Kanka biz bunu internetten satalımcıların ve fırsat avcılığının son durağı olan e-ticaret sektörü dünyada ve ülkemizde büyümesini sürdürüyor. Klasik mağazacılık faaliyetlerinin de halen artış göstermesi iki mecranın da kullanımını devam ettiriyor. Şöyle ki internetten büyüyen firmalar ofislerini veya satış ağlarındaki mağazaları, mağazaları büyüyen markalar ise interneti kullanıyor. Yani sonuç olarak hepsi mağazadan-internete, internetten-mağazaya evrimlerinde akıllarına geleni yapıyorlar.
Sahibinden, GittiGidiyor gibi firmaların dahi çok iyi istatistik araçları geliştiremediği günümüzde(bu firmaları eleştirmiyorum aksine beklentim yüksek onlardan), ortalama bir girişimcinin de daha verimli e-ticaret kullanmasını beklemek boş bir beklenti olacaktır. E ticaret platformlarında yapılan satışların ve kazançların ise günü kurtarmaktan pek öteye gidemediğini söyleyebiliriz. Durumun böyle olmaması için en azından Instagram üzerinden ürün satanlara belki yardımım dokunur diye bir kaç şey paylaşmak istiyorum.
Bireysel olarak girişilen ve acaba satar mıyım, satamazsam masraf yapmayayım zararda olmayayım diyenler için zaten çok şey anlatmaya gerek yok. E-ticareti hayatlarının ortasına koymayı düşünen girişimciler içinse anlatmaya yetecek zamanımız olduğunu düşünmüyorum. Anlatılacak o kadar çok şey var ki böyle bir hedefi olan girişimcinin mümkünse bir ekip kurması ilk önereceğim oluşum tavsiyesi olabilir.
Öncelikle hizmet konunuzu iyi belirlemelisiniz. İnternet üzerindeki hizmete otomasyona dönüşmemiş bir satış sistemi ile adapte olmak göründüğünden daha zor. Bunun bir çok sebebi var fakat bir örnekle daha basit bir şekilde aktaracağımı düşünüyorum. Hemen evinize en yakın yerde olan küçük bir esnafı gözünüzün önüne getirin. Benim aklıma ilk gelen ahşap ağırlıklı mobilyalar üreten Ercan abi oldu. Ercan abi genelde iş yerine aynı saatlerde geliyor ve dükkanındaki üç çırağı, bir usta ile birlikte bir kaç tipte mobilya üretimi yapıyor. İşinin verniği, toptancıdan mal alımı, eski mobilyaların koltuk değişimi gibi bir çok işle aynı gün içerisinde ilgileniyor. Ercan abinin işlerden yakındığına hep şahit oldum. Çırakların eskisi gibi olmamasından, müşterilerinin beklentilerinin yüksek olmasından, o ünlü markanın yapboz mobilyalarından, taşıma için ücret istemelerinden hep bahseder durur. Belli ki Ercan abinin bu özeti hayatındaki sorunların önemli bir bölümünü oluşturuyor.
Alt Başlıklar
Ercan abinin günlük gösterimi maksimum 200 kişi civarında, yani sakin olan muhitte ana caddenin arkasında kalan dükkanının önünden geçen sayısı çok değil. Ercan abi yıllardır bu işi iyi yapan bir usta olduğu için kemikleşmiş bir müşteri kitlesi var. Zaten bu iki yüz kişiden kaç tanesi vitrini görüp hadi mobilya alalım diyecek o da ayrı bir tartışma konusu olacaktır. Ercan abinin işlerini internete taşıdığını ve çok iyi satışlar yapmaya başladığını düşünüyorum. İlk aylarda keyfine diyecek yoktur. Bu sefer beni her gördüğünde, işleri nete taşıdım sonsuz döngüden çıktım diyeceğine eminim. Peki bu artan siparişleri ne zamana kadar başarılı bir şekilde karşılamaya devam eder? Sinirli bir gününde aksayan işler olduğunda müşteriye yansır mı? Kargoları zamanında gitmemeye başladığında problem yaşar mı? İnternet üzerinden yüksek doz eleştiri içeren bir yorum alırsa nasıl karşılar daha da önemlisi reklamdan dolayı onu tanıyanlar ve alışveriş yapmayı düşünenler bu durumu nasıl karşılar?
İşte en önemli problem sanıldığı gibi tanıtım veya satış aşamasında değil, hizmet kalitesinde ortaya çıkıyor. Pazardaki rakipler, ikame ürünlerin çok fazla olması, taşıma masrafları, üretimdeki kısıtlılık gibi satış sayısını yada kalitesini doğrudan etkileyen çok fazla parametre bulunuyor. Bir çok örneğe şahit oldum fakat ben en çok işinde gerçekten iyi olup daha çok çalışarak kaybeden internet girişimcilerine üzülüyorum. Maalesef her zaman çok fazla çalışmak yetmiyor. Çalışırken daha verimli bir iş yönetimi oluşturmak bilinçli büyümenin en önemli kuralı.
Genelde açık öğretim üniversite öğretimi almak isteyenlerin tercihi olan ve oldukça önemli bir konu olan İşletme disiplini ise burada devreye giriyor. Bir girişimcinin öncelikle temel işletme bilgilerine sahip olması, onun iş dünyasındaki en büyük kurtarıcısı olabilir.
Elektronik ticarete başlamadan önce kesinlikle bir çalışma yapısının oluşturulması gerekiyor. Instagramdan satış yaparak para kazanan yada kazandığını sanan çok fazla kişi bulunuyor. Bu kişilere önerimizi dinlemelerini tavsiye ederim. Sizlerin farkındayım ve sayılarınız hiç de az değil fakat vergi vermeden aynı taktiklerle büyüttüğünüzü sandığınız o işlerinizin hiç bir güvencesi olmadığını unutmayın. Bir web sitesi, vergilenmiş kazanç, müşteri veri tabanı gibi gelecekte size katkı sağlayacak yollardan kazanç sağlamanız hem ekonomi hem de işletme sağlığınız için zaruri.
Bill Gates ve Melinda Gates boşanması teknoloji dünyasına bomba gibi düştü. Bill Gates'in dünyanın en…
Facebook akıllı bileklik modelini piyasaya sürdü. En çok kullanılan sosyal medya platformu olmayı yeterli görmeyen…
Oyun meraklılarının ve profesyonel oyuncuların sorunlarından biri olan gameloop emülatör kasma ve donma sorunu çözümü…
Dijital diş hekimliği, sağlık sektöründe robotik cihazların en çok kullanıldığı alanlar arasındadır. İngiltere'de yapılan 2019-2020…
Nasıl bilgisayar toplanır merak edenler için derledik. Yeni bir bilgisayar sahibi olmak herkesin hoşuna gider.…
Uber bugün, İngiltere'deki kullanıcıların araba kiralama şirketi olan CarTrawler ile ortaklaşa yaptıkları platform ile araç…
View Comments
güzel yazı olmuş, bizlere özel bir e-ticaret örneği ile daha güzel olurmuş.
Okudugum en akıcı yazı!
e ticaretle ilgili çok fazla bilgi verilmiş, maalesef eticaret sadece internetten al sat gibi anlaşılıyor. firmalar daha bu alanın geleceğin temeli olduğunu anlayamadı