İnternet teknolojileri kavramının günümüzde anladığımız ve kullandığımız şekliyle dünyada bilinmesi 1990 yılında gerçekleşti. Türkiye internet kullanımı konusunda dünyadaki bir çok ülkeyle yarışır düzeyde 1993 yılında global internet ağına bağlandı. İlk internet bağlantı hızı 64Kbps gibi günümüzle kıyaslandığında oldukça düşük bir hız olmasına rağmen o günlerde devrim niteliğindeydi. 

internet teknolojilerinin ilk kullanım örnekleri

İnternet Teknolojileri Geçmişi

1995-2000 yılları arasında bilgisayar almak ve internete bağlanmak ülkemiz insanı için biraz masraflı ve teknik olarak da birtakım zorluklar içermekteydi. Bu yıllarda özellikle ev kullanıcılarının internete bağlanacakları Pentium 100 MHz işlemcili bir bilgisayar, 14.4Kbpslik bir modem, telefon hattı ve internet servis sağlayıcı için yaklaşık 2000USD ı gözden çıkarmaları gerekiyordu.

internet teknolojileri bağlantıları aracı

Telefon hattı üzerinden DialUp(Çevirmeli) bağlantı adı verilen yöntemle internete bağlanmak için kullanıcılar ciddi bir çaba sarfediyor, internete bağlandıklarında ise oldukça yavaş bir hızda sınırlı sayıda web sitesini inceleyebiliyorlardı. İnternete bağlıyken telefonunuz aramalara kapalı yani sürekli meşgul durumdaydı. Ayrıca ani bağlantı kopmaları da kaçınılmazdı. Başlangıçta websiteleri aslında tek sayfadan oluşan ve içerik olarak da ses, video ya da resim gibi multimedya içeriklerin çok fazla olmadığı metin içerikli sayfalardı.

ilk modem teknolojisi

2000li yılların başından itibaren ise internete bağlanmak için kullanılan bağlantı teknoloji ve alt yapıları gelişirken, bağlantı hızında artış, web sitelerinin artması, web sitelerinin zengin içerikli sayfalardan oluşması, web sitesi içeriklerinin çeşitlenmesi, internet kullanıcı sayılarının artması gibi daha bir çok gelişme daha yaşandı. Çevirmeli bağlantı yerini, ADSL,VDSL,Fiber, Uydu, Kablo, 3G,4G, 4,5G gibi farklı teknolojilere bıraktı. Buna bağlı olarak 14.4Kbps, 56Kbps, 128Kbps,512Kbps,1Mbps, 4Mbps, 8Mbps, 16Mbps, 40Mbps hızları ülkemiz standart kullanıcılarının günümüze kadar kullandıkları bağlantı hızları olarak özetlenebilir. Günümüz dünya ülkelerine baktığımızda internet teknolojileri 16Mbps- 40Mbps hız aralığında bir çok ülkenin ortalama bağlantı hızına sahip olduğu ancak Singapur ve İsveç gibi bazı ülkelerde 50Mbps-400Mbps aralığında internet hızlarının kullanıcılara sunulduğunu hatta 1Gbps hızlarının da kullanıcılar tarafından tercih edilebildiğini bilmekteyiz.  

internete bağlanan ilk telefon

İnternet hızının artışına paralel olarak internet ortamında yayınlanan bilgi okyanusuna eklenen videoları, dökümanları, resimleri vb içerikleri indirmek ya da paylaşmak da artık saniyeler içerinde gerçekleşmektedir. Geçmişte bağlantı hızlarının yavaşlığı nedeniyle mp3 formatında sanatçı albümleri indirilip Cdlere kaydedilirken günümüzde eş zamanlı olarak youtube vb platformlardan kesintisiz olarak klipleri dinlemek ve izlemek tercih edilmektedir. Geçmişte Televizyon Kanalları canlı yayın araçlarıyla büyük bir teknik altyapıyla, fazla personelle, yüksek maliyetli yayınlar yaparken şimdi mobil teknolojiler sayesinde bazen tek bir muhabirle bu işi yapabilmektedir. Dünyanın bir diğer ucuna canlı bağlantı yapmak için standart bir internet bağlantısı artık yeterlidir. 

ilk arama motoru

İnternet üzerinden eğitim veren kurslara, okullara ve bir çok video platformuna erişmek artık yüksek internet bağlantı hızları sayesinde mümkündür. Yüksek boyutlu dosya transferi, alış veriş, sosyal medya platformlarına bağlantılar gibi daha bir çok işlemi artık internetin şimdiki haliyle oldukça kolay, hızlı ve düşük maliyetlerle gerçekleştirebilmekteyiz.

internet teknolojisinin barındırdığı ilk blog sitesi

Bir çok kullanıcı uydu alıcılarını devre dışı bırakmış ve çanak antenlerini çöpe atmış durumda çünkü internet tabanlı tv yayın platformları tv yayınlarını yüksek kalitede izleme, kaydetme, tekrar izleme gibi seçenekler sunuyor. Ayrıca sinemalarda vizyona giren filmleri sinema konforunda evde izleme imkanı da sunan internet tabanlı platformlar giderek yaygınlaşmakta. 

IoT denilen nesnelerin interneti kavramı da internetin gelişimine paralel olarak hızla gelişen teknolojileri insanlığın kullanımına sunuyor. Akıllı evler, akıllı ulaşım teknolojileri, akıllı elektronik ev eşyaları vb bir çok cihaz internet alt yapısını kullanmakta. İnterneti kullanan bu cihazlar birbirleriyle eş zamanlı haberleşebilmekte, kullanıcılar tarafından uzaktan kontrol edilebilmekteler. Sağlıktan ulaşıma, eğitimden alışverişe kadar internetin hızlanması ve  yaygınlaşması önümüzdeki yıllarda Sanal gerçeklik vb daha bir çok kullanım alanıyla genişleyerek insanoğlunun sınırlarını zorlayacağı ve şaşıracağı yenilikleri doğuracak görünüyor.

İnternet teknolojileri için özellikle artırılmış gerçeklik bölümünün gelecekte bizleri şaşırtan örneklerini göreceğiz. Şimdiden geleceğe bir mesaj bırakmış olalım.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz