Yapay Zeka Nasıl Öğrenilir ? 5 Kaynak

Yapay zeka nasıl öğrenilir ve nereden başlamalı mıyım? Bu soru bugünlerin en önemli sorgulamalarının başında geliyor. Kişiler sektörlerindeki ve hayatlarındaki gelişmeler hakkında fikir almak için bu soruyu soruyor. Her gün iş esnasında veya teknolojiyle aramızdaki sorgulamalarda, bu soruyu diğerlerinden ayıran önemli bir özellik var.

yapay zeka nasıl öğrenilir yapay zekanın görünümü

Yapay zeka denilen kavram içerisinde bir çok disiplinin yer alması ve problem/çözüm örgüsünde her aşamanın bir niteliğinin olması konuyu daha karışık hale getiriyor. Hayatımızın içerisindeki bir değişkenin ne kadar önemli olup olmadığını tespit edebilmek için o değişkeni tanımlamalıyız. Örneğin odanızda bulunan eşyalardan hangisinin yaratıcılığınıza iyi geldiğini nasıl tespit edebilirsiniz. Eşyaları birbirleriyle ve yokluk durumlarıyla kıyaslarsınız. Varlığından haberdar olmadığınız bir eşyanın bu soruya çözüm getirmesini bekleyemezsiniz. Aynı şekilde yapay zeka kavramını öğrenirken de disiplinin içerisindeki tüm alt dalları bilmeniz öğrenme sürecinizi daha etkili yönetmenizi sağlar.

Yapay zekanın tarihi gelişimi ile ilgili inceleme yapmak isterseniz blog yazılarımıza göz atın.

yapay zeka nasıl öğrenilir

Google ve Facebook gibi şirketler her ay Yapay Zeka hakkında çeşitli bilgiler yayınlıyor. Bu bilgiler bazen bir öğrenme kaynağı bazen de gelecek ile ilgili bir haber niteliği taşıyor. Bunların yanında Nvidia gibi donanım geliştirmede öncü firmalar ise teknolojilerinde kullandıkları yazılımların detayları hakkında bilgiler paylaşıyor. Bu tarz bilgiler öğrenme aşamasında kullanılacak teknolojinin canlı gösterimi niteliğinde oluyor. Bir çok uzman işlerinde halen temel algoritmaları kullanarak ilerlemeye çalışıyor. Her ay farklı problemler çözmeye odaklanan çok az sektör olduğunu biliyoruz. Bu sebeple kurulan alt yapının sorunsuz işlemesi önemli bir köşe taşı hedefidir.

boston dynamics yapay zeka donanımları

Yapay zeka konusunu öğrenmek isteyenler genellikle; istatistik, matematik, mühendislik gibi bilim dallarından mezun kişiler oluyor. Bunun yanı sıra önemli bir bölümde bilgisayar programcısı olarak çalışan kişiler. Farklı meslek dallarının ilgisini çekse de bu meslekler haricinde yapay zeka öğrenmek isteyenlere yönelik temel bir eğitimi setine denk gelmek çok mümkün değil.

Yapay Zeka Nasıl Öğrenilir 5 Kaynak Önerisi

Bir kursa başlanıldığında öncesinde bilinenler ve kurs bitiminde öğrenilmiş olanlar ne kadar fazlaysa o kadar motive bir öğrenme sürecine başlamış oluyoruz. İnternet üzerinden aldığım kurslarda genelde iyi hazırlanmış bir içerik listesi görmek, satın almayı etkileyen en önemli faktör oluyor. Gel gelelim bu içerik listesi yapay zeka gibi alanlarda her zaman nitelikli öğrenme süreçlerini destekler nitelikte olmuyor. Bazen sadece bir kaç içerik başlığını öğrenmek için alınan dersler ilgili konuya gelindiğinde hayal kırıklığı yaratabiliyor.

yapay zeka öğrenmek isteyenlere tavsiyeler

Bu sebeple her zaman gelişen ve nitelikli bir ekip tarafından oluşturulan listeler en önemli öğrenim kaynakları oluyor. Özellikle 2010 yılından sonra internet üzerinden eğitim veren bir çok isimle karşılaştık. Bu eğitmenlerle öğrenmeye başlayanlar eğitmenlerin sürekli yeni bir şey üretmemesi sebebiyle farklı öğrenme platformlarına geçiş yaptı. Örneğin 2013 yılından beri yapay zeka üzerine araştırmalar yapan birini düşünelim. Birazdan listeleyeceğim platformlarda çalışmaları takip etseydi, halen düzenli bir eğitim kaynağını kendi adına edinmiş olacaktı. Bu sebeple kişisel bloglardan daha çok, bilgi paylaşmayı meslek edinmiş grup veya kişilerin bulunduğu platformları takip etmek her zaman daha nitelikli bir öğrenme kaynağı sunuyor.

yapay zeka konusundaki öğrenme eksenleri
  1. Google AI : Dünyanın yapay zeka bilgi denizine hoş geldiniz. Bir çok teknolojinin öncü habercisi, karşılıksız öğretici programlar burada yer alıyor. Fazlasına ulaşmak isteyenler önce bu alanı rehber edinmeli. Eğer kitaplardan veya sonunu tahmin edemediğiniz video eğitimlerden sıkıldıysanız, alternatifini bulmanın mümkün olmadığı bilgi kaynağı ile tanışın.
  2. Stanford AI : Stanford Üniversitesi bir çok farklı alandan teknoloji geliştirici için önemli bir yer tutuyor. Teknolojilerin ve ünlü markaların kurucuların bu üniversiteden mezun olduğunu biliyoruz. Ayrıca silikon vadisinin kurulmasından ve bugünlere gelmesinde de Stanford Üniversitesi çok önemli bir pay sahibi olarak dikkatleri çekiyor. Yapay zekayı nasıl öğrenebilirim diyenlerin detaycı bilgi kaynağı ise bu öğretim teknikleri. İşin her detayı ile ilgili açıklama ve öneriler bulacağınız Stanford Yapay zeka eğitimlerine giriş yapabilir, ücretsiz öğrenmeye başlayabilirsiniz. Kurs Coursera üzerinden herkes tarafından ulaşılır nitelikte.
  3. Nvidia AI : Oyun oynarken kullanılan devasa ekran kartlarını hatırlayanınız var mı? Onların her zaman en iyi olmasını sağlayan Ar-Ge teknolojileri ve yatırımları, sonunda yapay zekanın da sınırlarını zorlamalarına neden oldu. Nvidia Yapay Zeka teknolojilerini ileri seviyelerde kullanmak isteyenler için eşsiz dökümanlar sunuyor.
  4. MIT AI : MIT en iyi üniversitelerden biri olarak her zaman karşımıza çıkıyor. Herkese açık eğitim kaynakları ile de dikkat çeken üniversitelerden biri. Özellikle bazı öğretim elemanlarının herkese açık olarak sunduğu bilgi kaynakları ile üniversite yıllarını hatırlamaya az kaldı.
    MIT AI Yapay Zeka
  5. IBM AI : IBM bir çok alanda yaptığı geliştirmelerle son zamanlarda adını daha sık duyuruyor. Bu alanlardan birisi de Yapay zeka olarak dikkat çekiyor. IBM’nin genelde öğretici nitelikteki haberleri ve how-to tarzındaki haberleri yayınladığı blogu ise zaman zaman ziyaret etmeye değer.
    IBM Yapay Zeka
neural networks yapısı

Yapay zeka nasıl öğrenilir merak edenler için hazırladığım 5 kaynak önerisine ek güvenilir kaynakları mail olarak gönderebilirsiniz.

Burak Berber

Burak Berber

View Comments

Recent Posts

Bill Gates Melinda Gates Boşanma Davasında Son Durum

Bill Gates ve Melinda Gates boşanması teknoloji dünyasına bomba gibi düştü. Bill Gates'in dünyanın en…

4 yıl ago

Facebook Akıllı Bileklik Tanıtımını Yaptı

Facebook akıllı bileklik modelini piyasaya sürdü. En çok kullanılan sosyal medya platformu olmayı yeterli görmeyen…

4 yıl ago

Gameloop Emülatör Kasma ve Donma Sorunu Nasıl Çözülür?

Oyun meraklılarının ve profesyonel oyuncuların sorunlarından biri olan gameloop emülatör kasma ve donma sorunu çözümü…

4 yıl ago

Dijital Diş Hekimliği 2021 – Robotik Cihazlar

Dijital diş hekimliği, sağlık sektöründe robotik cihazların en çok kullanıldığı alanlar arasındadır. İngiltere'de yapılan 2019-2020…

4 yıl ago

Nasıl Bilgisayar Toplanır? Bilgisayar Toplamak -1

Nasıl bilgisayar toplanır merak edenler için derledik. Yeni bir bilgisayar sahibi olmak herkesin hoşuna gider.…

4 yıl ago

Uber, Birleşik Krallıkta Araç Kiralama Hizmeti Başlattı

Uber bugün, İngiltere'deki kullanıcıların araba kiralama şirketi olan CarTrawler ile ortaklaşa yaptıkları platform ile araç…

4 yıl ago