Birçok kez çevrenizden şaka yollu veya ciddi bir şekilde telefonun onları kanser ettiğini duymuşsunuzdur. Telefondan gelen radyasyon sizi kanser eder mi? Bu aslında anlaşılabilir bir kaygı çünkü telefonlarımızla çok fazla yakın oluyoruz ve vücudumuza yakın tutuyoruz.
Peki ya sorun ne? Mobil telefonlar neredeyse 30 yıldır hayatımızda ve şimdiye kadar bu ikilemin ortadan kalkmış olması gerekmez miydi? Teoride radyo dalgalarının kansere yol açmaması gerekir fakat uygulamada durumun böyle olup olmadığı hala araştırılıyor.Telefondan yayılan radyasyon bir nükleer sızmadan doğan radyasyon kadar güçlü değil. Daha güçlü radyasyonlara iyonize radyasyonlar adı veriliyor. Yüksek enerjiye sahip ve DNA’yı tahrip edebilecek güce sahip ki bu da uzmanlara göre kansere yol açan şey. Telefonlar ise çok daha düşük enerjili radyasyon yayıyor(ışıktan bile daha az) ve buna iyonize olmayan radyasyon adı veriliyor. İyonize olmayan radyasyonların da DNA’ya zarar vermediği bilinen birşey fakat uzun süreli maruz kalmanın etkileri hala araştırılan bir unsur.
Telefonlar ve kanser arasındaki bağlantı hakkında araştırma yapan telefon radyasyonu konusunda uzman ve Dünya Sağlık Örgütünün bu konudaki ekibini yöneten Jonathan Samet, bu konuda hala birçok farklı görüşün olduğunu söylüyor. 2011 yılında Dünya Sağlık Örgütü, telefonlar için “Kanserojik olması mümkün” sınıflandırması yapmıştı.
“Herhangi bir sağlık krizi olduğunu söylemiyorum” diyen Samet, “Fakat toplumda birçok yanlış algı mevcut ve bu konuyu insanların daha iyi anlaması gerekiyor” şeklinde devam etti.
Şimdilik çok fazla endişelenmenin anlamı yok, gün içinde Wi-fi gibi pek çok farklı radyo dalgasına maruz kalıyoruz ve aksi kanıtlanmadıkça telefonlarınızın yediğiniz kırmızı etten daha az kanserojik olduğunu söyleyebiliriz.