Artık en güvenli mesajlaşma uygulamaları hangileridir öğrenmek neden önemli biliyoruz. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz güvenlik açıkları, kişisel alanımızı etkiliyor. Hackerlar ve art niyetli kişilerden özel verilerimizi korumak için araştırmalar yapıyoruz. Dünya kısa mesaj çağını ise çoktan geride bırakıyor.
Aslında toplu mesaj şirketleri halen firmalar için önemli bir reklam kanalı hizmeti veriyor. Yine de birkaç yıl içerisinde SMS sistemlerinin daha az kullanılacağını biliyoruz.
Teknolojiyle yakından ilgilenenler ise teknoloji devlerinin güvenlik açıklarını sadece izlemelerine hayretle karşılık veriyor. Biliyoruz ki bir güvenlik açığı yayılmadan önce aylarca exploit ve 0day gruplarda kullanılıyor. Bu sebeplerle kullanıcılar izlenmediklerinden emin olmak için mobil uygulamalar edinmek istiyorlar.
Yıllar önce Instant Messenger gibi uygulamalarla başlayan serüven ve ICQ gibi kült uygulamalar yerini gerçekten iyi çalışan çok sayıda uygulamaya bıraktı. Anlık mesajlaşmanın bu hızlı evriminde; GB dosya yollamak, grup konuşmaları yapmak, kesintisiz saatlerce konuşma yapmak ve görüntülü aramalar yapmak artık sinir bozucu değil.
Bu hızlı gelişim aslında yeni bir boyut daha ortaya çıkardı. Bu kadar çok kullandığımız bir alan herşeyin paylaşıldığı bir alan olarak da kendini göstermeye başladı. Artık temelde ihtiyacımız olandan daha fazla seçeneğimiz var.
Hangi mesajlaşma uygulamaları en iyisidir? Hangi mesajlaşma uygulamaları en güvenli seçenektir? Dünyanın en güvenli mesajlaşma uygulamaları gibi birçok konuya daha önce değindim. Aşağıda yer alan listede Android ve IOS için en güvenli mesajlaşma uygulamalarını ve sohbet uygulamalarını sıralayacağım. Listeyi tamamladıktan sonra da kriptolu mesajlaşma ne anlama geliyor, güvenli uygulamaların kendi kendilerine yaptıkları şifreleme mantığı nasıl ilerliyor bundan bahsedeceğim.
Alt Başlıklar
Tüm dünyada, sohbet güvenliğini üst düzeye çıkarmak isteyen kullanıcılar ticari kurumlar oluyor. Çoğu zaman bir kişiden çalınan veri, binlerce kişinin çalıştığı organizasyonların durmasına sebep olabiliyor. Çok önemli pozisyondaki yöneticilerin, bir girişim veya proje hakkındaki görüşleri ve gelecek planlarının sızdırılması oldukça tehlikeli bir durum. Benzer sebeplerle her organizasyon kurum içi güvenliğini sağlamak istiyor.
Sohbet uygulamalarının güvenlik kriterlerinde önemli bir köşe taşının uçtan uca şifreleme olduğu bilinir. Uçtan uca şifreleme ve anlık iletim protokolleri, profesyonel yazılım mimarilerinin kullanılması sonucu ortaya çıkar. Her ne kadar en güvenli uygulama için tercih kişiden kişiye değişse de, kişisel görüşüm internete bağlı olan hiçbir verinin güvende olmadığı yönündedir.
Aslında bu değerlendirmem bir hipotetikal senaryo içeriyor. Şu anda yaşıyoruz, aynı zamanda ölüyoruz yani kalan süremizden yiyoruz. Bu durum bulunduğumuz boyut dolayısıyla da gerçekten yadsınamaz. Aynı habitat dijital dünya için de benzer bir soyutlama ile kurulabilir.
Bir platformun güvenli olduğunu tanımlarken kullandığımız ifadeler/standartlar, onun güvenliğini test ederken geliştirdiğimiz standart/ifade ölçüsünde yetkindir.
Yani gelişimi için bir öncekinin geçilmesi gerekir. Birikimli ilerleyen bir ekosistemdir. Sohbet uygulamaları, kullandıkları mimari ve veriyi sakladıkları platformlar bakımından her geçen yıl yenilikler ediniyor. Bu yeniliklere uygun güvenlik standartları da gelişiyor.
Ancak; Messenger, iMessage, WeChat, Twitter gibi platformlardaki hackerlar tarafından elde edilen veri ihlalleri güvenli birebir mesajlaşma uygulamalarındaki standartlara gölge düşürdü.
Bir hacker ayrıca belirli bir hedef için doğrudan çalışmak isterse bu saydığımız güvenlik tanımlarına ek önlemler almak geliyor. Telefon nasıl hacklenir, hackerlar nasıl telefona girer konusunu anlatmaya çalıştığım diğer yazılarda benzer araştırmalar adına bilgi edinmenizi tavsiye ederim.
Eğer mesaj güvenliği hakkında kaygılanıyorsanız, dünyadaki veri güvenliği ihlallerini çok hızlı bir şekilde duyuran Cyware isimli haber sitesini aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.
Bill Gates ve Melinda Gates boşanması teknoloji dünyasına bomba gibi düştü. Bill Gates'in dünyanın en…
Facebook akıllı bileklik modelini piyasaya sürdü. En çok kullanılan sosyal medya platformu olmayı yeterli görmeyen…
Oyun meraklılarının ve profesyonel oyuncuların sorunlarından biri olan gameloop emülatör kasma ve donma sorunu çözümü…
Dijital diş hekimliği, sağlık sektöründe robotik cihazların en çok kullanıldığı alanlar arasındadır. İngiltere'de yapılan 2019-2020…
Nasıl bilgisayar toplanır merak edenler için derledik. Yeni bir bilgisayar sahibi olmak herkesin hoşuna gider.…
Uber bugün, İngiltere'deki kullanıcıların araba kiralama şirketi olan CarTrawler ile ortaklaşa yaptıkları platform ile araç…