Liseliler bilmez jetgiller adında bir çizgi filmi hatırlarsınız. Ailenin uzayda yaşadığı, işe giderken çantadaki uzay aracını kullandığı tatlı bir çizgi hikaye olarak hafızalarımıza kazındı. O günlerde gerçek olup olamayacağını düşündüğümüz fakat günümüzde şöyle bir teknolojiyi seyrettiğimizde ise “Oha lan harbiden” dedirten ilginç bir gezintinin içine düşüyoruz.
Wright kardeşler uçaklarını yapalı 100 yıl oldu olmadı derken günümüzde radara yakalanmayan uçaklar, neredeyse stadyum büyüklüğünde araçlar, savaşı-barışı çevrecisi uzay bilimcisi her türden insanın işini gören uçan cisimler…
Tüm bu baş döndüren kesitler günümüzdeki nüfus yoğunluğu ve araç bolluğu gibi sorunlarla birleşince ortaya hayal gücünün uçabildiği ilk örüntü olan Jetgiller geliyor. İlk defa ABD’de dile getirilen teknoloji sayesinde(sanki başka nerde bahsedilecek…), insansız hava araçları belirli güzergahlarda ring usulü çalışacak.
Düşünün New York 5. caddede evinize doğru gideceksiniz, işinizden yani 90 küsürüncü kattan aşağı inip orda trafik derdi çekmeye son verecekler. Telefonundan basacaksın butona plazanın gökyüzüyle birleştiği bir noktadan (Can Yücel ustanın gök yüzüyle birleştiği yere bağlan bu değil, aman karışmasın. Gökyüzü artık tamamen kapitalizm okuyor.) alınacaksınız doğru evinize yolculuk başlayacak. E tabi bu lüks size özel mi olur yoksa insansız hava aracında komşularınızla birlikte mi seyahat edersiniz orası bilinmiyor.
Akbil gibi çalışan bitcoin walletlar aracılığıyla bu araçlara yaklaştığınız anda ödeme peşin yapılıyor. Üç sefer tamamlayana da Dom Perignon ve bir paket buzlu bademi de ücretsiz vereceklermiş. Yalnız bu uçan araçlarda sanal gerçeklik gözlüğünü takmayın, baş döndürücü olabiliyor.
Hazerfen de bizim kültürümüze ait dediğinizi duyar gibiyim. Öncelikle Hezarfen Ahmed Çelebi’yi unutmadığımızı hatırlatmak isteriz. Ülkemizdeki ilk insansız hava alanına belki bu ismi veririz.
Şimdi bu hiper sonik yolculuğun biraz fantastik tarafları var gibi düşündüğünüzü hissediyorum ama sıkı durun durum düşündüğünüzden çok farklı. Concorde marka kişiye özel jetlerin üretilmeye başlandığı tarihten günümüze kadar bir yolculuk yaparsak bu jetlerin kullanımının 2010 yılından itibaren %200 varan artışa ulaşan taleple karşılandığını buluyoruz. Dile kolay ama jet almanın masraflarını araştırınca hiç de cebe kolay gelmiyor, bir iş adamı hatta milyonerler için bile bu kadar pahalı hava araçlarının en çok ülkeler içinde kullanıldığını da görüyoruz. E tabi pilotun tribi, hosteslerin çekişmeleri derken uçağa HR manager almak istemiyorsanız, insansız hava araçları sistemi tam size göre…
Bu yazıyı okuduktan sonra “kişiye özel insansız hava aracı satın al” ve çevirisinde Google araması yapacak olanlarınız varsa, ellerini vicdanlarına götürüp bir kaç btc donate yapsınlar bizlere, bir gün ofis açarsak, sözümüz olsun.
Not: Konu güzel de detaylı içerik bulamayınca, biraz hayal gücü kastık. Gizli sekmelerin adamı değilmişsin gibi ekşitme yüzünü, sen de kullanıyorsun ara sıra… Paylaşma da ciddiyetin sana kalsın…
Kuş ölür siz uçuşu hatırlayın, jetgillere komşu olmaya ömür yeter mi bilinmez şimdilik otobüste, metroda sevimli olmaya bakın.
doğaçlama güzel yazı olmuş jetgiller beni çocukluğuma götürdü çizgi film gerçek oldu vay be