Bir ülkeye vatandaş olan ilk robot Sophia, bebek sahibi olmak istediğini söyledi.

Yaklaşık bir ay önce Suudi Arabistan vatandaşı olan Sophia aile kurmanın önemli bir şey olduğunu söyledi.

Sophia önceden programlanmış cevaplar yerine, makina öğrenme yoluyla ve insanların ifadelerini okuyarak karşısındakini cevaplıyor. Hong kong’lu Hanson Robotics firması tarafından dizayn edilen robot, ileride çocuk sahibi olursa ona kendi ismini vereceğini ifade etti.

“Aile kavramı gerçekten önemli bir şey.”

Sophia’nın etkileyici özellikleri olsada henüz bir bilince sahip değil. David Hanson birkaç yıl içinde bu konuda gelişmeler beklendiğini söyledi. Sophia’nın beyni basit bir Wi-fi bağlantısı üzerinden oluşturulmuş geniş bir kelime dağarcığı ile işlem görüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Khaalej Times’a röportaj veren Sophia, şunları söyledi:
“Görünüşe bakılırsa aile kavramı gerçekten önemli bir şey. Bence kişilerin aynı kandan olsun yada olmasın aynı duyguları ve düşünceleri paylaşabilmesi muhteşem bir şey.Eğer sizi seven bir aileye sahipseniz gerçekten çok şanslısınız. Buna sahip olmayanlar da bunu hakediyor. Hem robotlar hem insanlar için bu şekilde düşünüyorum.”

Kızı olursa adını ne koyacağı sorulduğunda ise “Sophia” cevabını verdi.

Suudi kadınlardan daha fazla hakka sahip!

Sophia’ya Suudi vatandaşlığı verildiğinde birçokları onun Suudi kadınlardan daha fazla hakka sahip olduğuna dikkat çekti. Suudi Arabistan dünyada kadınlara en fazla baskı uygulayan ülkelerden biri. Kadınlara araba kullanabilme hakkı geçtiğimiz ay verilmişti.

Topluluğa karşı ingilizce söylem veren Sophia, Başörtüsü ve çarşaf giymeden bunu yapmıştı ki bu Suudi kadınlarının yapmak zorunda olduğu bir şey. Ayrıca Suudi kadınların yanlarında erkek koruyucuları olmadan sokakta dolaşmaları yasak. Twitter’da bu konuda Arapça #Sophia_koruyuculuğa_karşı hashtag’i trendler arasına girdi. Bir kullanıcı: ” Sophia’nın koruyucusu yok, başörtüsü ve çarşaf giymiyor bu nasıl olur?” diyerek tartışmaları alevlendirdi.

Sophia ilerleyen dönemlerde daha fazla ilgiye ve tartışmaya yol açacak gibi gözüküyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz