Kellik ya da saç dökülmesi tedavisi konusu genelde yaşlanma ile doğru orantılı konuşulur. Yakınlarda bu tarihe karışabilir. Yonsei Üniversitesinden Choi Kang Yeol önderliğindeki Güney Koreli bilim adamları, sadece saç dökülmesini durdurmayıp yeniden uzamasını sağlayan bir biokimyasal ajan keşfettiklerini iddia ediyor. Bu yeni mucize ajana PTD-DMB adını verdiler.

Choi ve ekibi dökülen saçın yeniden çıkmamasını, kafa derisinde bulunan iki farklı proteinin etkileşiminden kaynaklandığını keşfettiler. CXXC5 adlı protein bir başka proteinle etkileşime girerek saç köklerinin yeniden çıkmasını engelliyor. İşte tam da burada PTD-DMB devreye giriyor ve iki proteinin etkileşimini engelleyerek saçın yeniden uzamasını sağlıyor.

“PTD-DMB çözüm olabilir mi?”

PTD-DMB 28 gün boyunca çıplak fare derisine uygulandı ve saç kökünün yeniden çıkmasını sağladığı görüldü. PTD-DMB, valproik asit(epilepsi, bipolar bozukluk ve migren tedavisinde kullanılıyor) ile birlikte kullanıldığında saç uzamasının daha da fazla olduğu tespit edildi. Güney Kore medyasına göre ekip, PTD-DMB’nin toksisitesini hayvanlar üzerinde deneme aşamasında.

Araştırmacı Dermatoloji dergisinin(Journal of Investigative Dermatology) kasım sayısında “CXXC5’i rakip bir peptitle tetiklemek saç gelişmesini sağlıyor” adıyla çıkan makalede araştırmacılar şöyle yazdı: “Dağınık CXXC5’e rakip bir peptit ile müdahale etmek Wnt/β-catenin yolunu aktive ederek saçın yeniden gelişmesini sağlar ve yara kaynaklı saç kökü neojenezini engeller. Sonuç olarak bu bulgular gösteriyor ki dağınık CXXC5 etkileşiminin saç kaybı tedavisinde etkili olabileceği görülüyor”

Choi Kang-yeol verdiği demeçte: ”  Saç gelişimini kontrol eden bir protein ve bu proteinle etkileşime girerek saçın uzamasını sağlayan bir madde keşfettik. Umuyoruz ki yeni geliştirilen bu madde sadece saç dökülmesi sorununda değil zarar görmüş dokuların tedavisinde de kullanılacak bir ilacın gelişimine katkıda bulunacak.” diyerek pek çok kişiye umut ışığı olacak sözler kullandı.

Saç dökülmesi tedavisi Güney Kore Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından fonlanıyor. Umarız başarılı olursunuz saygı değer bilim insanları!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz