İçerik kraldır kral içerik nasıl hazırlanır. İşte beklenen content yazısı. Content is King, terimi içerik hazırlamak isteyenlerin basit bir aramayla ulaştığı ilk sözcüklerden biridir. Bill Gates tarafından söylendiği bilinen “Content is King” içerik üretmenin önemli olduğu anlamına gelir. Bu söz yanlış yorumlansa da her zaman içerik üretmenin bir web sitesi, girişimci veya sosyal medya yöneticisi için önemli olduğu bilinir. Her konuda yazılan veya tasarlanan içerikler birbirlerini tekrar eden objeler olarak sınıflanmaya başladığında ise artık içerik üretirken farklılaşmak önemli nokta olmuştur.

Daha net bir dille ifade etmek gerekirse içerik oluşturmak istediğinizde karşınıza bazı sorunlar çıkar. Eğer bir sorunla karşılaşmıyorsanız ya işinizin profesyonelisiniz yada bazı noktaları gözden kaçırıyorsunuz demektir. Öyle ki bir esnaf olduğunuzu ve ürünlerinizi sosyal medya üzerinde tanıttığınızı düşünelim. Her gün sosyal medyaya yüklediğiniz ürünlerin görselleri veya açıklama yazıları hesabınızı görüntüleyen kişilere bir fikir verse de zamanla birbirini tekrar etmeye başlar. Yakınlarınızda bulunan bir işletmenin daha iyi görünen içerikler üretmesi ise sizi dijital ortamda bir adım geride bırakabilir. Bu demek değildir ki bir küçük işletme illustrasyon kullanılan video içerikler üretsin ve devasa montajlar ile işlerini göstersin. En akılcı yöntem firmaya özel yönlerin işletme sahibi tarafından açıklandığı kısa videolar üretmek olabilir. Bir toplu siparişle nasıl başa çıkıldığı, müşteriden alınan sipariş sonrası arka tarafta nasıl bir hazırlık yapıldığı gibi sade içerikler hem her gün içerik üretilmesini hem de markanın samimiyetini dijitale taşımak için en ucuz ve pratik yöntemlerden biri olabilir.

İnsan, yüzyıllardır süre gelen kurallarla dünyada yaşadı ve bu yaşam boyunca tekrar edilen döngü nesilden nesile aktarıldı. İnternetin oluşturduğu dünya ise son olarak geldiğimiz noktayı gözler önüne seriyor. Hayatımızda yaptıklarımızı internete aktardığımız dönemlerden internette yapılanları hayatımıza aktardığımız hızlı dönüşüm yaşanılanları gözler önüne ilginç bir serüvenle aktarıyor.  Bu serüven deneyiminin ileride nasıl sonuçlar vereceği ise merak konusu…

Herkesin saygı duyduğu ve günlük binlerce ziyaretçisi olan haber siteleri, girişimler, medya platformları hayatlarını nasıl devam ettiriyor? Esasında tüm bu platformların en iyisi olmak gibi bir kaygısı olmadığını hemen hemen herkes fark edebilir. Hazırlanan içeriklerde kullanıcılara faydalı bilgiler sunmaktan ziyade trafikleri arttırmak üzerine hamleler yapılıyor. Kaliteli bir şekilde büyüyen blog tarzı siteler bir süre sonra daha fazla yazar ve daha fazla içerik aç gözlülüğünde iflah olmaz bir döngünün içerisine kendilerini bırakıyor. Durum bu kadar net bir şekilde özetlenirken, internetten bilgi almak için araştırma yapan kullanıcılar; birbirini tekrar eden sonuçlarla karşılaşıyor veya bilgi edindiği düşüncesiyle araştırmasına son veriyor. Bu durum zaten neredeyse her gün yaşadığımız bir deneyimin özeti peki ya onlarca editörün çalıştığı içerik platformları nasıl ayakta duruyor derseniz, sorunun cevabı yine çok zor değil. Klasik konularda belirli kült web sayfaları takip ediliyor ve yarım yamalak çevirilerle içerikler sunuluyor. Öyle ki artık teknoloji içeriklerinde dahi klasikleşmiş bazı başlıklarla karşı karşıyayız. Geleneksel medyanın ağır olarak eleştirildiği klasik sloganlar ve manşetler günümüzde teknoloji içeriklerinde de etkisini gösterdi diyebiliriz. Öyle ki “facebook düşüşe geçti, google sosyal medyada başarısız, instagram snapchati kopyaladı, yapay zeka insanlığı bitirecek” vb bir çok saçma ve klişe kelime öbekleriyle karşı karşıya kalmamış bir teknoloji sever olduğunu düşünmüyorum. Durum bu kadar karmaşık değilken karmaşıklaştıran veya zaten karmaşa olan bir durumu üstünkörü analiz etmeye çabalayan editörlerin net bir hedefi olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu hedef daha çok kelimede arama motorlarında olmak veya çarpıcı bir başlıkla zaten var olan kitleye içeriğin hazırlandığı sayfayı ziyaret ettirmek amacıdır.

Tekerliğin icadı karikatürü
içerik kraldır örnek görseli tekerleğin icadı karikatürü

içerik kraldır kral içerik nasıl hazırlanır

İçimizi rahatlatıp viral mesajımızı verdiğime göre konuya etraflıca geri dönebilirim. Web sitelerinin artması ve sosyal medya kullanıcıların artması artık bir çok içeriğin arasından sıyrılmak gibi bir misyonu omuzlarımıza yüklemiş durumda. Bu sebeple herkesin bildiği şu et restoranını tekrar hatırlayalım. Sadece show yapıldığı için ilk kez bu restoranla tanışmış olabilirsiniz ama işlerini de iyi yaptıkları için uzun zamandır yükselişlerini sürdürüyorlar. Kıssadan hissesi gösteri size etkileşim getirebilir ama sürekli etkileşim için sürekli gösterim yapmanız her zaman mümkün değildir. Bu sebeple dijital ortamlara giriş yaparken içerik hazırlamak istediğinizde, sizi kimlerin görüntülemek istediğini ve bu kitlenin nelerle ilgilendiğini iyi analiz etmek zorundasınız. Ayrıca tanıtımını yaptığınız, ürün yada firma ile ilgili de kesin bilgilere sahip olmalısınız. Genelde bu bilgiler; rakiplerin durumları, bulunulan pazardaki başarı hikayeleri, hedef kitlenin davranışları ve bulundukları platformlar olarak özetlenebilir.

Gizemli bir sesle “dünyanın 10 büyük falan filanı” içerikli bir youtube kanalı sahibi olduğunuzu düşünelim. Diyelim ki binlerce içerik ürettiniz ve arama motorlarından bulduklarınızı video içeriklere dönüştürdünüz. Peki ya sonra? Sonraki adımınızda ne yapacaksınız? Ne yapmak isterdiniz? İçerik üretmenin bir diğer zor tarafı da birbirini tekrar etmeyecek içeriklerin üretiminin gerçekten zor bir iş olduğu gerçeğidir. O gün kutlanır, bugün hatırlanır, yarın unutturulmaz derken firmanızla ilgili içerik üretiminiz git gide zor bir hal alır. Bu duruma rakiplerin daha yüksek bir kalitedeki içerikleri de eklenirse vay halinize…

İçerik hazırlarken işinize yarayacak 10 mükemmel araç

Buraya paint ve Word yazarak biraz troll yapmak istesem de sizleri kandırmak istemiyorum. Yukarıdaki başlığa dair içerik üreten web sayfalarını araştırabilirsiniz. Bulacağınız sonuçlar genelde birbirini tekrar eder. Örnekleri arttırabiliriz fakat bu örnekten devam edelim. Bu tarz bir içerik oluşturan kişinin klasik yazılar yerine tüm bu araçları teker teker kullandığı ve kendi etkileşimlerini aktardığı içerik oluşturması saatler alır. Böyle bir içerik o kişiyi kalıcı yapar ve faydalı bulan kişiler tekrar o platformu ziyaret eder. Bu durumda başarı tanımını da yapmak gerekiyor.

Bir web sitesi yöneticisi için başarı ziyaretçi sayısı anlamına gelmemelidir. Çok işlek bir caddede mağazanız olduğunu düşünelim, insanlar sıcak bir günde mağazanızı ziyaret ederek serinlemek istemiş olabilir. Bu durum başarılı bir mağaza yönetimi yaptığınızı özetlemez. Satın alma oranları nasıl böyle bir mağaza için önemliyse, paylaşım oranları da bir dijital platform için o kadar önemlidir. İnsanların web sayfalarına veya sosyal medya platformlarına ulaşmak için bir çok kanalı bulunuyor. Önemli olması gereken yada hedeflediğiniz nokta yeni ziyaretçiler ve eski ziyaretçilerinizin dönüşümü gibi daha yalın istatistiksel parametreler olmalıdır. Hatta bulunduğunuz sektörün büyümesi gibi verilerle kendi büyümenizi de tartarak ne kadar yol aldığınız konusunda kestirimlerde bulunabilirsiniz.

İşte iyi bir içerik üreticisi olmanız için gereken 5 araç:

  • Ezberbozan – Jean Marie Dru
  • Pazarlamayı Hacklemek – Scott Brinker
  • Statistics for Marketing and Consumer Research – Mario Mazzocchi
  • Nöro Marketing – Patrick Renvoise & Christophe Morin
  • İknanın Psikolojisi – Robert B. CialdiniBir çok içerik pazarlama kitabı da esasında yazarının deneyimlerinden yola çıkarak aktardığı yöntemleri anlatıyor. Her işe ve sektörü faydalı olabilecek içerikler üretebilmek ise pazarlama ve dijital hayata etkilerini iyi şekilde analiz edebilme gücü ile ilgili görünüyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz