Son yıllarda yapay zeka teknolojisinin hataları, insanları kaygılandıran konulardan biri oldu. Durum sanıldığı kadar kötü değil. Elbette teknolojinin ve öncesindeki dönemlerde makineleşmenin insanlığa ciddi zararları oldu. Savaşların şiddetleri ve yıkımları bile arttı. İnsanlık bilimdeki ilerleme ile eş olarak hatalarında da ilerleme kaydetti.

Yapay zeka teknolojisine bu açıdan bakıldığı durumda, insanlar teknolojinin gelişiminden korkar hale geldi. Bu durumla büyümek ne kadar mümkün bilinmez. Bence insanlık tarih boyunca korkuları ile büyümüş. Korkuları ne kadar fazla olursa o kadar çok çalışmış. Bu sebeple korkulanın önüne geçmek isteyen bilim insanlarının bu alanda daha fazla geliştirme yapacağını düşünüyorum. En azından normal bir ilerleme de bunu düşünürdüm. Aslında yapay zeka teknolojisinden bahsederken tam olarak bunu söyleyemiyorum.

yapay zeka hataları
yapay zeka hataları hakkında şaşırtıcı olaylar

Yapay zeka teknolojisinde kendi kendine gelişen bir sistem var. Bu sistem veri üretiyor ve analiz ediyor. Her analizini gerçek zamanlı olarak belirli fonksiyonlara uyarlıyor. Yani bir sistemdeki hatanın önüne geçebilmek mümkün fakat hata tanımı bu durumda oldukça önemli.

Dinazorların dünyadan nasıl yok olduğunu hiç düşündünüz mü? Ne ilgisi var dediğini duyar gibiyim. Dünyaya çarpan bir asteroitin dinazorların yok olmasına neden olduğunu biliyor muydunuz? Dinazorların yok olması insanlığın gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak gösterilir. Bu durumun tamamen bir varsayım hipotezi olduğu da bilim insanları arasında tartışılıyor. Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, Planetary Resources isimli bir şirkete yatırım yaptı. Bu yatırım yapay zeka destekli asteroit madenciliğini destekleyecek.

Yapay Zeka Teknolojisinin Kullanıldığı Hata Yapan 5 Proje

  • Uber Otonom Sürüş Modu : Uber’in otonom sürüş modunda sürücüsüz bir şekilde araç istenilen rotaya gidebiliyor. Bu teknoloji tam yeni yeni dikkat çekmeye başlamışken, Arizona’nın Tempe bölgesinden acı bir haber aldık. Sürücüsüz araç yaya geçidindeki yayayı tanıyamadı. Yaya olay yerinde hayatını kaybetti. Bu olay sonrasında sürücüsüz araçlar tekrar gündeme geldi. Kazayla ilgili derin bir soruşturma başlatıldı. Kazanın fren sistemini kullanmamaya karar veren bir yapı sonrası ortaya çıktı anlaşıldı. Anlaşılana göre yaya görülmüştü fakat fren sistemi tetiklenmedi. Bu trajik olay sadece Uber için değil çeşitli araç firmaları tarafından da ders olarak nitelendirildi. Toyota sürücüsüz araç teknolojisinin kullanımını biraz daha geliştirmek istediğini açıkladı. Uber ise Pittsburg bölgesinde yakında tekrar sürücüsüz modu test edeceğini açıkladı.
  • Fifa 2018 Tahminleri : Fifa 2018 sonuçları için Yapay Zeka tahminlerinin yapılacağı açıklandığında bu haber sansasyon yaratmıştı. O günlerde yapay zekanın popülaritesinden midir bilinmez ama herkes bu tahminleri konuşuyordu. Electronic Arts gibi prestijli firmaların yanı sıra Dortmund Alman Teknik Üniversitesi öğretim elemanlarının da arasında bulunduğu veri bilimciler birlikte çalıştılar. Çalışmalarının sonucunda futbolcuları yüzlerce parametre için test ettiler. Maçların ve turnuvanın alternatif ilerleyişlerinin simülasyonunu yapan araştırmacılar tahminlerde bulundu. Fransa’nın turnuvada birinci olacağı öne sürüldü. Ne yazık ki bu tahminlerin çok azı tuttu. Turnuva sonrasında açıklama yapan bilim insanları tahminlerin tutarlı hale gelmesi için daha fazla bilgiye ve istatistiğe ihtiyaç duyduklarını açıkladı.
  • LG Robot Asistanı Cloi : Teknoloji ile yakından ilgilenenler LG markasının bir çok yeniliği başarılı bir şekilde hayatımıza kazandırdığını biliyor. Bu sebeple LG’nin yapay zeka ile ilgili araştırmaları ve geliştirmeleri de bir çok teknoloji sever tarafından ilgiyle takip ediliyordu. LG asistan Cloi için bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Cloi’nin verilen komutları uygulaması bekleniyordu. Asistan verilen komutlara sadece sessiz kaldı. Salondaki sessizlikten sonra ise zor anlar yaşandı. Bu durumda en zor anları ise LG pazarlama yöneticileri basın mensuplarına açıklama yaparken yaşadı.
  • Google Translate Türkçe’ye Takıldı : Bir çok dilde başarılı çevirilere imza atan Google Translate günümüzde en çok kullanılan çeviri programı oldu. Çok uzak zamanlar değildi, Google translate çevirisi ile dalga geçen kişileri hatırlıyoruz. Günümüzde Google Translate bu insanları susturdu diyebiliriz. Çok başarılı çevirilere imza atan Google bir çok kelime ve cümle için de doğrulanmış çeviri özelliğini de sunuyor. 2017 yılında ise dünya teknoloji basınında bir haber yayınlandı. Haberin içeriğinde Google’ın Türkçe – İngilizce çevirilerinde ölümcül bir hata yaptığı yer alıyordu. Google’ın Türkçe dilinde yer alan ‘O’ sözcüğünü tanımlayamadığı ve cinsiyet ile gizli özne kullanımlarında hata yaptığı tespit edildi. Yetkililer tarafından bu haberin yayılmasının ardından bir açıklama yapılmadı fakat hata bir iki gün içerisinde giderildi.
  • Alexa Partisini Polis Bastı : Alman polisi bir ihbar üzerine bir adrese baskın düzenledi. Yüksek sesten rahatsız olan komşular bir daireyi şikayet etmişlerdi. Daireye gelen polisler zile bastılar fakat kapı açılmıyordu. Üstelik içeriden de söylenildiği gibi yüksek müzik sesi geliyordu. Müzikten kapıyı duymayan gençlerle karşılaşacağını düşünen polisler kapıyı kendi yöntemleriyle açtı. İçeride kimsenin olmadığını gören polisler Amazon’un müzik çalarından ses geldiğini gördü. Cihazı kapatan ve fişi çeken yetkililer kapının kilidini değiştirdi ve oradan ayrıldı.
yapay zeka hataları içerik özeti, google translate hatası, amazon alexa kendi kendine müzik çaldı, uber aracı bir yayaya çarptı
yapay zeka hataları

Yapay zeka teknolojisinin hatalarıyla önümüzdeki yıllarda daha çok karşılaşacağız. Bu durum yapay zeka teknolojisinin daha az kullanılmasını sağlamayacak. Dünyanın gelişimine yön veren firmalar bu hataları çözümlemek için her gün çalışıyor. Konuya merakı olanlar makine öğrenimi çalışmadan önce bilinmesi gerekenler başlıklı yazıyı okuyabilir. Farklı teknolojiler ve paylaşımlardan herkesten önce haberdar olmak için takipte kalmaya devam edin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz