AMD mi INTEL mi sorusu, yıllardır bilişim dünyasının gündeminden düşmeyen hatta öyle görünüyor ki düşmeyecek olan konularından biridir.
Bu soruya çok teknik cevaplar veren her markanın her çıkan işlemcisinin performanslarını birbirleriyle kıyaslayan, performanslara göre tablolar oluşturan birçok inceleme ve araştırma sonuçlarına internet üzerinde bir şekilde ulaşmak mümkün.
Bu yazımızda bilişim dünyasına yeni adım atmış ya da yıllardır bilişim dünyasında olmasına rağmen AMD mi INTEL mi sorusunun cevabını net olarak vermekte zorlanan kişilerin, kendi kendilerine doğru cevabı bulmalarını sağlamayı hedefledik. Bu bağlamda iki işlemci markasının tarihine kısaca bakmamız yeterli olacak kanaatindeyiz. AMD mi INTEL mi sorusunun zaman içerisindeki yolculuğunu ve değerlendirmeler için genel yorumları özetleyeceğiz.
Intel kökleri 1968 yıllarına dayanan bir chip üreticisi firmadır. Integrated Electronics(Bütünleşik Elektronik) anlamına gelen kelimelerden ismini almaktadır. 1969 yılında Intel 4004 adıyla içinde 1200 adet mos transistör olan mikroişlemcisini üretti ve bu mikroişlemci ENIAC adı verilen bilgisayarın ilk işlemcisiydi. 1980 de IBM in ilk kişisel bilgisayarının 8080 isimli işlemcisi üretildi. 1985 te Intel 386 işlemcisi üretildi, 90lı yıllarda pentium işlemciler üretilerek günümüzde de devam eden önemli başarıların temelleri Intel tarafından atıldı.
AMD(Advanced Micro Devices) 1969 yılında kurulan ve 1970 de ilk ürünlerini piyasaya süren yine aynı yıl bilgisayar chipleri üretmeye başlayan bir firmadır. 1982 yılına kadar büyümesini hızla sürdüren firma 1982 yılında IBM için mikroişlemci üreten Intel firmasına alt yüklenici gibi diyebileceğimiz şekilde chip üretmeye başladı. Intel ile aralarındaki anlaşma 1986 da bitti. 1991 yılında Intel in 386 işlemcisiyle muadil AM386 mikroişlemcisini üretti. 1994 yılında Intel ve AMD arasında mahkeme süreçleri başladı. 1996 yılında AMD Intel uyumlu chip pazarından yavaş yavaş çekilmeye başladı. 2000 yılında AMD firması Microsoft Windows için tasarladığı Athlon işlemcisini piyasaya sürdü. Böylece 1GHz lik işlemciyi üreten ilk firma oldu. Günümüzde de üretim kabiliyetlerini ve pazarını artırmaya devam etmektedir.
Tarihi gelişimlerine bakıldığında 2 büyük mikroişlemci üreticisinin aslında aynı teknolojik birikime sahip olduklarını görmek mümkündür. Öyleyse zaman zaman bir firmanın ürettiği biir modelin diğer firmanın muadil modelinden birtakım artıları ve/veya eksileri olduğunu söyleyebiliriz. Ürün tercihi yapmadan önce Intel ve AMD yerine Intelin hangi modeli veya AMD nin hangi modeli şeklinde bir kıyaslamaya girmek daha doğru olacaktır. Burada en önemli noktanın Markadan çok modeller olduğu unutulmamalıdır. Bunun için işlemci modellerinin hız, cache bellek, ısınma vb özelliklerine bakılması çok daha önemlidir.
İlk işlemcilerin içerisinde yaklaşık 2000 adet transistör varken günümüz işlemcilerinde 2milyarın üzerinde transistör olduğu bilinmektedir. Anahtarlama görevi yapan yarı iletken elektronik devre elemanı transistördür. Basitçe aç-kapa şeklinde çalışan ve elektriksel olarak var-yok/5V-0V/1-0 şeklinde ki veriyi oluşturan işlemci içinde yer alan en önemli bileşendir. İşlemci üreten firmalar geçmişten günümüze işlemci içerisindeki transistör sayılarını artırarak işlemci performanslarını artırmışlardır. Tabi ki üretim teknolojileri ne kadar benzer olsa da bazı modellerde ısınma, işlem hızları vb konularda problemler de ortaya çıkabilmektedir. Ticari anlaşmalar ve üretim sayıları gibi unsurlarda üzerine eklendiğinde şu marka daha kötü bir işlemci markası gibi bir algı maalesef bilişim dünyasında belli bir dönem alıcı bulmuştur. Ancak şunu net olarak bir kez daha söyleyebiliriz ki marka değil model, marka değil performans sizlerin önceliği olmalıdır.
Peki AMD nin bir modeli Intel in modeliyle nasıl karşılaştırılır. Şimdi de bu konuyla ilgili birkaç ipucu verelim.
