Categories: Genel

Plaza Günlüğü: Yazılımcılar için 13 Öneri

Yazılımcılar için 13 hayat kurtaran öneri maddeleri merak ettiğinizi düşünüyorum. Yazılım geliştirmeye başlamak bu işi başarıyla yapanlar için bir dönüm noktası. İlk ürünün hayata geçtiği gün, ilk defa yüz binlere ulaşılan gün heyecanın ve motivasyonun en yüksek olduğu anlar. Her zaman bu saydığımız günleri yaşamıyoruz. Yazılım geliştirirken bulunulan ortam, ilk projelerdeki arkadaşlıklar, motivasyon ve üretilenlerden elde edilen verim gelecekteki yerimizi belirliyor. Belki bir çok alanda benzer bir döngü var fakat programlama ekosisteminde üretilenlerin karşılığını almak veya projeyi çöpe atmak çok kısa zamanlarda gerçekleşebiliyor. 

Aslında bu motivasyon veya başarısızlık, fikirleri sürekli daha iyi bir ivmeyle gelişime sürüklese de her insan bu gelişimi kabul etmekle barışamıyor. Müşterinin istekleri karşısında çıldıran, evde yöneticinin e-postalarına diss atan, rüyalarında analisti gören vb. bir çok yazılımcı arkadaşım oldu. Benim de geç fark ettiğim çok önemli bir nokta var aslında, zaman kavramını kabullenmemek. Her şeyi her an yapabilme hissi, zamanın uçup gitmesinde ve belki de doğru zamanda doğru üretime yönlenmeyi engellemekte. Bu sebeple özellikle belirli bir program haricinde kendi ürünlerini üretmeye çalışan geliştiriciler her şeyden önce zamanlarını programlamak zorunda.

yazılımcılar için 13 hayat kurtaran öneri

Bir geliştirici olarak, teknoloji dilinin son güncellemelerini okuyorsun ve aklına her an bir fikir gelmesi kadar doğal bir şey yok. Birçok noktada farklı bakabiliyorsun. Bundan daha doğal birşey de yok fakat senin de kaçırdığını birşeyler olabileceğini unutma. 

Yakın çevrenizden birileri sürekli olarak belirli projelere bakıp, “bu benim aklıma gelmişti” diyor mu? İşte bu tip insanlara biraz daha yakından bakalım. Belki de kaçırdıkları sadece günlerini programlayamamak gibi basit rutinlerdir. 

Çoğu insan bu meslekte anlamadığı bazı konularla karşılaştığında veya fikirlerine direnç sezdiğinde, “atomu parçalamıyoruz yahu” diye serzenişte bulunuyor. Atom nasıl parçalanır, zorlukları nelerdir bilmiyorum fakat hergün soyut şeyler üzerinde düşünüp çözümü somutlaştırmanın belli bir süre sonra iyi ve kötü hissettirdiğini söyleyebilirim. İyi ve kötü hissetmek, evet bunu duymak sana nasıl hissettirdi? İşte dediğim gibi rastgele bir büyüme çoğunlukla bu meslekte deformasyonlara yol açıyor. Açık olan onlarca sekme, her gün belirli düzendeki makale okumaları, beyni istediğin anda durdur butonu ile durduramamak… İyi bir konsantrasyon ve mesai sonrası bile çözüm üretmeye devam etmek, merdiven çıkarken zihinde bir döngü çalıştırmak … Konumuzdan kopmamaya çalışalım, evet yazılım geliştirmeyle uzun bir süre ilgilendiğinizde bazı sorunların arttığını hissediyorsanız tam size göre bir öneri listem olacak. Hayır ben mutluyum, herşey yolunda diyenler için de bu satırdan elveda…

Yazılımcılar için 13 hayat kurtaran öneri

Uluslararası bir şirkette çalışmak, sahada geliştirme yapmak, hergün farklı bir projeye destek vermek, bir projeye uzun süre destek vermek. Bunların her biri aslında programcıları farklı tipteki çalışma süreçlerine itiyor. Bunun farkındayım, bu sebeple genel öneri listesini kendi işinize göre hayatınıza dahil etmeye çalışın. Hemen işe yarayacağını düşünüyorum. 

