Artırılmış gerçeklik nasıl çalışıyor merak ediyorsunuz. Özellikle artırılmış gerçeklik teknolojilerinin her eve girme ihtimalinin olması daha da popüler bir konu haline getirdi. Artırılmış gerçeklik tanımı var olan gerçekliğe bir yenilik eklemek olarak tanımlanır.

ar gözlük ile sınıfta augmented reality çalışan öğrenciler

Teknofesor olarak özellikle üzerinde durduğumuz bir konu olan artırılmış gerçeklik uygulamalarına da göz atın. Artırılmış gerçeklik nasıl çalışıyor derseniz, öncelikle var olan dünyada üzerine ekleyeceğimiz yenilikler arıyoruz. Örneğin mağazadan yapılan alışveriş sonrası eve getirilen mobilyaların, renk veya fiziksel olarak iyi durmadığını hayal edin. Ikea Place uygulaması bu sorunun ortadan kaldırılması için bir artırılmış gerçeklik uygulaması geliştirmiş ve bu alanda verilebilecek en güzel örnek. Onlarca Augmented Reality application her gün üretiliyor. Bu uygulamalara daha sık rastlayacağız. Daha önemli bir konu ise bu artırılmış gerçeklik fikirlerinin nasıl hayat bulduğu. Bir çok yazılımcının da teknoloji severin de merak ettiği bu konuya hem teknik hem de hayatın içerisinden örnekler vermeye çalışacağım.

artırılmış gerçeklik nasıl öğrenilir diye merak edenler için konferanslar

Artırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışıyor

Gelişmiş artırılmış gerçeklik teknolojileri üç ana kanala ihtiyaç duyuyor.

  • Yazılım Kanalı : Özel işlemler için geliştirilen fonksiyonların, kodların saklandığı platformu niteliyor.
  • Donanım Kanalı : Kullanılan, lens veya gözlük gibi donanımsal araçları niteliyor. Donanım kanalları daha iyi bir verimde artırılmış gerçeklik deneyiminin elde edilmesini sağlıyor.
  • Sunucu Kanalı : Özellikle gerçek zamanlı geliştirmelerde gelen videoların işlenmesi, gelen kodların dönüştürülmesi gibi amaçlar için kullanılan kök yazılım elementlerinin barındığı platform.

Augmented reality çalışmaları için genellikle Javascript kodları tercih ediliyor. Kullanıcıların işini görecek mobil uygulama ve web siteleri için javascript kullanımı çoğu zaman yeterli oluyor. Birçok dilde kodlama yapılması mümkün olan AR teknolojisinde genellikle javascript kullanımın yaygın olmasının da elbette bir sebebi var. Artırılmış gerçeklik nasıl çalışıyor konusunu irdelemeye devam edelim.

ar öğretilen ilkokul öğrencisi

Kullanıcı kamerası aracılığıyla yeni bir dünyadan veri almaya başlar. Bu veriler ekranında ona özel şekilde işlenerek görüntülenir. Bu işleme yapısına “Rendering” adı verilir. Render işlemi AG (artırılmış gerçeklik) için oldukça önemli bir noktaya sahip. Üç konserve kutusunun masanın üzerinde durduğunu hayal edin. Bu konserve kutularından bir tanesini kaldırdığınızda altından bir cisim çıkacağını hayal edin. İşte bu “bul karayı” tadındaki oyunun ilk adımıdır. Konserve kutuları bilgisayara tanımlanmıştır. Ekranda üç adet konserve kutusu tanımlanır. Konserve kutularına bir koordinat eklenir ve 3 adet nokta, kullanıcının kaldırmasıyla ikiye düşünce üçüncünün olması gerektiği noktaya rasgele bir cisim türetilir. Kullanıcının doğru şekli tahmin etmeye çalıştığı bir oyunu bu şekilde tanımlamış olduk.

AR desteği ile yapılan bu oyunda cismin doğru yerde simüle edilmesi için Rendering işleminin iyi tanımlanması gerekir. Burada türeyen cisimler rendering bölümüne bir örnektir. Eğer aklınıza 3 adet konserve kutusunun nasıl tanımlandığı sorusu gelmişse ve bunlar tanımlanmadan cisim göstermenin mümkün olamayacağını düşünmüşseniz AR konusunu daha detaylı incelemenizi tavsiye ederim. Nesneler her görüntü işlemi aracı tarafından karelere bölünerek bilgisayar tarafından işlenir. Aslında karelere bölmek ifadesi de burada eksik bir tanımlama olabilir çünkü biliyoruz ki video aslında saniyeler içerisinde arka arkaya gelen fotoğraflar olarak bilgisayar tarafından tanımlanır. Günümüzdeki çoğu akıllı telefon 30 milisaniye içerisinde bir kareyi fotoğraflama kapasitesine sahiptir. gelen her bir görüntünün tanımlandığı ve alan 3 Boyutlu bir koordinatlama fonksiyonu çalıştırır. İşte AR teknolojisinin basitçe çalışma mantığı bu örnekten farklı değil.

Computer Vision yani bilgisayar görüşü de AR teknolojisinin kullanımının daha nitelikli hale gelmesinde yardımcı ana parametre. Eğer computer vision sistemleri daha da gelişirse AR hayatımızın her alanında bize yol gösterici olabilir. Gün içerisinde, konum bulmaktan insanlarla iletişime kadar insanlık tarihinden bugüne dek gelmiş tüm eylemleri değiştirir.

Computer Vision (Bilgisayarla Görü) Nedir?

Bilgisayarla görü konusunun önemine vurgu yapıp bunu açıklamadan bırakmak olmaz. Bilgisayarla Görü denildiğinde aslında akıllara AR gözlüğü geliyor. Konunun bununla bir ilgisi yok çünkü bilgisayarla görü bir disiplin olarak tanımlanıyor. İnsan gözünün algıladığı ve algılayamadığı nesneleri bilgisayarın tanımlamaya çalışması için geliştirilen methodların bir arada işlendiği bir alt bilim olarak günümüzde karşılık buluyor. Görüntülerin sayısal karşılıklarını elde etmek, belirli karşılıklardan görüntü türetmek, düşünsel süreçler, görsel tanımlamanın düşünceye ve eyleme etkisi gibi birçok alt başlık bu konunun temellerini oluşturuyor.

bilgisayarla görü

Bilgisayarla Görü disiplini artırılmış gerçeklik konusundaki geliştirmelerde görüntü işlerken kullanılan tekniklerin gelişmesi ile ilgilenen bir disiplin olarak son zamanlarda ön planda. Bu alandaki her gelişme hayatımıza daha fazla AR uygulamasının girmesine olanak tanıyacak.

Augmented Reality Profesyonel İş Yaşamını Nasıl Etkiler?

Teknoloji insanları işsiz bırakacak gibi klişelerin her zaman karşısında oldum. Bu tarz benzetmeleri gerçekten talihsiz olarak nitelendirmek zorundayız. Tekerleğin bulunduğu çağda olsalar, artık birileri daha az/çok yük kaldıracak diye tekerleğe düşman olurlardı. Belki olanlar da olmuştur.

AR simulasyon gerçek zamanlı uygulama

Veri bilimi ve üretim teknolojilerinin gelişmesi hali hazırda zaten birçok endüstriyi etkiledi. AR konusunda ise en çok tıbbi vakalar ve askeri konularda araştırmalar dikkat çekiyor. Doktorun kaybettiği bir hasta için veya vurulan bir asker için REPLAY tuşunun olduğunu düşünür müsünüz? İşte AR’ın profesyonel yaşamı ne kadar etkileyeceğini hayal etmek bu kadar basit diyebiliriz.

artırılmış gerçeklik nasıl çalışıyor

Bu konuda meraklı olduğunuzu düşünüyorsanız, veri bilimi bölümümüzü ziyaret etmeyi unutmayın. Daha da fazlasına başlangıç yapmak isteyenler Amazon artırılmış gerçeklik dünyasına yolculuk edebilir.

Burak Berber

Burak Berber

Recent Posts

Bill Gates Melinda Gates Boşanma Davasında Son Durum

Bill Gates ve Melinda Gates boşanması teknoloji dünyasına bomba gibi düştü. Bill Gates'in dünyanın en…

4 yıl ago

Facebook Akıllı Bileklik Tanıtımını Yaptı

Facebook akıllı bileklik modelini piyasaya sürdü. En çok kullanılan sosyal medya platformu olmayı yeterli görmeyen…

4 yıl ago

Gameloop Emülatör Kasma ve Donma Sorunu Nasıl Çözülür?

Oyun meraklılarının ve profesyonel oyuncuların sorunlarından biri olan gameloop emülatör kasma ve donma sorunu çözümü…

4 yıl ago

Dijital Diş Hekimliği 2021 – Robotik Cihazlar

Dijital diş hekimliği, sağlık sektöründe robotik cihazların en çok kullanıldığı alanlar arasındadır. İngiltere'de yapılan 2019-2020…

4 yıl ago

Nasıl Bilgisayar Toplanır? Bilgisayar Toplamak -1

Nasıl bilgisayar toplanır merak edenler için derledik. Yeni bir bilgisayar sahibi olmak herkesin hoşuna gider.…

4 yıl ago

Uber, Birleşik Krallıkta Araç Kiralama Hizmeti Başlattı

Uber bugün, İngiltere'deki kullanıcıların araba kiralama şirketi olan CarTrawler ile ortaklaşa yaptıkları platform ile araç…

4 yıl ago