Öncelikle Intel işlemcileri geçmişten günümüze incelediğimizde bu işlemcileri kendi içinde anlamak ve kıyaslamak kullanıcılara çok daha kolay gelmektedir. Intel firması, Celeron, Pentium, Core i3, Core i5, Core i7 ve Core i9 şeklinde isimlendirdiği işlemcileri piyasaya sürmüştür. Her işlemcinin de kendi içinde modelleri bulunmaktadır. Örneğin Core i5-4xx, Core i5-5xx, Core i5-6xx, Core i5-7xx, Core i5-8xx şeklindeki i5 işlemcilerin sonunda 4xx,5xx şeklinde yazan rakamlar işlemcinin nesil bilgisidir. Burada rakam ne kadar büyükse işlemcinin o modeli daha yeni teknolojiyi barındırmaktadır. Aynı şekilde Core i7-4xx, Core i7-5xx, Core i7-6xx, Core i7-7xx, Core i5-8xx şeklindeki i7 işlemcilerin sonunda 4xx,5xx şeklinde yazan rakamlar da işlemcinin nesil bilgisidir. Öyleyse Core i7 nin her modeli Core i5 den iyidir demek yanlıştır. Örneğin Intel Core i7-2667M mi daha iyi yoksa Core i5-8350U mu sorusuna teknik detaylara bakarak elbette kıyaslama yapabiliriz. Ancak i7-2667M nin 2.nesil olması ve 2014 yılında üretilmiş olması, i5-8350U nun 8.nesil olması ve üretim yılının 2017 yılı olması i5 modelinin daha iyi olduğunun tahminlenmesi için kolay bir yöntem olabilmektedir.
AMD modellerinde ise isimden direkt çıkarım yapmak biraz daha zor görünüyor. Çünkü daha detaylı model isimlendirmeleri bulunmakta. Ancak Intel i3 muadili için AMD de Ryzen3, Intel i5 muadili için AMD de Ryzen5 ve Intel i5 için de Ryzen7 nin karşılık geldiğini şimdilik söyleyebiliriz.
Tüm bunların dışında tabi ki işlemcileri tercih ederken bir çok web sitesinde bulabileceğiniz karşılaştırma araçlarıyla bu işlemcilerle ilgili performans kıyaslamalarına bakmak, üretici firmaların sitelerinde yer alan bilgi dökümanlarını(datasheets) incelemek her zaman doğru işlemci tercihinde sizlere yardımcı olacaktır.
2021 AMD Mi Intel Mi?
Amd mi intel mi kıyaslamasında her geçen ay yeni bir işlemci haberi alınacağı için kullanıcılar en iyi modeli seçmek için araştırmalar yapıyor. AMD Ryzen serisi ile Intel Core serisinin karşılaştırması bu noktada işe yarayacaktır. AMD’nin piyasaya sürdüğü Ryzen 9 tipi işlemcilerle aynı segmenti karşılayan Core i9 tipi işlemciler 2021 yılı itibariyle karşılaştırılması muhtemel işlemci tipleridir.
2020 karşılaştırmalarında Intel tipi işlemciler AMD serilerine göre herhangi bir hız artırımı işlemi yapmadan daha iyi performans sergiliyordu. 2021 yılında ise AMD Ryzen 7 ve AMD Ryzen 9 tipi işlemciler Intel i9 serisine göre oldukça yüksek bir performans imkanı sağlıyor.
2022 Amd Vs Intel
2022 yılında Amd vs Intel savaşında birçok değişiklik oldu. Intel son 10 yıldır iş bilgisayarları ve oyun işlemcileri alanlarında Amd’ye karşı önemli bir üstünlük sağlamıştı. Ancak Ryzen9 ile birlikte performans testleri AMD’yi ön plana getirdi. 2022 yılında Amd’nin Zen3 yongaları ve 3D V cache sistemi sonucu değiştirmek için önemli bir geçiş üstünlüğü sağladı. Performans analistlerinin yorumlarında ise Intel yonga setlerine karşı önemli bir üstünlük sağlandığı görünüyor. Ancak AMD’nin eski üretim işlemcilerinin yeni ekran kartları ve DDR ramlerle uyumu söz konusu olduğunda Intel’in daha stabil ve geniş ölçekte uyumluluk gösterdiği ise bir gerçek olarak göze çarpıyor. NVidia RTX 3090 ile Intel ve Amd işlemcilerde gerçekleşen testlerde ise Intel’in bir model hariç tüm AMD setlerini geçtiği görünüyor.
Intel’in Alder Lake serisi ile birlikte Ryzen’a fark atan bir giriş yaptığını biliyoruz. Bu hızlı başlangıçtan sonra arda arda gelen üretimlerle Intel’in oyun endüstrisindeki yerini sağlama alması ise beklenen bir görüştü. Ancak yine de birçok bilişim uzmanı geçmiş yıllardaki güç ve Amd’nin birkaç seride daha iyi işlemci üretmesinden dolayı AMD’den yana tercih kullanıyor. Meraklıları için Core i9-12900K işlemci yazımızın okunmasını tavsiye ederiz. Bu yazı içerisinde Intel’in yıllardır süregelen AMD liderliğinde işlemci üretiminde ne kadar titiz ve her performans parametresine önem gösteren nitelikte bir işlemci ortaya çıkardığı net olarak gözlemlenir.
[…] AM4 CPU soketlerini, Intel’in ise LGA115v2 soketleri tercih ettiğini unutmayın. Intel mi Amd mi sorusunu soruyorsanız da mutlaka daha önce yayınladığımız işlemci seçimi yazısını […]