1. Takvim Oluştur

Ne kadar süre sonra çalışmaya başlayacaksın? Düşündüğün projeyi hayata geçirmek için bir bitiş tarihin var mı? Kompleks sorulara yanıt bulmadan önce o projeye ayırabileceğin zamanı planla. Aynı şey özel hayatın için de geçerli. Eğer yapmak istediğin bir planın varsa önce ne zaman yapabileceğini düşün. Daha sonra bu durumun mükemmelliğini artırmak için çalışmaya başlayabilirsin. İbretlik bir hikaye aramana gerek yok. Facebook’un ilk tasarımına bakarak, hayata geçirmenin mükemmellik gözlüğünden daha önemli olduğunu savunabiliriz. Eğer kendine ne kadar zaman ayırdığın, gelecekle ilgili hedeflerin, bir projeye ayırabileceğin haftalık saatin ve motivasyon kaynakların belliyse verimli bir sezon geçirme ihtimalin çok yüksek.

2. Günlük Egzersiz

Çoğu zaman yetiştirmeye çalıştığımız bir program olduğundan planları günlere yaymak, günü belirli bölümlere ayırmak oldukça zorlaşıyor. Daha önce dediğim gibi bu düşüncelerde durdur butonu yok. Gündüz yapılanlar sadece iş ve orada kalması gerekiyor. Geriye kalan zamanlarda bir üretim yapılacaksa bu gündüz saatlerinin unutulması şart. Bilinçaltını yaratıcılığa açabilmek için rahatlamak ve asıl yapılacak işe odaklanmak gerekli. Bunun için fazla düşünmeye gerek yok. Doktorların özellikle psikiyatristlerin günlük egzersizler ile ilgili önerilerini araştırmanızı tavsiye ederim. Buradaki egzersiz tavsiyesi aklınıza ilk gelen fitness aktiviteleri değil. Bunun yerine daha çok evde yapabileceğiniz veya evinizin yakınlarında yapacağınız aktivitelere odaklanın. Tabi aksatmadan bir spor salonuna gidebiliyorsanız, güle güle… Bu aşama her günü bilinçaltınızda özel kılacak. O günün koşullarından bir süre de olsa beyninizi uzaklaştıracak. 

3. Su içmeyi düzenli hale getirmek

Açık olmam gerekirse böyle tavsiye mi olur yahu diye ben de düşündüm fakat ilk öğrendiğim zamanlarda da test etmek çok kolay olmuştu. Konforlu bir uyku için su çok önemli. Kaldı ki eğer düzenli bir kahve tüketicisi iseniz, böbrekleriniz diğerlerine göre çok daha hızlı çalışıyor. Kaybettiğiniz suyu her gün geri almalısınız. Hücrelerinizin yenilenmesinin daha hızlı bir yolu yok. Su; uyku, nefes, zihinsel denge gibi hayatınız için önemli bir çok atlanamaz konuyu daha verimli hale getirecek. 

4. Sağlıklı uykuya odaklanın

Uyku tek başına sağlıklı diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Uykunuzu aldığınız ortamın havalanmış olması çok önemli. Sıcaklık uyku kalitenizi etkileyen faktörlerden bir tanesi. yatak şekliniz de önemli bir değişken. En önemlisi ise her gün benzer saatlerde uyumanız ve özellikle gece uykunuzu alıyor olmanız. 

5. Beslenme Düzeni 

Beslenme, hayatta kalmaktan biraz daha fazlasını ifade etmek zorunda. Özellikle beyin gücünü işinde kullanan için beslenme bir çok problemin temelini oluşturabiliyor. Dikkat dağınıklığı, unutkanlık, anksiyete gibi günümüzde popüler olan rahatsızlıkların bir çoğu dengesiz beslenmekten kaynaklanıyor. Bu sebeple bir diyetisyenle görüşmek kesin çözüm olacak ve harika bir başlangıç olacak. Bu konuyu ertelememeye özen gösterin. 

6. Karsinorejen Uzak Olsun

Çok pişmiş etlerde, ekmeklerde veya gündelik tükettiğiniz gıdalarda özellikle dikkat edin. Aşırı pişmiş sevmeniz karsinorejen maddeleri vücudunuzda biriktirmenize yol açar. Bu direkt olarak hastalığa neden olmaz. Farklı hastalıkların vücudunuzda yayılmasını hızlandırır. 

7. Vitamine Odaklanın

Beslenme rutininizi diyetisyeninizle konuştuğunuzu düşünelim. Vitaminlere odaklanmanın çok önemli olduğunu zaten öğrendiniz. Çoğu kişi düzenli vitamin takviyesi alamadığından, vitamin takviyeleri alıyor. Bu sebeple bu aşama da oldukça önemli. Vitamin dengenizin vücudunuzda stabil olması, hastalıklardan korur zinde bir zihin verir. 

8. Yürüyüş Rutini

Trekking deyince oldukça zor bir sürecin ilk adımları akla geliyor oysa ki konumuz çok basit. Ormanlık alanda bir yürüyüş yapın, ben o kadar hareketli değilim derseniz hiç olmazsa ormanda zaman geçirin. Ağaçlık bölgede zaman geçirmek gerçekten faydalı. Oksijen ve temiz hava düşünmeyi ve uykunun kalitesini artırıyor. 

9. Meditasyon

Meditasyon dört ana duruştan birinde gerçekleşir – Ayakta Kalmak, oturmak, Yatmak ve Yürümek.  Buradaki meditasyon amacı, gün boyunca basitçe dikkatli kalmaktır. Bunu daha da yaygın olarak görülen “nilüfer pozunda oturmak” meditasyonunu temelde durgunluk ve sessizliği vurgulayan meditasyon yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Meditasyon deyince gizemli bir taraf hissine kapılıyorsanız, birşey düşünmeden uzun süre oturmayı deneyin. Zihninizi canlandırmak için harika bir yöntem olduğunu birkaç gün içerisinde fark edersiniz.


10. Sevdiklerinizle Zaman Geçirin

Hayatı daha mutlu kılmak için bu öneri ne işe yarıyor düşündünüz mü? Aklınıza ilk gelen nedir? Klasik bir tavsiye gibi görünse de bunu farklı önerilerde de birleştirince anlamı artıyor. Hiç duydunuz mu en sık görüştüğünüz beş kişinin özelliklerini taşınmaya başlanıyormuş. Böyle bir genelleme var. Beyin en çok karşılaştığınız kişileri taklit etmeyi deniyor. Doğru, yanlış veya iyi, kötü kavramları bu kişilerin davranışlarına göre şekilleniyor. Hayatınıza çektiğiniz kişilerde ise sevdiğiniz kişilerin özelliklerini araıyorsunuz. Bu sebeple sevdiklerinizle sık zaman geçirmeniz, hem günlük stresten sizi uzaklaştırıyor hem de yeni tanıştığınız kişiler için bir derecelendirme yapmanızı sağlıyor. En yakınlarından uzak kişilerin sosyal davranışları bu temel basitlikteki kural yüzünden tehlikeli bulunabiliyor. 

11. Gerçek ve Yorum Farkına Dikkat Edin

Bir olay veya duygu için birçok yorum yapılabilir. Özellikle yazılımla ilgilenen kişiler mantığa ve yorumlara bağlıdırlar. Bir süre sonra her problemi çözme içgüdüsü veya çözüme ulaşırken kendi yollarında ısrarcı olmaları onları gizli birer yönetici haline getirir. Bu sebeple yazılımcı arkadaşlarınızla konuşurken hayatınızda alacağınız kararlarda yorum ve gerçek farkından uzaklaşmayın. Yorum yani mantıkla ulaşılan eylem “işini bırak, uygulamana odaklan” olabilir. Fakat ay sonu gerçeğini o gün gelmeden düşünüyor olabilmelisin. İşte bu basit örnek her zaman akılda olsun. Unutmayın algoritma nasıl başlayacağınızı, her satır bir sonrakinin nasıl olacağını gösterir. Yorum ve gerçek bu sebeple uzun vadede hayatınıza farklı bir pencere açacak. 

12. Diyetle Barışık Olun

Diyet denildiğinde akla gelen ilk şey fazla kilolardan kurtulmak oluyor. Son zamanlarda kilo almak isteyenlerin sayısı da ciddi derecede arttı. Bu durum her iki koşuldan da farklı bir anlam ifade etmeli. Örneğin daha zinde bir zihin için de diyet yapılabilir. Yorgunluk hissinden kurtulmak için de programınız değiştirilebilir. Diyeti sadece kilo artırmak veya azaltmak olarak düşünmekten vazgeçin. 

13. Köşe Taşlarını Sıralayın

Hayatınızla ilgili yaptığınız planları düşünün. Bu planların ne kadarına ulaştınız, ne kadarında umduğunuz destekle karşılaştınız. Tüm bunlar elbetteki bugününe olumlu veya olumsuz katkıda bulundu. Bu katkıyı artırmak ve tecrübeleri hayatın geri kalanında kullanmak en iyi seçenek. Bunu yaparken prangalar oluşturmaktan da uzak durmak gerekiyor. Kısa vadeli planlar yapın ve hayatınızla ilgili seçenekleri sıraya ekleyin. Birçok olay rastgele sıralarda yapılacakmış hissi verir. Oysa ki bir yemek tarifi bile belirli düzende yapılırken herşeyin tesadüfi bir nesnellikte yapılıyor olması ne kadar doğru? Hayatınızla ilgili uzun vadeli planların gerçekleşmesi bugünü tasarlamaktan geçiyor. 

Yazılımcılar için 13 hayat kurtaran öneri listesine, üretim süreçlerinde karşılaşılan zorluklar gibi alanlarla devam edeceğim. Özellikle ilk girişimlerini gerçekleştirecek kişiler bu yazıyı kaçırmasın. Yazılımcılar için 13 hayat kurtaran öneri listemize ekleyecekleriniz varsa paylaşmanızı merakla bekliyorum.

Burak Berber

Burak Berber

Recent Posts

Bill Gates Melinda Gates Boşanma Davasında Son Durum

Bill Gates ve Melinda Gates boşanması teknoloji dünyasına bomba gibi düştü. Bill Gates'in dünyanın en…

4 yıl ago

Facebook Akıllı Bileklik Tanıtımını Yaptı

Facebook akıllı bileklik modelini piyasaya sürdü. En çok kullanılan sosyal medya platformu olmayı yeterli görmeyen…

4 yıl ago

Gameloop Emülatör Kasma ve Donma Sorunu Nasıl Çözülür?

Oyun meraklılarının ve profesyonel oyuncuların sorunlarından biri olan gameloop emülatör kasma ve donma sorunu çözümü…

4 yıl ago

Dijital Diş Hekimliği 2021 – Robotik Cihazlar

Dijital diş hekimliği, sağlık sektöründe robotik cihazların en çok kullanıldığı alanlar arasındadır. İngiltere'de yapılan 2019-2020…

4 yıl ago

Nasıl Bilgisayar Toplanır? Bilgisayar Toplamak -1

Nasıl bilgisayar toplanır merak edenler için derledik. Yeni bir bilgisayar sahibi olmak herkesin hoşuna gider.…

4 yıl ago

Uber, Birleşik Krallıkta Araç Kiralama Hizmeti Başlattı

Uber bugün, İngiltere'deki kullanıcıların araba kiralama şirketi olan CarTrawler ile ortaklaşa yaptıkları platform ile araç…

4 yıl ago