Teknik olarak işimi nasıl büyütürüm? 2019’u geride bıraktığımız bugünlerde, 2020 yılı için birçok kişinin hayali işlerini büyütmek üzerine kurulu umutlarla yaşıyor.

işimi nasıl büyütürüm
işimi nasıl buyuturum

Birçok kolaylığa kısa yoldan eriştiğimiz, artık sosyal ve iş yaşantımızın çoğunluğunu geçirdiğimiz dijital ortamlarda birkaç sürpriz tüyo alarak işleri büyütmek istiyoruz. Oysaki bu konunun gizemli bir tarafı yok. Dünyada ve ülkemizde başarılı yöneticiler ve markalar, başarılını dijitale aktarabildikleri ölçüde büyüme sağlıyorlar. Bu büyümenin sonunda da profesyonel bir yönetim hizmeti alarak sürdürülebilir bir başarı elde etmek mümkün oluyor.

Sürecin en önemli, belki de en zorlu bölümü ise, “İşleri büyütmeye nasıl ve nereden başlarım” sorusunun cevabını kendi imkanlarımıza ve becerilerimize uyarlamak oluyor. İşimi nasıl büyütürüm, 2020 yılında nasıl büyütebilirim diyenleri daha fazla merakta bırakmadan alt başlıklara geçelim.

işleri nasıl artırırım
teknik olarak işleri artırma

Pazarlama Teknikleri İle İşimi Nasıl Büyütürüm?

Pazarlama teknikleri sürekli olarak değişiyor, bazı çok tercih edilen teknikler silinip giderken yenileri hayatımıza giriyor. Bazı teknikler ise yıllar geçse de işimi nasıl büyütürüm diyenlerin vazgeçilmezi olarak işe yaramaya devam ediyor.Büyüme bir firmanın sadece başarılı olduğuna dair bir işaret değil, o firmanın sektörde uzun yıllar var olabilmesi için de olmazsa olmazdır.

işlerimi büyütmek istiyorum
işlerimin dikkat çekmesini istiyorum

Eğer rakiplerinize kendi payınızdan kaptırmak istemiyor ve pazarda hem rekabetçi  hem de aranılan bir marka olarak isminizi yaşatmak istiyorsanız büyümek sizin için bir zorunluluk.

Büyüme sürecine dair taktikleri, olmazsa olmazları ve mutlaka uzak durulması gerekenleri bu yazıda sizin için derledik.

Satış Öngörülerinizi Etkileşim Odaklı Olarak Optimize Edin

Satış öngörüleri oluşturmak, ilerisi için bir başka deyişle satışlarınıza kaynak oluşturma planı yapmak yeni bir kavram değildir. Ancak çoğu satışçının yanlış yaptığı kısım, olası müşterileri ile kurduğu yanlış iletişim olmaktadır.

Eğer elinizde mükemmel potansiyel müşteri ağı varsa, tutarlı ve sürdürülebilir bir ilişki kurmanız ve etkileşim halinde olmanız gerekmekte. İşimi nasıl büyütürüm derken yapılacak en büyük hata var olan müşterilerin tercihlerini yanlış analiz etmek olacaktır.

Kötü zamanlama ile kurulan iletişimler yetersiz kalıyor ve istenilen etkiyi oluşturamıyor. Bu sebeple kullandığınız CRM yazılımını iyi kullanın, hatırlatıcılar ve sizi tetikleyecek mekanizmalar kurun. Sosyal medya kanalları, email, SMS ve hatta günümüzde Whatsapp mesajları, etkileşim kurmak için en iyi kanallar. Ve sürekli bir ilişki kurmak için sadece satış ve kampanya odaklı değil, gelişim odaklı sohbetler başlatmanız oldukça önemli. Örneğin okuduğunuz bir makale ya da sektörünüzle ilgili bir video da bu konuşmaları başlatabilir.

işleri indirim var gibi büyütmek
işleri indirim var gibi büyütmek

Kişiselleştirilmiş Karşılama Sayfası Kampanyaları Kullanın

Kişiye özel karşılama sayfası kampanyaları genelde yüksek getiri sağlayan niş kitledeki müşterileri hedefleyerek oluşturulan bir reklam modeli. Ve müşteri bağlılığı için de oldukça güçlü bir yöntem.

Örneğin; sunduğunuz hizmet birçok kişiye hatta bireysel müşterilere de hitap ediyor ancak belli segmentlere özel getiriler sunabiliyorsa bu stratejiyi uygulamanızı öneririz. Start-up veya kobi segmenti işletmelere özel karşılama sayfası onlara yönelik bir içerik ve metin yazımı içerirken, marka yönetimi veya influencerlık alanındaki kişilere kendi ihtiyaçlarına yönelik bir görsel ve vaat içermelidir.

Aslında sitenizin tasarımında ya da alt yapısında majör değişikliklere ihtiyacınız yok. Sadece kişiye özel algı yönetimi sağlayacak görseller ve copywriting çözümleri işinizi görecektir.

Buradaki asıl konu hangi website alt yapısını kullanmak daha çok işe yarar sorusu.  Kullanımı kolay ve hızlı çözümler sunan bir site oluşturucu seçmek bu sürecin olmazsa olmazı.

Aşağıdaki tabloya göz atarak işinize yarayacak site oluşturucuyu seçebilirsiniz:

web sitesi oluşturucular
hızlı web sitesi oluşturma siteleri

Araştırmacılara ve Medya Araçlarına Kaynak Ayırarak Markalaşmak

Markanızın bilinirliğini ve gücünü besleyecek bir konu da kendi markanızı oluşturmaktır. Belirli medya kanallarında, gazete ve dergilerde yazan gazeteci ve araştırmacılarla birebir kontak haline geçerek işbirliği teklif etmek bir opsiyon olabilir.

Bir diğer seçenek de kendi sosyal medya hesaplarınızı bir gazeteci ya da blogger gibi kullanarak makaleler yazmak olabilir. Burada LinkedIn güçlü bir kaynak olacaktır. Markanızın, sunduğunuz hizmetin güçlü yanlarına odaklanın ve hikayelerinizi anlatarak sektördeki kişilere kaynak olacak makaleler oluşturun.

Bu şekilde hem kendi bilinirliğiniz hem de markanızın hikayesi güçlenecek. Ve biliyoruz ki markalar aslında hikayeleri ile hayatlarımızda var oluyorlar.

İçerik Pazarlaması Metotlarınızı Çeşitlendirin

İçerik her zaman pazarlama tekniklerinin en önemlisidir. Ve 2020 yılının büyüme tekniklerinde de içerik pazarlaması önde geliyor. Günümüzde herkes blog ya da makale üretiyor, internette her gün  yüzlerce hatta binlerce metin paylaşılıyor. Her ne kadar blog metinleri hem bilgilendirme hem eğlence için müşterilerin tercih ettiği bir yöntem olsa da, bu bilgi bolluğu içerisinde hepimizin dikkat süreleri kısalıyor.

Dikkat süresinin 15 saniye gibi kısacık bir süreye indiği günlerde, müşterilerin dikkatini çekmek kadar odaklanmayı sürdürebilmek de önemli.

Bu yüzden alternatif içerik pazarlaması keyword odaklı blog malzemesi üretmeye odaklanmaktan iki farklı kanala kayıyor. Biri tabii ki video içerik, diğer ise yeni trend olan Podcast’ler.

Metin ve görsel içerikler hem bireylerin dikkat süresine uyum sağlamada zorlanıyor hem de kişilerde fazla vakit harcama hissi yaratıyor. Videolar ve özellikle artık 100’lerce fazla kategoride olan podcastler direkt olarak dikkat talep etmeyip bir işten diğer işe hızla ilerleyen modern insan için de sürekli ulaşılabilirlik ve kullanılabilirlik olarak görülüyor.

Old But Gold; Müşteri Memnuniyetine Odaklanmak ve Anlık Çözüm Üretebilmek

Unutmamak gerekir ki ciroların çoğu mevcut müşterilerin harcamalarından, üyeliklerinden veya hizmetlerini genişletmelerinden sağlanmakta. Yani büyümeye devam ederken elimizdeki müşterilerle birlikte büyümek her zaman altın kural olmayı sürdürecek.

Bu yüzden hızlanan dünyada müşteri memnuniyeti birçok formda karşımıza çıkıyor. Ve en önemlisi: Hız! Websiteniz veya mobil uygulamanız üzerinden gelen mesajlara ve emaillere 1 saat gibi bir sürede dönmek kesinlikle müşteri memnuniyetini ve bağlılığını artırıcı bir faktör.

İşinizde hızlı cevap ve anlık çözüm üretme düzeni kurabilmek için birçok live chat uygulaması kullanabilirsiniz. Müşteri Temsilcisi ekibinizi de bu uygulamalar ile aynı anda birçok konuşmayı yönetecek şekilde organize edebilirsiniz.  Artık belli keyword ve konulara göre gelen mesajları kategorilendiren ve ilgili temsilciye aktaran, belli bir seviyeye kadar otomatik cevaplar verebilen bot yazılımlar da mevcut.

Henüz hiçbirini uygulayacak aşamada olmasanız bile, gelen maillere ve mesajlara talebin ulaştığını ve çözüleceği süreye dair bilgi vermek, hatta uzun süren talepler için ara bilgilendirme mesajları ile güncel statü bilgisi vermek müşterilerin değer ve ilgi görme hislerini besleyecektir.

Verilere Dayanan Kararlar Vermek

Tahmin ve varsayımlara dayanan kararlar vermek dijital dünyanın sunduğu imkânları reddederek kendimizi bilerek yanlışa sürüklemek anlamına geliyor.

İptal formları ve sipariş geri bildirim formlarındaki puanları incelemek çok önemli. Ayrıca müşterilerin hem formlara hem de yorumlara bıraktığı açık uçlu cevapları da kategoriler bazında gruplayarak gelişim alanlarını raporlamanız size yol haritanızı oluşturmada rehberlik edecektir.

Eğer elinizde yeterli veri yoksa bile müşteri datanıza ihtiyacınıza bağlı kısa anketler oluşturmak hem görüşlerini hem önerilerini alarak raporlamak size somut bilgiler sunacaktır. Bir yandan da müşterilerinize onları dinlediğinizi ve anladığınızı göstermiş olacaksınız. Anket sonuçları ile aldığınız aksiyonları çeşitli duyuru benzeri emailler ve mesajlar ile onlara da ileterek yeni projelerinizi birlikte taçlandırabilirsiniz!

Dış Kaynakları Kullanarak İşimi Nasıl Büyütürüm?

  • Google ve Microsoft gibi kurumların dijital atölye gibi işletme dostu ücretsiz eğitimlerini edinin
  • Başarılı işletmelerin yöneticileri ile iletişime geçin.
  • Her kursa gitmek maliyetli ve zaman olarak imkansızdır. Bu sebeple özellikle “dijital pazarlama, grafik tasarım, sosyal medya yönetimi, içerik yazarlığı” vb. kursları tercih edin.
  • Profesyonel bir işletme yönetimi için gerekli derslere internet üzerinden ulaşın.
  • Ülkemizdeki KOSGEB ve Tübitak gibi kurumların desteklerini takip edin, bu kurumların seminer ve eğitimlerine katılın.
  • Her yatırımın dönüşünde direkt olarak maddi hedefler beklemeyin, bazı yatırımların bedeli parayla ölçülemez. Örneğin, işletmenize web sitesi yaptırmak.
  • Hangi alanda olursa olsun, akademik kişilerin yorumlarına önem verin.
  • Personelinizin kendisini geliştireceği eğitimler almasına izin verin.
  • Bir yönetici karar verirken her zaman berrak bir zihine sahip olmalıdır. Bu sebeple onlarca karar verdiğiniz her günü, stresten uzak tutmaya çalışın. Stresten uzak kalmanın yollarını arayın.

İnterneti ve teknolojiyi etkin kullanarak işimi nasıl büyütürüm sorusuna yanıt arayanlar içinse, internetten nasıl kazanılır yazı serimdeki internetten nasıl satış yapılır başlıklı yazımı okumalarını öneririm.

Takip Etmenizi Önerdiğim Bazı Kurslar ve Siteler:

https://www.udemy.com/tr/topic/business-process-management/
https://idemarket.com.tr/blog/adwords/
https://learndigital.withgoogle.com/dijitalatolye

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz