Yazılım Mühendisliğini kimler tercih etmeli sorusunun yanıtını birkaç farklı açıdan yanıtlayalım. Her yıl belirli dönemlerde popüler olan binlerce kişinin merak ettiği bu sorulara derinlemesine bir yanıt vermeye çalışalım. Öncelikle konu başlıklarını özetlemek istiyorum.
- Yazılım Mühendisi olacak kişilerde bulunması gereken kişilik özellikleri,
- Yazılım Mühendisliğinin geleceği
- Yazılım Mühendisi olmak mı Bilgisayar Mühendisi olmak mı?
Alt Başlıklar
Yazılım Mühendisi olacak kişilerde bulunması gereken kişilik özellikleri
Üniversite sınavlarına giren birçok öğrenci ya da daha önce üniversitede bir bölüm okumuş ancak başka bir bölümde öğrenimine devam etmek isteyen herhangi bir kişi için en önemli meslek tercih yöntemi, üniversite puanına göre sıralama, toplumdaki saygınlığına bakarak sıralama, ücretlerin yüksekliğine, aile baskısına veya yanlış yönlendirmelere göre sıralama olmaktadır. Yazılım Mühendisliğini kimler tercih etmeli sorusu ise genelde araştırmayı seven ve teknolojiye meraklı gençler tarafından aranıyor.
Her meslekte olduğu gibi Yazılım Mühendisliği alanında öğrenime devam etmek ve bu alanda ömür boyu çalışmak isteyen kişilerde öncelikle bu mesleğin kişilik özellikleri mutlaka bulunmalıdır. Aksi takdirde bu alanda bir diploma almak bu işi severek yapmak için ya da iyi şartlarda yapmak için yeterli olmayacaktır.
Yazılım mühendisi olacak kişilerde bulunması gereken kişilik özellikleri şunlardır:
- Hayal gücü
- Sorgulama becerisi
- Merak etme duygusu
- Problem çözme ve analitik düşünme becerisi
- Sabır
Bu başlıkların birkaçını veya tamamını belki duydunuz fakat bunlar nasıl olurda yazılım mühendisliği ile ilgilidir diye merak ediyorsanız oldukça güzel zira merak duygusu sizde var yazımı okumaya devam edin. Yazının bu kısmına kadar okuduklarım beni çok sıktı, sıkıldım diyorsanız da siz yazılım mühendisi olmaktan vazgeçin çünkü buna sabredemeyen kişiden zorlu problemlerin çözümüne giden aşamalarda sabırlı olmasını beklemek mümkün olmayacaktır.
Hayal gücü iki ana konuda önemli. Birincisi günlük yaşamınızda tv seyrederken, maç izlerken, kendinizi dinlerken ya da arkadaşlarınızla sohbet ederken aniden aklınıza gelen hayallerdir ve sizin olmayan bir yazılımı hayal etmenizi sağlar. İkincisi ise var olan bir yazılıma farklı bir yazılım eklemeniz gerektiği hayalini aklınıza getirebilir. Şöyle bir yazılım olsa ya da bu yazılıma acaba şöyle bir şey eklense şu işler nasıl da hızlanacak diye başlayan hayalleriniz varsa yazılım mühendisliğine uzanan yolda bir rozet kazandınız diyebiliriz.
Sorgulama becerisinde ise kanımca genetik faktörlerin yanı sıra yaşanmışlıklar, sosyal çevre ve ilgi alanları oldukça etkili. Etrafınızda gördüğünüz sorunlarla ilgili sürekli bilinçli yorumlar yapabiliyorsanız, bu yazılım neden böyle çalışıyor, bu makine neden böyle çalışıyor, insanlar neden yaya geçidini kullanmıyor, neden kırmızı ışıkta sürücüler durmak yerine hızlanıyor, bu yemeğin tuzu neden fazla gibi günlük hayatta bir çok şeyi sorguluyorsanız yazılım mühendisliğine uzanan yolda bir rozet daha kazandınız. İşte adamlar yapmışlar, makine veya yazılım çalışıyor şu işi de eksik yapıversin, yemek güzel olmuş tuzu da olmasın vb bakış açılarına sahipseniz yani günlük hayatınızda ne, neden, niçin, nasıl gibi sorgulayıcı ifadeleri kullanmıyorsanız ideal yazılım mühendisi olamazsınız.
Yazılım Mühendisliğini Kimler Tercih Etmeli
Bilişim alanında olmasa da, hemen hemen bir çok şeyin nasıl yapıldığını, nasıl çalıştığını araştırıyor ve merak ediyorsanız yazılım mühendisliğine uzanan yolda bir rozet daha kazandınız diyebiliriz.
Sadece Yazılım mühendisi olacak kişilerde değil tüm mühendis adaylarında olması gereken belki de en önemli beceri problem çözme ve analitik düşünme becerisidir diyebiliriz. Çevrenizde bazı insanlar problemin daha adını duyduğunda problemden uzaklaşır. Bazı insanlar ise çözmeye çalışır. Herkesin farklı bir çözümü mutlaka vardır. Önemli olan en doğru çözümü bulan mühendis olabilmektir. En doğru çözüm her zaman en kısa çözüm değildir. Şöyle espirili bir örnek verelim. Bir büyük sitede ikamet ediyorsunuz. Soğuk bir kış günü ve apartmandan çıktınız komşunuz arabasını çalıştırmakla uğraşıyor. Ama bir çok kişi ilgilenmeden gidiyor. Şöyle bir soruna yaklaşmaya karar veriyorsunuz. Birkaç komşu değişik çözümler üretiyor. İlk yöntem arabayı ittirmek Ama sonuç vermiyor. Diğer Yöntem akü kablosu ile arabaların akülerini bağlamak ve şarj etmek O da sonuç vermedi. Genelde üçüncü yöntem abi sen daha fazla kurcalama istersen tamirciyi çağıralım oluyor. Emin olun tamirci de çoğu zaman bu yöntemleri deneyecektir ama bi şekilde sorunun sebebini er ya da geç bulacaktır. Tabi ben de bu örneği şu an hayal ederek yazdığımdan çözümün de ne olduğunu biliyorum. Aracın benzini bitik ve kimse bunu düşünmedi.İşte problemleri çözerken herkesten farklı bir bakış açısına sahip olmak yazılım mühendisliğinde oldukça önemli.
Yazılım Mühendisliği işinin bence en önemli aşaması ise sabırdır. Bir yazılımı geliştirirken binlerce satır kod yazıldığı, haftalarca, aylarca aynı yazılım projesine devam edildiği olmaktadır. Sabah 09:00’da bilgisayarınızın karşısına geçtiniz ve yazılımı kodlamaya başladınız. Öğle vakti nasıl geldi anlamadınız, Masanızdaki çay buz gibi olmuş, saatlerce bilgisayar başından ayrılmamışsınız, akşam olmuş eve gideceksiniz ama yazılımdaki sorunu çözemediniz. İşyerinden ayrıldınız yola çıktınız hala zihninizde kodlar uçuşuyor. Otobüstesiniz yolda zihninizde kodlamaya devam ediyorsunuz. Eve gittiniz yemeği yediniz. Tekrar bilgisayar başına geçtiniz yazılıma devam ediyorsunuz gece yarısı oldu hala devam ediyorsunuz. Uyudunuz ama döne döne uykunuzu alamadınız. Sabah işe gittiniz hemen bilgisayarı açtınız sorunu çözmeye devam ettiniz ve bu döngüye günlerce devam ettiniz ve yazılımınız 42 iş günü sonra istediğiniz gibi çalıştı. Hiç yılmadınız, lanet olsun demediniz, öf püf yapmadınız. Eğer bu senaryo sizi korkutmadıysa daha kötü senaryolara da hazırsanız, beşinci rozetiniz hayırlı olsun.
İşin özeti iyi bir yazılım mühendisi olmak zorlu görünse de buradaki 5 başlıkta topladığım özellikler siz de varsa bu işi en iyi şekilde yapacağınızdan emin olabiliriz. Bu özelliklerden bir ya da birkaçı sizde yok ancak kendinize güveniyorsanız ve bu özelliklerinizi geliştiririm diyorsanız yine yolunuza devam edin.
2. Yazılım Mühendisliğinin geleceği ile ilgili uzun uzun bilgiler verebiliriz ama burada birkaç satır yeterli olacaktır. Geçmişte ve günümüzde olduğundan çok daha fazla gelecek yazılımda, çünkü her şey yazılımla kontrol edilmeye devam edecek.
3. Yazılım Mühendisi olmak mı Bilgisayar Mühendisi olmak mı sorusu aslında ülkemize özgü bir soru diyebiliriz. Özellikle kamuda çalışacaklar için bu önemli bir detay çünkü kamuda bilgisayar mühendisi ünvanı çok daha geçerli. Son yıllarda özellikle kamuda açılan kadrolara ve bazı firmaların iş ilanlarında şunları şunları bilen bilgisayar mühendisleri aranıyor ifadelerinin etkisi artmış olacak ki , üniversitelerin yazılım mühendisliği alanları da isimlerini tekrar bilgisayar mühendisliği şeklinde değiştirmeye gitmektedirler. Eğer bu meslek dallarının yetkinlik, iş tanımı ve geçerlilikleri konusunda çalışmalar yapılmazsa en doğru kararın bilgisayar mühendisliği bölümlerini tercih etmek olacağı görülmektedir.
Bir çok üniversitenin bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği bölümlerin de okutulan dersler benzerlik gösterse de hala bilgisayar mühendisliği yazılım mühendisliğini içine alır yani kapsar demek yanlış olmaz.
Tabi ki iki bölümü de bitirip diploma alan ancak öğrenim hayatında aldığı bilgileri yenilenen yazılım ve/veya bilişim teknolojileriyle güncellemeyen mühendisler iş bulamamakta, iş bulmakta zorlanmakta hatta iş bulsalar da işletmelerde verilen görevleri yerine getirmekte zorlanmaktadırlar.
Bu nedenle dünyanın en büyük sektörlerinin başında olan yazılım sektöründe istedikleri kariyer hedeflerine ulaşmakta zorlanmaktadırlar. İş bu durumlar da gözetildiğinde üniversiteye adım attığı andan itibaren yorulmadan, kendini güncel tutan, mobil, masaüstü ve web yazılım kategorilerinin her birinden en az bir programlama dilini iyi derecede bilen, boş zamanlarında sürekli kod yazan bilgisayar mühendisleri aynı zamanda iyi bir donanımcı ve yazılımcı olarak gelecek kaygısı yaşamayacaktır.
Bu konu ilginizi çekiyorsa eğitimin geleceğinde teknoloji isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ederim. Zor bir karar olan meslek seçiminde nihai kararın sizin olması ve geleceğin teknofesörlü mühendisleri olmanız dileklerimizle…