletim sisteminin dünü ve bugünü
windows işletim sisteminin dünü ve bugünü

Windows aslında DOS işletim sisteminin üzerine inşaa edilen bir işletim sistemidir. Windows 1.0, Windows 2.0 şeklinde piyasaya sürülen Windows sürümlerinin en ilgi çekeni ve kırılma noktası olarak sayılan sürümü ise 1990 yılında üretilen Windows 3.0 sürümüydü. Sonraki yıllardan günümüze kadar geçen süreçte Microsoft firması kendini öyle geliştirdi ki; işlemci, anakart vb teknoloji devleriyle yaptıkları işbirlikleriyle Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ve günümüzde halen kullanılan Windows 10 sürümünü insanlığın kullanımına sundu. 

windows işletim sisteminin dünü ve bugünü
windows işletim sisteminin dünü ve bugünü

DOS işletim sistemini kullananlar bilirler. Örneğin bir klasör oluşturmak için “md klasöradı” şeklinde makedirectory(md) komutu kullanılırdı. Bir klasörün içindeki dosyaları görmek için önce klasörün içine girmek gerekirdi ki bu komut da “cd klasöradı” şeklinde changedirectory(cd) komutuyla yapılırdı. Grafiksel arayüzün işletim sistemlerinde kullanılmaya başlandığı ilk andan itibaren ise doğal olarak bilgisayarı yönetmek için fareyi kullanmak, fareyle tıklamak, fareyle gezinmek, fareyle sağ tıklamak yeterli oldu. Günümüzde artık işletim sistemini sesle kontrol etmek ve yönetmek mümkün. Dokunmatik cihazların yaygınlaşması artık işletim sistemlerinin yönetimini de parmakla kontrol edilebilir hale getirdi. 

Windows İşletim Sisteminin Dünü Bugünü ve Yarını 2019

windowsun-dunu-bugunu-yarini-gecmisi-kurulusu
windowsun ilk uluslararası satışı

Geçmişten günümüze Windows işletim sistemlerinde değişmeyen ise pencerelerin anlaşılır olması ve her yeni sürümde önceki sürümlerde kullanıcıların kazandıkları deneyimlerin boşa gitmeden işe yaramasıdır. Yani en belirgin Windows özelliği kullanıcıların yeni sürümleri kullanmakta zorlanmamaları bu nedenle Windows kullanmaya devam etmeleridir( Windows 8 gibi bazı kötü deneyimler de oldu tabi).

windows işletim sisteminin dünü ve bugünü
windows işletim sisteminin dünü ve bugünü

İşletim Sisteminin asli görevi bilgisayar donanımlarının birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmasını kontrol ve organize etmektir. Diğer önemli görevi ise kullanıcıyla donanım ve yazılımlar arasında köprü olabilmektir.

windows 95 orijinal cd

Bu işi kullanıcı açısından kolaylaştıran işletim sistemleri de dünyada hep popüler olmuştur. İşte Windows işletim sistemleri bu nedenle kullanıcıların ve dolayısıyla bilgisayar üreticilerinin en çok tercih ettiği işletim sistemi olma ünvanını kaptırmayacak gibi görünüyor. Microsoft firması artık süreçleri daha da kolaylaştıran bir adım atarak Windows isimlendirmelerine bir son verdiğini duyurdu(en azından şimdilik böyle).

Bu haliyle Windows 10 işletim sisteminden sonra yeni bir sürüm ismi kullanılmayacak. Ancak internet bağlantısı olan bir Windows 10’lu bilgisayar gerekli güncellemeleri arka planda Microsoft sunucularından alarak tamamen kullanıcı odaklı bir stratejiyle kurulum süreçlerini kolaylaştıracaktır. Windows 10 işletim sisteminin yaygınlaşmasını kolaylaştıran ilk süreç ise yazılımın piyasaya sürüldüğü 2015 yılında ücretsiz olarak indirilebilir olmasıydı. Hali hazırda artık bu ücretsiz hizmet verilmese de insanların Windows 10 a alışması ve bir çok kullanıcının ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayabilmesi nedenleriyle önümüzdeki yıllarda da Windows ‘un tahtını diğer işletim sistemlerinin ele geçirmesi zor görünüyor.

Özellikle entegre firewall yazılımı, aero özellikleri, sanal masaüstü vb daha bir çok özellik Windows 10 un kullanıcılar tarafından uzun yıllar tercih edilmesini sağlayacaktır. Windows İşletim Sisteminin Dünü Bugünü ve Yarını tüm kullanıcıların geleceklerinde yer almaya devam edecek. 

windows işletim sisteminin geçmişi
windows işletim sisteminin geçmişi

Windows işletim sisteminin basit kullanımı belki de birçok insanın bilgisayar ve dolayısıyla teknolojiyi ilk selamlamalarında onlara kolaylık getirdi. Her ne kadar bir süre teknolojiyle ilgilenen insanlar için memnuniyetsiz konuşmaların odağı Windows olsa da, ben son zamanlarda Windows’un yaptığı satın almaların bu kötü itibarı büyük ölçüde yıktığı düşüncesindeyim.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz