Birmingham Üniversitesi’ndeki bilim insanları görme engeli tedavisi için, göz yüzeyindeki görmeyi tehdit edici izleri hızla azaltan yeni bir göz damlası geliştirdi. 

Birmingham Üniversitesi, göz enfeksiyonu ve göz travmaları için ‘’görme koruma tedavisi’’ geliştirdi ve 21 Aralık 2018’de beklenen klinik öncesi çalışmaları yayınladı.

görme engeli tedavisi damla kullanımı
göz damlası ile görme engeli tedavisi

Gözün yüzeyi (kornea) genellikle saydamdır, ancak göz enfeksiyonu veya travmadan kaynaklanan izler çoğunlukla bulanık görmeye neden olur ve tedavi edilmediği takdirde tam körlüğe sebep olabilir.

Görme Engeli Tedavisi

Göz enfeksiyonu için uygulanan standart tedavi araçları antibiyotikler(enflamasyonu azaltmak için), kortikosteroid içeren göz damlaları ve göz içi yoğun kayganlık sağlayan damlalıklardır(göz kırpma sırasında göze daha fazla zarar gelmesini önlemek için). Bu tedaviler, gözü etkili bir şekilde sterilize eder, ancak bir çok yan etkileri de mevcuttur. Mesela kortikosteroid içeren tedavilerin uzun süre kullanımında gözde katarakt oluşabilir, göz içi basınç artışı olabilir ve SSR yani gözün sarı noktasında su toplanması sorununa yol açabilir. Bu yan etkiler görme kaybı ya da görsel buğulanma sorununa sebep olabilir. Bunu düzeltmek için tek seçenek, kornea nakli gibi pahalı ve zahmetli cerrahi müdahalelerdir. Bu cerrahi işlemlerden sonra da gözün nakledilen korneayı reddetme ihtimali yüksektir.

görme engeli göz tedavisi

(Npj Regenerative Medicine of Journal ) Npj Rejeneratif Tıp Dergisi’nde 21 Aralık 2018 tarihinde online yayınlanan klinik öncesi araştırmalar, birkaç gün içinde göz damlasının iyileşmeyi hızlandırdığını, yara izini azalttığını ve Pseudomonas aeruginosa’nın(genellikle kontakt lens hijyeni ile ilişkili göz enfeksiyonu)  mevcut tedavi standartlarına kıyasla kornea şeffaflığını artırdığını göstermektedir. ‘’Sustained release of decorin to the surface of the eye enables scarless corneal regeneration’’ adlı makalede araştırmaların aşamalarından, deney sürecinden ve elde edilen sonuçlardan detaylı bir şekilde bahsedilmiştir. Yayına bu linkten ulaşılabilir.

doktorlar görme engeli tedavisi

Birmingham Üniversitesi’nin Kimya Mühendisliği Bölümünden Profesör Liam Grover ve Enflamasyon ve Yaşlanma Enstitüsü’nden Profesör Ann Logan’ın liderliğindeki Birmingham bilim insanları, Dekorin adlı doğal yara iyileştirici bir protein yüklü, jel içerikli göz damlasını geliştirdiler.

göz tedavisi birmingham üniversitesi

Profesör Ann Logan şunları söyledi: “Göz damlasındaki bu yenilikçi jel, Decorin’i göz yüzeyinde tutmak için tasarlanmıştır ve iyileşmeyi destekleyen“ terapötik bir bandaj ”oluşturur.” Profesör Liam Grover şöyle açıkladı: “Geliştirilen jel, katı ve sıvı hal arasında geçiş yapabilen yeni bir malzemedir. Bu, kendisini göz yüzeyine göre biçimlendirdiği, orada tutulduğu ve sadece yavaşça yanıp sönerek çıkarıldığı anlamına gelir. ” Kimya Mühendisliği Fakültesi’nden Dr. Richard Moakes, “Bu yeni yara izi önleyici göz“ bandajı ”formülasyonunu test etme ve iyileştirme çalışmalarına devam ediyoruz.” Dedi.

Üniversitenin Klinik Bilimler Enstitüsü’nden Dr. Lisa Hill şunları söyledi: “Yara izi önleyici göz damlası, göz enfeksiyonu ve travmalı hastalar için büyük ölçüde iyileştirme potansiyeline sahip. Ayrıca, özellikle kornea nakli gibi cerrahi müdahalelerin bulunmadığı gelişmekte olan ülkelerde, birçok insanın tedavisinde kolaylık yaratabilir.”

görme engeli tedavisi birmingham üniversitesi

Bu araştırma, ilk kez bahsi geçen jelin kendi başına terapötik bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir ve araştırmacılar, göz yüzeyini yanıp sönmenin neden olduğu diğer zararlardan koruyan koruyucu bir bariyer oluşturduğuna inanmaktadır. Bu jel, Birmingham Enterprise Üniversitesi tarafından patent altına alınmıştır. Kısa süre içerisinde tedavilerde kullanıma geçilmesi ümidiyle.

2019 yılında alınan bu başarılı ilerleme, 2020 yılında ve sonraki yıllarda da devam edecek görünüyor. Özellikle Birmingham Üniversitesi öğretim elemanları görme tedavisi için birçok tekniği kullanıyor. Hatta çıkan haberler gösteriyor ki aktif olarak kobay tedaviler de günden güne uygulanmaya başlanmış.

Teknofesor olarak sağlık teknolojisi hakkında sık sık haberlere yer vermesek de bu gibi Augmented Reality teknolojisini önemli ölçüde etkileyen gelişmeleri yakından takip ediyoruz. En iyi artırılmış gerçeklik uygulamaları isimli makale bu kategorinin meraklıları için tavsiyem olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz