Çoğunlukla NLP (Natural Language Processing) olarak kullanılan Doğal Dil İşleme süreci, insanlar ve doğal dili çözümleyen bilgisayarlar arasındaki ilişkiyi anlamlandıran bir yapay zekâ fonksiyonudur. Doğal Dil İşleme çalışmalarında kullanılan veri setleri konuşma dillerine göre farklılık gösterir. Bu anlamda doğal dil işleme teknolojisi modern dillerin incelenmesi açısından, diğer yapay zeka alanlarından farklı bir yere sahiptir. Bu popülarite ise Google Translate gibi sistemlerden dolayı çok daha fazla ilgi çekici bir öğrenme konusu olmaktadır.
Doğal Dil İşleme Nedir | NLP için Mutlu Başlangıç : Doğal dil işleme yapay zekada kullanılan bir dilbilim disiplinidir. Konuşma dillerinin işlenmesi ve makinelerce de kullanılması için yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Natural Language Process olarak bilinir. Dilimize de çevirisi tam anlamını ifade eder. Kısaltması NLP olarak kullanılır.
İnsan, varlığı bilindiği dönemlerden itibaren kendisini ifade etmeyi öncelik olarak sosyal ilişkilerde hedeflemiştir. Kişi kendisini ne kadar iyi ifade ederse o kadar çok gelişim gösterdiği söylenir. Bu sebeple toplumlar mağara duvarlarından başlayarak, matbaaya ve çeşitli yazı araçlarına ve konuşma araçlarına ulaşmışlardır.
Asıl amaç insan dillerinin anlamlandırmak için yapılandırılmış bir şekilde okuyabilme, deşifre etme ve dilbilim alanında üzerine çalışılan yapay zeka algoritmalarına girdi sağlamaktır. Genel olarak NLP tekniği anlamlandırma sürecinde makine öğreniminden yararlanır. Doğal dil işleme tekniklerini yapay zeka boyutuna taşımadan, NLP temellerinden bir uygulamayı projenize katmayı düşünebilirsiniz. Bu durumda bag of words yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Alt Başlıklar
Aslında NLP ile geliştirilmiş birçok teknolojik uygulama hayatımızın tam da içinde, bizimle birlikte gelişmeye devam etmekte. Bunlar;
Doğal Dil İşleme süreci bilgisayar ve yazılım biliminde zor bir alan olarak görülüyor. Doğal dillerin kullanımında insan zekâsı ile birleştiğinde birçok değişken aynı anda işlemektedir. Doğal dillerin işlenmesinde kuralları kodlarken; alaycı cümleleri ya da kinayeli esprilerin kuralını yapay zekâya aktarabilmek ve makine öğrenimini sağlamak zor bir süreçken çoğul kelimeleri ifade eden “s” harfi kullanımını makineye öğretmek ise basit bir kuraldır.
NLP’i zorlaştıran en önemli faktör insanların bir mesajı iletirken sadece kelimelerin sözlük anlamlarını değil, kelimenin kullanıldığı bağlama ve söylenme amacına yönelik bağlantılar kurarak dili kullanmasıdır. Belirsizlik, değişkenlik ve kesin olmayan anlamsal farklılıklar NLP’yi makinelerin uygulamasını zorlaştırmaktadır.
NLP’de yapılandırılmamış dil verilerinin makine tarafından bir forma dönüştürülecek şekilde doğal dil kurallarına göre tanımlamak ve çözümlemek amacıyla algoritmaların uygulanması adımlarını içerir.
Bir yazılıma metin girdisi verildiğinde, bilgisayar her cümle ile ilişkili anlam çıkarmak ve bunlardan gerekli verileri toplamak için algoritmalar kullanır.
Ve bazen bilgisayar zekası bu anlamlandırmayı yaparken başarısız olabilir.
Makine öğreniminde karmaşık bir anlam çıkartmak için genellikle bir pipeline – ardışık düzen oluşturmak gerekir. Bunun için probleminizi çok küçük parçalara ayırmak ve daha sonra her küçük parçayı ayrı ayrı anlamlandırmak gereklidir ki bu süreçte de makine öğrenimini gerekmektedir. Daha sonra, birbirini besleyen birkaç makine öğrenme modelini bir araya getirerek daha karmaşık şeyler yapabilirsiniz.
Bu NLP için kullanılan stratejinin özetidir. Bu süreçte dili anlama sürecini küçük parçalara ayrılmaktadır ve adım adım bir düzen oluşturulmaktadır.
1. Syntax (Sözdizimi)
Syntax, kelimelerin dil bilimi açısından anlamlı olacakları şekilde bir cümleyle düzenlenmesi anlamına gelir. NLP’de syntax analizi, doğal dilin dilbilgisi kurallara uygunluğunu değerlendirmek için kullanılır.
Bilgisayar algoritmaları, bir grup kelimeye dilbilgisi kurallarını uygulamak ve onlardan anlam çıkarmak için kullanılır.
Kullanılan bazı Syntax tekniklerine göz atalım:
2. Semantik
Semantik kelimesinin sözlük karşılığı anlam bilimdir. Ve bir metnin aktardığı anlamı ifade eder. Anlam bilimsel analiz, Doğal Dil İşlemenin henüz tam olarak çözülmemiş alanlarından biridir ve bilgisayar öğrenmesi için zor bir adımdır.
Semantik alanında kullanılan bazı teknikler şu şekilde sıralanabilir:
3. Söylem(Discourse)
Söylem Analizi:
Söylem analizi bir değerlendirme listesi ve onunla ilgili birkaç görevi içerir. Görevlerden biri, bağlı bir metnin söylem yapısını tanımlamaktır.
Eş Referans Çözümü:
Verilen cümlede ya da daha uzun kalıp metinlerde hangi kelimelerin (“ifadeler”) aynı objelere (“varlıklar”) referans olduğunu göstermektir.
4. Konuşma
Konuşma Tanıma:
Bir kişinin ya da bir grup kişinin konuşma kaydı üzerinden metinsel gösterimlerinin çıkarılmasıdır. Yazıdan konuşmaya çevirme sürecinin tersidir ve makine öğrenmesi sürecinde oldukça zor çözülen problemlerden biri olarak görülmektedir.
Konuşmaları Bölümleme
Bir kişinin ya da bir grup kişinin konuşma kaydı üzerinden metin grubunun kelimelere ayrılmasıdır ve konuşma tanıma sürecinin bir alt işlemidir.
Metinden Konuşma Oluşturma
Metin üzerinden birimlerin konuşma sesi haline dönüştürülmesidir. Şuanda mevcut teknoloji görme engellilere destek için kullanılmaktadır.
Sonuç olarak, bu alanda daha çok araştırma gerçekleştikçe adım adım makine öğrenmesini geliştiren ve yaşadığımız hayatı kökünden değiştirebilecek uygulamalar ortaya çıkmaktadır. Makineler insan dilini anlamada ve çözümlemede daha akıllı hale gelmekte, bize yardım etmekte, sanal asistanlarımız olmakta ve hatta birçok konuda bizden daha başarılı sonuçlar elde edebilmektedir.
Doğal dil işleme süreci ile ilgili Github örneklerinde, Python ile yapılmış örnekleri Github hesabım üzerinden paylaşacağım.
Doğal dil işlemenin gelişmiş uygulamalarına ulaşmak istiyorsanız, aşağıdaki linkleri ziyaret etmenizi öneririm.
https://www.sas.com/en_us/insights/analytics/what-is-natural-language-processing-nlp.html
https://www.ibm.com/watson/natural-language-processing
https://developer.amazon.com/en-US/alexa/alexa-skills-kit/nlu
Bill Gates ve Melinda Gates boşanması teknoloji dünyasına bomba gibi düştü. Bill Gates'in dünyanın en…
Facebook akıllı bileklik modelini piyasaya sürdü. En çok kullanılan sosyal medya platformu olmayı yeterli görmeyen…
Oyun meraklılarının ve profesyonel oyuncuların sorunlarından biri olan gameloop emülatör kasma ve donma sorunu çözümü…
Dijital diş hekimliği, sağlık sektöründe robotik cihazların en çok kullanıldığı alanlar arasındadır. İngiltere'de yapılan 2019-2020…
Nasıl bilgisayar toplanır merak edenler için derledik. Yeni bir bilgisayar sahibi olmak herkesin hoşuna gider.…
Uber bugün, İngiltere'deki kullanıcıların araba kiralama şirketi olan CarTrawler ile ortaklaşa yaptıkları platform ile araç…
View Comments
NLP ülkemizde çok fazla kıymeti bilinmeyen alanlardan. Edebiyat okuyanlara tavsiyem, bu alanda çalışmalar yapsınlar.