Günümüzde hangi mesleği yaparsa yapsın zeki insanların bir çoğu teknolojiyle aşağı yukarı temasta bulunuyor. Zeki insanların karşılaştığı sorunlar ise çoğu zaman teknoloji ekosistemi dolayısıyla hızlanabiliyor. Bu sebeple sanıldığı üzere Bill Gates, Steve Wozniak, Mark Zuckerberg gibi isimlerin yazılımcı olmaları çok zor bir işi yapmaları değil. Daha önce gerçekleşmemiş hayallerini gerçekleştirmek için en hızlı yolun yazılım olmasıdır. Yani yazılım bilmeden her insanın bir arada olmasını hedefleyen bir platform yapacağınızı düşünün. Sonuç tabi ki ne kadar sunuma katılırsanız katılın, ne kadar iyi yönlendirmeler alırsanız alın, sandığınızdan geç bir şekilde gerçekleşir.
Bu sebeple yazılım; hayalleri, projeleri, zamanı, çözüm yolunu hızlandıran araçlardan bir tanesidir. İyi yazılımcıların sahip olduğu özellikler, iyi yazılımcı olmak için şu özelliklere sahip olmak gerek gibi genellemeler ise genelde bu mesleği yapanların ortak özelliğidir. Siz bu özelliklere sahip olmadan daha iyisini yapamazsınız diye bir önerme kurmak tabi doğru olmayacaktır. Benzer sebeplerle diğer işlerde de bu tarz genellemelere değil de insanın en sevdiği, onu en çok mutlu edecek durumlara ulaşmaya çalışması daha iyi olacaktır, hem kendisi hem de dünya için.
Zeki insan denildiğinde de bu örnekleri vermemin sebebi platform gereği. Yoksa nobelli yazarlara, akademisyenlere, bestecilere de sözümüz yok. Aslında zeki olmak kavramı da son yıllarda değişime uğruyor. Bilmek değil ve bilmek yeterli değil artık ve bildiklerini iyi bir şekilde uygulayan veya farklı durumlar için uygulayabilen kişiler daha seçkin bir yer alıyor hayatlarımızda. Bu da sanırım internetin ve bilgiye ulaşımın dolaylı faydalarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.
Geçmiş çağlarda, bilgiye ulaşan ve ulaştığı bilgiyi çeşitli yenilikler için hayatın içerisinde kullanan kişiler zeki insanlar olarak anılırdı. Endüstriyelleşmek ve toplumlardaki gelişimlerin etkisi insanların daha iyi organizasyonlar halinde ve daha iyi araçlarla zekalarını farklı yönlere çekmeye devam etti.
Zeki insan, akıllı kişilikler her zaman çeşitli tanımlamaları beraberinde getirdi. Şu anda yaşayan orta yaşlılar düşünürlerse sanırım akıllarına gelen ilk zeka belirteci “IQ” olacaktır. Bilindiği gibi “intelligence quality” olarak adlandırılan bu değer zekanın ölçme birimi(aslında bu da genelleme ölçeği, ne yani renk körlüğü olan biri bu testte eşit şartlarda mı yarışıyor?).
Farklı olanı yapmak, doğal bir şekilde kendi ve doğa arasında ilişki kurarak katkı sağlamaya çalışanlar zekanın iyiye yönelenleri. Aynı şekilde becerilerini kötüye kullananları da unutmamak gerekiyor.
Teknolojide kullanılan tasarımları düşünelim, geliştirilen inovatif çözümler kimlerin ürünü ve bu çözümlere nasıl ulaşıldı. Genelde markaların tasarım ekiplerine ve geçmişlerine bakıldığında bireysel çalışmalarının da başarılı projeler olduğu görülür. Peki iş yerlerinde çoğu zaman insan kaynakları uzmanlarını da ayıran temel sorunlar neler? Genel karar, çok yetenekli birindense yeteneklerini iyi bir uyuma ve yönetme becerilerine de aktarabilmiş kişilerin seçilmesi.
Alt Başlıklar
Tabi bu durum sizin pazardaki konumunuz rakiplerinize karşı rekabet gücünüz ve nasıl bir ekip oluşturacağınıza göre değişir. Genelde yazılım şirketlerinde sıyrılan lokomotif çalışanların bazı düşünceleri ve projeleri sıra dışı bulunur. Bu durum çalışanları rahatsız eder veya etmez, rahatsız olunmayan tek durum bu çalışanların söz konusu çözüm olduğunda herkese yardıma koşar olmasıdır. Peki ya diğer ünlü unicornlar?
Daha fazlasını bilmenin veya daha fazla sorumluluk almanın daha fazla risk getirmediği platformlar veya sektörler var mı bilmiyorum. Benim kişisel fikrim ülkemizde genelde çözüm adına çalışmaya hevesli kişilerin diğerlerine göre daha çok yorulması. Bu yorulma kendi tercihlerine göre fazla çalışmalarından değil, her işi çözebilecekleri düşüncesiyle kapasite üzerinde iş verilmesinden kaynaklanıyor.
Zeki insanların karşılaşma olasılıklarının yüksek olabileceği sağlık sorunları adına onlarca akademik çalışma bulunuyor. Bu çalışmaların ortak özellikleri uluslarası platformda yapılmış olmaları. Farklı kültürlerden, farklı dillerden ve sektörden insanın farklı yaştaki örneklerle yapılan testlerde çeşitli rahatsızlıklara meyilli olduğu görülüyor. Huffingtonpost’un bir yayınına göre mental sorunlarla yaratıcılık arasında bir korelasyon bulunuyor. Ayrıca zeki insanların orta yaşlı dönemlerde bağımlılık ve depresyon gibi sorunları olabiliyor. Üretkenliği üst düzeye taşıyabilmeleri için genelde kendi kendilerine buldukları bir çözüm yöntemi olarak dikkat çekiyor.
Zeki insanları birçok rahatsızlığa sürükleyen ilk adım ise her sorunu çözebileceklerine olan inançlarından kaynaklanıyor. Bu inanç hangi durumda olurlarsa olsunlar gerçekten gerçekçi bir çözüm planı yapabilmelerinden kaynaklanıyor. Uygulamak noktası ise o zamana kadar edindikleri tecrübe ile ilgili, bu noktada başarılı olanlar ise isimlerini ve çözüm yöntemlerini birçok kişiye duyurabiliyor.
Zeki insanların karşılaştığı sorunlar farkındalıklarının biraz daha yüksek olması sebebiyle erken fark edilebiliyor. Çözüme ulaşmak için çalışmaları konusunda aynı hızı göstermelerine sık rastlanmıyor.
Bill Gates ve Melinda Gates boşanması teknoloji dünyasına bomba gibi düştü. Bill Gates'in dünyanın en…
Facebook akıllı bileklik modelini piyasaya sürdü. En çok kullanılan sosyal medya platformu olmayı yeterli görmeyen…
Oyun meraklılarının ve profesyonel oyuncuların sorunlarından biri olan gameloop emülatör kasma ve donma sorunu çözümü…
Dijital diş hekimliği, sağlık sektöründe robotik cihazların en çok kullanıldığı alanlar arasındadır. İngiltere'de yapılan 2019-2020…
Nasıl bilgisayar toplanır merak edenler için derledik. Yeni bir bilgisayar sahibi olmak herkesin hoşuna gider.…
Uber bugün, İngiltere'deki kullanıcıların araba kiralama şirketi olan CarTrawler ile ortaklaşa yaptıkları platform ile araç…
View Comments