Öncelikle eğitim, öğretim, eğitmen, öğretmen kavramlarını kısaca anlatalım. Çünkü bu kavramlar maalesef çok karıştırılmakta bu nedenle de genellikle yanlış kullanılmaktadırlar. Çok genel tanımlamalarla özetlemeye çalışalım. Eğitim bireyin davranışlarında istenilen değişiklikleri meydana getirme sürecidir. Bireyin doğumundan ölümüne kadar ki süreçleri kapsar. Öğretim planlı ve programlı olarak okul ortamında yapılan bilgi öğretme faaliyetleridir. Bu haliyle eğitim, öğretimi kapsar. Öyleyse eğitmen bireyin davranışlarıyla, öğretmen de bilgi öğretme faaliyetleriyle uğraşan olarak tanımlanır. Ancak işin teknik boyutuna girilmezse bu kavramlar birbirinin yerine kullanılıyor.
Öyleyse eğitim sektörünün geleceğinde teknolojinin yeri herkesin zihninde belli bir çerçeveye oturuyor denilebilir.
Teknolojinin sürekli güncellenmesi her sektörde olduğu gibi eğitimde de güncel teknolojilerin kullanılması ihtiyacını beraberinde getirmektedir. Teknolojiyle iç içe olan zorunlu bazı eğitim alanları elbette var. Bu alanların dışında hemen hemen her eğitim alanında da teknoloji artık vazgeçilmez oluyor ve gelecekte de olacak diyebiliriz.
Masaüstü bilgisayarlar, laptoplar, tabletler, akıllı cep telefonları, dijital kameralar, projeksiyon cihazları, yazıcılar gibi donanımlar artık eğitim teknolojileri denilince ilk akla gelen ve gelecekte de var olacak teknolojilerdir.
Öyle görünüyor ki eğitim teknolojilerinde gelecekte bunların dışında bazı özel donanımları ve farklı yazılımları göreceğiz.
Sanal gerçeklik kavramını son yıllarda oldukça sık duymaktayız. Gerçek hayatın dijital ortamda simüle edilmesine olanak sağlayan yapay ortam Sanal Gerçeklik olarak ifade edilir. Sanal gerçeklik için Sanal Gerçeklik Gözlükleri takmak gerekir. Sanal gerçeklik uygulamalarını eğitimde görmeye başladık ve gelecekte daha fazla karşılacağız. Bir kimya deneyinin sanal bir ortamda simüle edilerek yapıldığı eğitim çalışması, sanal bir trafikte ehliyet eğitimi, bir müzedeki eserlerin sanal olarak gezillmesi gibi sanal gerçeklik uygulamalarının daha da çeşitleneceğini şimdiden söyleyebiliriz.
Artırılmış gerçeklik ise sanal gerçeklik uygulamalarının gerçek hayatı birebir gösteren versiyonu denilebilir. Eğitim sektörünün geleceğinde teknolojinin yeri konusu başka bir deyişle gerçek hayatı interaktifleştiren bir teknolojidir. Yukarıda verdiğimiz sanal gerçeklik örneklerinden sanal trafik eğitimi artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde kişilerin kendi yaşadıkları bölgelerle ya da dünyanın herhangi bir bölgesindeki gerçek ortam, gerçek trafik koşullarıyla birebir aynı ortamlara taşınacaktır. Eğitimde kimyadan, elektriğe, motor derslerinden, dalgıçlık eğitimine kadar her türlü eğitim artırılmış gerçeklik teknolojileriyle verilecektir. Hatta bir çok sertifikasyon kuruluşu gerçek ortamlardan daha zor koşulları sanal ortamda oluşturarak artırılmış gerçeklik sınavları oluşturacaktır.
Hologram teknolojileri de gelecekte eğitim alanında sık duyacağımız teknolojilerdendir. Hologram aslında bir cismin lazer ışıkla oluşturulmuş fotoğrafıdır. Örneğin günümüzde uzaktan eğitim teknolojileri sıklıkla kullanılmakta. Öğretmen, öğrencilerden uzakta kamera karşısında dersini anlatmakta öğrenciler de internet aracılığıyla mekandan bağımsız olarak dersleri izleyebilmektedirler. Bu yöntemde öğrenciler sınıf ortamının avantajlarından yararlanamamakta klasik bir video ders izlemek durumunda kalmaktadırlar. Gelecekte ise hologram teknolojisi sayesinde öğretmen öğrencinin bulunduğu ortamda gerçekten bulunuyor gibi görünecek bütün jest ve mimikleri öğrenci tarafından izlenecek ve sanal okul kavramı daha gerçekçi bir hal alacaktır.
Eğitim alanları o kadar geniş ki farklı otomasyon sistemleri ve robotik teknolojiler uzaktan kontrol edilebilecek şekilde tıptan endüstriyel alanlara kadar hemen her alanda kullanılabilecektir. Gelecekte sadece eğitim alanı için geliştirilecek teknolojiler olacağı gibi, eğitime uyarlanabilecek teknolojiler olacağı da şimdiden görülmektedir. Özellikle eğitim yazılımları alanındaki ihtiyaç gelecekte de var olmaya devam edecek.
[…] konu ilginizi çekiyorsa eğitimin geleceğinde teknoloji isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ederim. Zor bir karar olan meslek seçiminde nihai […]